Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2008,
17.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 27. 2. 2008, 17.33

8 let

"OI bodo pomagale človekovim pravicam"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji generalni direktor Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Francois Carrard meni, da bodo letošnje olimpijske igre v Pekingu Kitajski pomagale k večjemu spoštovanju človekovih pravic.

Carrard je v pogovoru za britansko televizijsko postajo BBC dejal, da če Kitajska ne bi dobila OI 2008, potem ne bi bilo prav nobenih možnosti, da bi se stanje človekovih pravic na Kitajskem kaj izboljšalo, saj ne bi bila v središču zanimanja svetovne javnosti.

"Če iger ne bi dodelili Kitajcem, potem se položaj človekovih pravic ne bi izboljšal. OI so prispevek k napredku, nekakšen pospeševalec," je dejal švicarski odvetnik, ki zdaj deluje kot pravni svetovalec pri MOK.

Nespoštovanje človekovih pravic na Kitajskem je vedno bolj v ospredju, saj se igre, ki bodo med 8. in 24. avgustom, hitro bližajo. Zaradi kitajske podpore sudanski vladi in mjanmarski vojaški hunti so bili Kitajci deležni ne le kritik skupin, ki se borijo za človekove pravice, ampak tudi športnikov.

Kitajska je eden največjih zaveznikov sudanske vlade in eden njenih največjih dobaviteljev orožja, tudi zato je bila tarča številnih mednarodnih kritik, saj naj ne bi storila dovolj za ustavitev štiri leta trajajočega nasilja v Darfurju. Peking trdi, da igra pozitivno vlogo v Sudanu in da aktivisti pač le politizirajo olimpijske igre in skušajo škoditi največjemu športnemu dogodku leta 2008.

"Nadzor spoštovanja človekovih pravic na Kitajskem poteka vse od imenovanja Pekinga kot gostitelja OI 2008. Človekove pravice so ogromna skrb za članice MOK. Stanje ni slabo le na Kitajskem, ampak v mnogih državah po svetu. Toda prepričan sem, da olimpijske igre so in bodo tudi v prihodnje pripomogle k znatnemu napredku pri spoštovanju človekovih pravic," pravi Carrad.

Ne spreglejte