Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2008,
11.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2008, 11.11

8 let

Olimpijski ogenj v Kazahstanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Olimpijski ogenj, ki je v ponedeljek prispel na Kitajsko, je zapustil Peking in prispel v Kazahstan, kjer bo opravil 20 kilometrov dolgo pot po prestolnici Almatiju.

Vodilni možje Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) pa so na sestanku z organizatorji letošnjih OI v Pekingu zahtevali odprt internet.

"To dopoldne smo ponovno razpravljali o internetu. Vztrajali smo, da ne sme prihajati do blokad interneta, saj morajo mediji, tako kot na vseh olimpijskih igrah v zadnjem obdobju, delovati tekoče in nemoteno. Blokiranje interneta in s tem preprečevanja dostopa bi imelo zelo slabe posledice za gostiteljico OI," je menil podpredsednik MOK Kevan Gosper po prvem dnevu sestanka med MOK in Organizacijskim komitejem OI v Pekingu (BOCOG). Dodal je, da ima Kitajska tudi obveznost, da povsem sprosti uporabo interneta za 30.000 akreditiranih in neakreditiranih novinarjev med OI, saj je podpisala takoimenovani "dogovor gostiteljice", ki opredeljuje tudi to vprašanje. "Pojavile so se že kritike, da je bil dostop do interneta onemogočen zaradi dogodkov v Tibetu v prejšnjih tednih, vendar pa na to ni mogoče vplivati, ker še ni napočil čas OI. Vesel sem, ker kitajski organizatorji razumejo problem in potrebe novinarjev ter bodo izpolnili dogovor," je bil optimističen Gosper po uvodnem delu tridnevnega sestanka z BOCOG, ki bo zadnji uradni pred OI, ki se bodo začele 8. avgusta.

Hein Verbruggen, vodja inšpekcijske komisije MOK za OI v Pekingu, je obenem opozoril BOCOG, da prihaja za organizatorje kritično obdobje priprav: "Opravili so že veliko dela, vendar pa že kitajski pregovor 'Če si nameraval prehoditi 100 stopnic, pa si prišel do devetdesete, si še vedno le na pol poti.' Ključni del priprav je sedaj, saj se je potrebno pogumno soočiti z morebitnimi težavami in poiskati rešitve zanje."

Predstavniki MOK pa so se izognili komentarjem o političnih vprašanjih in tudi kitajskih ukrepih v Tibetu, ker "so olimpijske igre dobro sredstvo za odpiranje države svetu".

Enega prvih udarcev letos je kitajskim organizatorjem, ki želijo z OI na simbolni in dejanski ravni pokazati svojo veličino in status svetovne velesile, zadal sloviti režiser Steven Spielberg, ki je 14. februarja letos odpovedal svojo svetovalno vlogi pri otvoritveni in zaključni slovesnosti OI, "ker Kitajska ne stori dovolj pri vplivanju na svoje zaveznike v Sudanu pri reševanju krize v Darfurju". Sledili so protesti ob začetku poti olimpijske bakle zaradi kitajske vloge v Tibetu, ter s tem povezanim vprašanjem bojkota OI. MOK je sicer že zavrnil možnost bojkota OI, kar so podprli tudi evropski in drugi olimpijski komiteji, nekatere države pa razmišljajo o bojkotu otvoritvene slovesnosti OI.

Ne spreglejte