Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 10. 2018,
6.52

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Neža Klančar Kaja Juvan Mladinske olimpijske igre Buenos Aires

Sobota, 13. 10. 2018, 6.52

5 let, 6 mesecev

Mladinske olimpijske igre

Klančarjevi še bron na 50 m prosto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Neža Klančar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Plavalka Olimpije Neža Klančar je na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu osvojila še drugo odličje. Bronu na 100 m prosto je dodala še bron na pol krajši razdalji in bero slovenskih kolajn povečala na šest.

V finalu je vlogo favoritinje vnovič upravičila Čehinja Barbora Seemanova, srebro je osvojila Japonka Mayuka Yamamoto, Klančarjeva pa si je bron razdelila s Kitajko Yunxuan Yang.

Nad novo kolajno je bila 18-letna Ljubljančanka navdušena, želela si je le še nekoliko boljši dosežek od izida 25,47, bržkone tudi od svojega slovenskega rekorda 25,35.

"Nisem si predstavljala, da bom tukaj osvojila dve kolajni. Želela sem si eno, osvojila sem dve in čeprav čas ni povsem tak, kot sem ga načrtovala, je dosežek super. A to je 50 m prosto in tukaj je težko v vodi kaj spremeniti in dodati," je po tekmi povedala dobitnica dveh od šestih že osvojenih slovenskih kolajn v Argentini.

Zaključek mladinske kariere

S tekmo je Klančarjeva zaključila tudi mladinsko kariero. "Na tekmi sem pokazala, kar znam in dodala, kar lahko. Pomembno je tudi, da sem odplavala normo za člansko svetovno prvenstvo in mi tega prihodnje leto ne bo treba loviti," je po tekmi še povedala plavalka, ki bo šla tako razbremenjena v šolsko leto, v katerem jo na koncu čaka matura. Naslednji velik cilj zanjo bo svetovno prvenstvo v kratkih bazenih, ki bo decembra na Kitajskem.

Torkar: Izkupiček je večji od pričakovanj

Na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu so v prvem tednu z dosežki izstopali plavalci. Izkupiček slovenske vrste so tri kolajne in pet finalov.

"Pred tekmovanjem smo si zastavili za cilj uvrstitve v finale. Zdaj je izkupiček večji in sem res zadovoljen, ne le s kolajnami, ampak tudi z doseženimi izidi. Plavalci so se super zmotivirali, vrhunsko odplavali in dosežki so bili res vrhunski," je ocenil vodja plavalnega dela ekipe Tomaž Torkar, tudi trener Klančarjeve.

Izstopala je prav njegova varovanka, ki je na 100 m prosto z novim državnim rekordom 54,55 dosegla tudi normo za nastop na članskem svetovnem prvenstvu julija prihodnje leto v Južni Koreji.

"Na normo sva računala nekaj kasneje. Vsekakor je to velik plus, saj jo letos čaka zadnji letnik gimnazije in matura. Zdaj se bo lahko v miru pripravila na tekmo in ob številnih šolskih obveznostih ji ne bo treba loviti norme."

Trener je ponosen tudi na stalen napredek svoje varovanke, ki se je uvrščala v mladinsko reprezentanco in na mladinskih evropskih prvenstvih redno osvajala kolajne, se prebila v člansko vrsto, na mladinskih olimpijskih igrah pa potrdila nov napredek.

"Neža se z rekordom na 100 m prosto lahko na vseh večjih tekmovanjih uvršča v polfinala, celo v finala, je pa daleč od tega, da bi bila pri koncu svojega razvoja. Skupaj delava že devet let, vem pa, da ima še velike rezerve, kar motivira tudi mene. Vsekakor je plavalka, na katero je treba v prihodnjih letih računati," pravi Torkar.

Neža Klančar
Sportal Neža Klančar na mladinskih olimpijskih igrah osvojila bron in izboljšala rekord Isakovićeve

Dva finala za Juvanovo

Uspešne igre nadaljuje teniška igralka Kaja Juvan, ki bo v naslednjih dveh dneh na zmagovalni oder stopila dvakrat. Potem, ko se je v finale igre dvojic v vrstila že v četrtek, je v petek dodala še finale med posameznicami.

V tekmovanju mešanih dvojic v paru s Srbom Markom Miladinovićem pa je popoldan tekmovanje končala. Z 2:6, 7:5 in 9:11 sta morala priznati premoč Francozoma Clari Burel in Hugoju Gastonu, ki sta bila bolj zbrana v skrajšanem tretjem nizu.

Začeli tudi atleti

S tekmovanji so začeli tudi slovenski atleti. Leja Glojnarič je v predtekmovanju skoka v višino preskočila 165 cm in zasedla 14. mesto, Tjaša Zajc v suvanju krogle 15.

Toni Vodišek v kiteboardingu je danes zaradi vremenskih razmer ostal brez načrtovanih treh regat in v skupnem seštevku ostaja na visokem tretjem mestu.

Z mešano ekipo Europe 5 se je še enkrat predstavila tudi namiznoteniška igralka Aleksandra Vovk, ki je doživela nov poraz posamezno in ekipno.

Tina Čelik
Sportal Čelikova Sloveniji v Buenos Airesu priborila prvo kolajno
Kaja Juvan
Sportal Juvanova tudi čez prvo posamično oviro, Klančarjeva vnovič odlično
Ne spreglejte