Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 8. 2021,
14.47

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,91

20

Natisni članek

Janja Garnbret Janja Garnbret športno plezanje Tokio 2020

Petek, 6. 8. 2021, 14.47

2 leti, 8 mesecev

Tokio, športno plezanje, finale

Janja Garnbret je zdržala pritisk in postala olimpijska prvakinja!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,91

20

Janja Garnbret | Slovenska plezalka Janja Garnbret je olimpijska prvakinja v kombinaciji. | Foto Anže Malovrh/STA

Slovenska plezalka Janja Garnbret je olimpijska prvakinja v kombinaciji.

Foto: Anže Malovrh/STA

Slovenska plezalka Janja Garnbret je na olimpijskih igrah v Tokiu zdržala pritiske glavne favoritinje in postala premierna olimpijska prvakinja v športnem plezanju. To je peta slovenska kolajna na olimpijskih igrah v Tokiu, tretja zlata. Drugo in tretje mesto sta zasedli Japonki Miho Nonaka in Akijo Noguči.

Janja Garnbret
Sportal V Slovenj Gradcu slavijo novo olimpijsko prvakinjo #foto #video
Janja Garnbret
Sportal Od višine se ji ne zvrti. Poklon nadzemeljski športnici.
Alberto Gines Lopez
Sportal Zgodovinsko zlato v športnem plezanju 18-letnemu Špancu

Olimpijska kombinacija športnega plezanja je sestavljena iz treh disciplin: hitrostno plezanje, balvani in težavnostno plezanje. Naslov olimpijske prvakinje je osvojila tista tekmovalka, ki je imela najnižji zmnožek uvrstitev iz posameznih disciplin.

To je bila po zmnožku vseh treh disciplin Korošica Janja Garnbret, ki je v hitrosti zasedla peto mesto, v balvanih in težavnostih pa ugnala vse tekmice in olimpijsko premiero končala z zmnožkom 5. Na zmagovalnem odru sta se ji pridružili Japonki Miho Nonaka (zmnožek 45) in Akijo Noguči (64).

Hitrost: Garnbretova z državnim, Poljakinja s svetovnim rekordom V dvoboju za peto mesto v hitrosti je premagala Jessico Pilz in s 7,81 postavila nov slovenski rekord. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V dvoboju za peto mesto v hitrosti je premagala Jessico Pilz in s 7,81 postavila nov slovenski rekord. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Garnbretova je uvodno disciplino, hitrostno plezanje, ki je potekala na izpadanje, končala na visokem petem mestu.

Korošica se je v prvem poskusu, v boju za polfinale, pomerila s pozneje drugouvrščeno Francozinjo Anouck Jaubert in ji priznala premoč.

V drugem boju na izločanje je bila na 15-metrski steni hitrejša od Američanke Brooke Raboutou, tako da je napredovala v dvoboj za peto mesto. V tem je 22-letnica plezala hitro kot še nikoli in z novim državnim rekordom (7,81) ugnala Avstrijko Jessico Pilz

Zmagovalka hitrosti je Poljakinja Aleksandra Miroslaw, s 6,84 je postavila nov svetovni rekord.

Balvani: Korošica zanesljivo najboljša v balvanih

Janja je bila tako v balvanskem delu kot težavnosti najboljša med vsemi. | Foto: Anže Malovrh/STA Janja je bila tako v balvanskem delu kot težavnosti najboljša med vsemi. Foto: Anže Malovrh/STA Ob 11.30 se je začela balvanska preizkušnja na nizkih stenah in brez vrvi, bistvo je v čim manj poskusih doseči vrh. Slovenska plezalka je v kvalifikacijah vseh pet balvanskih problemov rešila v prvem poskusu in zanesljivo osvojila prvo mesto.

Garnbretova je kot edina od osmerice uspešno prišla do vrha prvega balvana, in to v prvem poskusu. Podobno zgodbo je ponovila tudi na drugem balvanu. Tudi na tem je kot edina prišla do vrha in si še pred tretjim balvanskim problemom zagotovila prvo mesto v balvanih in prevzem vodstva v skupnem seštevku kombinacije.

V objemu z drugouvrščeno Japonko Miho Nonaka in tretjeuvrščeno Akijo Noguči | Foto: Reuters V objemu z drugouvrščeno Japonko Miho Nonaka in tretjeuvrščeno Akijo Noguči Foto: Reuters

Težavnost: zdržala pritisk in osvojila premierno plezalno olimpijsko odličje

Plezalke so se na koncu spopadle še s težavnostjo, pred katero je Garnbretova vodila z zmnožkom 5. Druga je bila pred težavnostjo specialistka za hitrost Miroslawa (8), tretja pa Japonka Miho Nonaka (9), ta je Korošici pomenila najresnejšo grožnjo.

Garnbretova je plezala pred Nonako, priplezala do 37+ (najvišje med vsemi) in znova prevzela vodstvo v skupnem seštevku. Tik za njo se je na olimpijski nastop odpravila še Nonaka, začela je hitro, a ko je pri 21 padla, je bilo jasno, da je Janja Garnbret prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju!

Finale olimpijske kombinacije, ženske

Tekmovalka

Hitrost

Balvani

Težavnost

Točke

1. Janja Garnbret (SLO)  

5 1 1 5

2. Miho Nonaka (JAP)

3 3 5 45

3. Akiyo Noguchi (JAP)

4 4 4 64

4. Aleksandra Miroslaw (POL) 

1 8 8 64
5. Brooke Raboutou (ZDA) 7 2 6 84
6. Anouck Jaubert (FRA) 

2

6

7

84

7. Jessica Pilz (Aut)

6

5

3

90

8. Seo Chae-hyun (KOR

8

7

2

112

Prva že v kvalifikacijah

V kvalifikacijah je nastopilo 20 tekmovalk, v finale pa se jih je uvrstilo osem. Garnbretova je sredine kvalifikacije opravila najbolje od 20 športnih plezalk, ki so se uvrstile na olimpijske igre, kjer je športno plezanje na sporedu prvič. V hitrosti je osvojila 14. mesto, kar je bilo slabše od pričakovanj, a je stvari na svoje mesto postavila že na balvanih. Vse štiri balvanske probleme je razvozlala že v prvem poskusu, kar ni uspelo nobeni od tekmic, in prevzela skupno vodstvo. Zmago je obdržala tudi po četrtem mestu v težavnostnem plezanju. 

 

Prvi olimpijski prvak v športnem plezanju je postal Španec Alberto Gines Lopez. Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila srebrni Američan Nathaniel Coleman in bronasti Avstrijec Jakob Schubert. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Prvi olimpijski prvak v športnem plezanju je postal Španec Alberto Gines Lopez. Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila srebrni Američan Nathaniel Coleman in bronasti Avstrijec Jakob Schubert. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zgodovinsko zlato v športnem plezanju presenetljivo v Španijo

Prvi komplet odličij v športnem plezanju na prizorišču Aomi Urban Sports Park so podelili že včeraj. Prvi olimpijski prvak v športnem plezanju je presenetljivo postal 18-letni Španec Alberto Gines Lopez, drugi je bil 24-letni Američan Nathaniel Coleman, bronasto odličje je po dramatičnem koncu na steni za težavnost, ki je krepko premešal vrstni red pri vrhu, pripadlo 30-letnemu Avstrijcu Jakobu Schubertu.

Ne spreglejte