SiolNET. Sportal Olimpizem
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kauzer znova ni držal obljube

3

termometer

Peter Kauzer, pravzaprav edini slovenski športnik, ki je pred Londonom upal glasno napovedati olimpijsko kolajno, je finale med kajakaši končal na šestem mestu.

Ob koncu moške slalomske preizkušnje kajakašev na divjih vodah v sodobnem centru Lee Valley so na drogu plapolale italijanska, češka in nemška zastava. Slovenske so pred tem vihrale na delu tribun, ki so razporejene vse od štarta do cilja, po nastopu zadnjega tekmovalca pa so se spustile. Petru Kauzerju, ki se je na progo podal kot zmagovalec polfinalne vožnje, tudi drugi olimpijski nastop ni prinesel tako zelo želene kolajne. Zapravil jo je s kar tremi dotiki vratc in krajšo izgubo nadzora nad čolnom v spodnjem delu proge. Na koncu je njegov zaostanek skupaj s pribitkom šestih sekund znašal 7,57, kar je zadoščalo za šesto mesto.

''V tretjih vratih je voda zanihala. Nisem uspel pravilno usmeriti čoln pod vrata, tako da sem jih udaril. Do petnajstih vratc je bila vožnja še solidna. Tam sem se nato skoraj prevrnil in spoznal, da je to pač moj današnji domet. Boril sem se do konca, a napak je bilo preveč. To se dogaja. Tudi najboljšim. Morda pa sem s tem tistim na kavčih, ki pišejo v blogih, namenil priložnost, da se lotijo kritik na račun moje psihološke pripravljenosti. A to je življenje. Vem, da sem se trudil, čeprav se mi je vse podrlo,'' je po finalu vidno nejevoljen ugotavljal Kauzer in ob tem opazoval, kako so odličja prejeli novi prvak Daniele Molmenti, Vavrinec Hradilek in Hannes Aigner. ''Omenjena trojica je bila boljša od preostalih, zato jim lahko le čestitam za uresničitev olimpijskih sanj. Sam sem storil več napak, le-teh pa si na olimpijskih igrah ne smeš privoščiti,'' je še dodal svetovni prvak, ki sicer pred mikrofoni slovi za nadvse zgovornega. Tokrat pa je že s pogledom in redkobesednostjo sporočal, da mu ni do analiz in razpravljanj. Sam pri sebi je namreč vedel, da so tisto, po kar je prišel v London, znova vzeli drugi.

Po divji vodi je tako splavala lepa priložnost za drugo slovensko kolajno na OI 2012. Resnost svoje večkrat javno izpostavljene ''vloge za kovino'' je 30-letni krotilec brzic iz Hrastnika sicer potrdil v polfinalu. Tedaj je dal jasno vedeti, da za nobeno ceno ne želi ponoviti nesrečne pekinške zgodbe. Izraz na njegovem obrazu je potrdil stoodstotno osredotočenost, njegovi zavesljaji pa so ob prefinjenem občutku za izkoristek vodne moči čolnu dajali zavidljivo hitrost. Vseeno je pri devetih vratih njegovim spremljevalcem zastal dih. Kauzer je namreč zadel ob protitočna vrata in si prislužil točkovni pribitek. Kljub hitrosti je seveda obstajal strah, da bo v nadaljevanju skušal tvegati preveč. A bil je dovolj natančen in predvsem izjemno hiter, tako da je v cilj priveslal z najboljšim časom (96,02) ter kljub pribitku dveh sekund Mateusza Polaczyka ugnal za 34 stotink, Danieleja Molmentija še za stotinko več, medtem ko pa si vsi ostali zaostajali za krepko več kot sekundo. Ob tem sicer velja dodati, da so bile finalne vožnje najboljših krepko hitrejše. ''Ni mi vseeno, kaj se dogaja s Petrom. Osebno nisem razočaran z rezultatom. Šesto mesto na olimpijskih igrah je lep rezultat. No, če ne bi bilo tiste napake v tretjih vratcih, bi bila zgodba povsem drugačna. Vseeno je bil nato še v igri, a ga je v nadaljevanju zaustavil val. Nepredvidljivost je čar našega športa,'' pa je nastop svojega sina komentiral trener Peter Kauzer st. in dodal: ''Peter pred štirimi leti v Pekingu ni bil zrel. Tokrat je bil psihično in fizično dovolj močan, a kajakaštvo je nepredvidljivo. Imel je nekaj smole. Verjamem, da bo dvignil glavo. Potrebuje nekaj časa, da se umiri, nato pa gremo naprej.''

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin