SiolNET. Sportal Olimpizem
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kanada - Vancouver

1

termometer

Kanada bo po letu 1988 letos vnovič gostila zimske olimpijske igre. Tokrat bo Calgary zamenjal Vancouver, ki se nahaja v Britanski provinci.

Glede na velikost je Kanado težko zgrešiti na zemeljski polobli. Za primerjavo: od Slovenije je večja za skoraj petstokrat (9,984,670 km2), nahaja pa se v Severni Ameriki. Za Rusijo je celo druga največja država na svetu, vendar ima glede na velikost zelo majhno poseljenost (približno 34 milijonov prebivalcev). V zgodovini so na ozemlju Kanade za prevlado v večini potekali francosko-angleški boji. Pomembno leto je bilo 1759, ko so Angleži z zvijačo premagali Francoze in od takrat naprej se je njihovo obdobje vladavine končalo.

Leta 1867 je Kanada z zakonom o britanski Severni Ameriki postala zvezna država, ki so jo sestavljale province Ontario, Quebec, Novi Brunswick in Nova Scotia.

V nadaljevanju 19. stoletja so se začele širiti nove province, sedaj pa je Kanada razdeljena na deset provinc, med katerimi bo v mesecu februarju najbolj aktualna Britanska, ki je najbolj zahodna od vseh. Na tem ozemlju se namreč nahaja Vancouver, ki bo gostitelj prihajajočih zimskih olimpijskih iger.

Kanada za razliko od Slovenije nima predsednika, ker je monarhija, državni poglavar pa je britanski monarh – trenutno je to Elizabeta II. Britanska. Slednja je denimo kraljica v šestnajstih neodvisnih državah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin