SiolNET. Sportal Olimpizem
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dopinške nevšečnosti

2

termometer

Včasih je življenje športnikov resnično težko. Še posebej zoprni znajo biti neizbežni dopinški testi. Nekateri imajo težave pri dostavljanju vzorcev urina, drugim pa nenehne kontrole "pijejo kri".

Nekateri športniki lahko na dopinških preizkusih šele po dolgih urah in nešteto popitih decilitrih pijače oddajo sprejemljivo odmerjen vzorec urina, ki je potreben za dopinški test. Med takšnimi je pogosto tudi najboljši slovenski veslač Iztok Čop. Dostikrat pri "opravljanju obvezne potrebe" pomaga tudi mirnejši kotiček, ki so ga lahko izkusili kolesarji na cestni dirki. Prireditelji so jim namreč neposredno ob kitajskem zidu pripravili templju podobno sobo, kjer so se lahko v miru "polulali". Če je spokojno okolje resnično pripomoglo k lažjemu opravljanju potrebe, pa zaenkrat ni znano.

"Vampirski" napad na Jamajčane

Povsem drugačne težave pa imajo jamajške atletinje in atleti. Ti so po mnenju vodstva jamajške atletske reprezentance podvrženi neupravičeno pogostim testom. V zadnjih petih dneh naj bi jamajškim atletom odvzeli kar 37 vzorcev krvi, zaradi česar vodjo odprave Dona Andersona že skrbi za zdravje svojih varovancev. "Seznam testov je iz dneva v dan daljši, veliko število preizkusov pa se nam zdi sila nenavadno," je potarnal Anderson in dodal: "Zadeva postaja zaskrbljujoča, saj so nam vzeli zares veliko krvi. To sicer ni protest, trdim le, da je vse skupaj nenavadno."

Eden od tistih, ki so jih protidopinški agenti vzeli še posebej na piko je tudi nekdanji svetovni rekorder v teku na 100 m Asafa Powell. Ta se je že pritožil nad pogostostjo preizkusov, ki bi ga po njegovem mnenju lahko tudi oslabila in mu pokvarila možnosti za osvojitev šprinterske kolajne. "Tukaj so me testirali že štirikrat. Vzeli so mi že toliko krvi, da bom do finala popolnoma oslabel," pravi Powell, podobne težave pa ima tudi njegov reprezentančni kolega in svetovni rekorder Usain Bolt.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin