Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 10. 2022,
12.50

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

8

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek Euro 2024 Euro 2024 žreb

Nedelja, 9. 10. 2022, 12.50

2 meseca, 2 tedna

Žreb kvalifikacijskih skupin za Euro 2024

Ugoden žreb za Slovenijo, Kek pravi: Lahko bi bilo boljše ali slabše #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

8

Evropska nogometna zveza je v Frankfurtu opravila žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo 2024 Slovenija je bila iz tretjega bobna izžrebana v skupino H skupaj z Dansko, Finsko, Kazahstanom, Severno Irsko in San Marinom. "Na koncu bi bilo lahko boljše ali slabše," pravi selektor Matjaž Kek. V skupini C se bosta med drugim udarili finalistki zadnjega Eura Italija in Anglija, v skupini B se obeta obračun Nizozemske in Francije. Kvalifikacije se bodo začele marca.

Matjaž Kek
Sportal To bi bila skupina in pol! Slovenija za Euro 2024 proti Hrvaški in Srbiji?

Kvalifikacijske skupine za Euro 2024

Skupina A: Španija, Škotska, Norveška, Gruzija, Ciper
Skupina B: Nizozemska, Francija, Irska, Grčija, Gibraltar
Skupina C: Italija, Anglija, Ukrajina, Severna Makedonija, Malta
Skupina D: Hrvaška, Wales, Armenija, Turčija, Latvija
Skupina E: Poljska, Češka, Albanija, Ferski otoki, Moldavija
Skupina F: Belgija, Avstrija, Švedska, Azerbajdžan, Estonija
Skupina G: Madžarska, Srbija, Črna gora, Bolgarija, Litva
Skupina H: Danska, Finska, Slovenija, Kazahstan, Severna Irska, San Marino
Skupina I: Švica, Izrael, Romunija, Kosovo, Belorusija, Andora
Skupina J: Portugalska, Bosna in Hercegovina, Islandija, Luksemburg, Slovaška, Lihtenštajn

*v skupinah od A-G bo igralo po pet reprezentanc, v skupinah H-J pa po šest. Prve tekme bodo na sporedu marca 2023.

V žrebu, kjer zaradi vojaškega napada na Ukrajino ni Rusije, je bilo 53 reprezentanc. Te so bile v žrebu razdeljene v sedem skupin s po petimi ekipami in tri skupine s po šestimi. Tekme bodo med marcem in novembrom 2023. Deset zmagovalcev skupin in deset drugouvrščenih se bo neposredno uvrstilo na EP, preostala tri mesta bo dal "play-off" lige narodov marca 2024. Na prvenstvo je neposredno uvrščena le gostiteljica Nemčija.

Slovenija, ki jo vodi Matjaž Kek, bo kvalifikacije igrala v skupini H. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenija, ki jo vodi Matjaž Kek, bo kvalifikacije igrala v skupini H. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenija je bila iz tretjega bobna izžrebana v skupino H, v kateri sta bili pred tem že Danska in Finska, nato pa so se pridružile še Kazahstan, Severna Irska in San Marino. Zasedba Matjaža Keka se je tako izognila, vsaj na papirju, najbolj neugodnim reprezentancam.

"Vedno je tako pri žrebu, da to, ali si zadovoljen ali ne, ne pomeni nič. Na koncu bi bilo lahko boljše ali slabše. Mislim, da je to skupina, v kateri lahko tekmujemo, a bo zahtevala dobro, kompaktno, hrabro ekipo, ki bo imela cilj. In vedno je cilj uvrstiti se na takšno tekmovanje, kot je EP 2024," je po žrebu povedal Kek. Poudaril je, da lahko igrajo proti vsakomur, kar je po njegovem pokazala že liga narodov. "Skupina je tekmovalna, takšna, da se bodo točke delile na vse strani. Danska je zagotovo ekipa z neko svojo filozofijo, vse drugo pa lahko razglabljamo. Na vsak način se bo treba dobro pripraviti, organizirati, ker so tudi zahtevna potovanja. Tudi v Belfastu smo že imeli težave," je dejal Kek.

Prvo tekmo bo Slovenija 23. marca igrala v Kazahstanu, tri dni pozneje pa doma s San Marinom. Najbolj atraktiven nasprotnik Danska v Slovenijo prihaja 19. junija.

Pokal, ki ga bo prejel zmagovalec Eura 2024. | Foto: Reuters Pokal, ki ga bo prejel zmagovalec Eura 2024. Foto: Reuters Med zanimivejšimi bo dogajanje v skupini C, kjer se bosta pomerili finalistki zadnjega evropskega prvenstva, Italija in Anglija. Potem ko je bila Anglija izžrebana v skupino z branilci naslova, je v dvorani v Frankfurtu završalo tudi med predstavniki nogometnih reprezentanc.

Uefa je sicer pred žrebom postavila nekaj omejitev: pet parov držav (Armenija/Azerbajdžan, Belorusija/Ukrajina, Gibraltar/Španija, Kosovo/Bosna in Hercegovina ter Kosovo/Srbija) se ni smelo znajti v isti skupini, določili so tudi prizorišča z zimskimi razmerami (Belorusija, Estonija, Ferski otoki, Finska, Islandija, Latvija, Litva in Norveška), kjer je bila omejitev največ dve v eni skupini. Poleg tega pa so štiri članice, ki so si zagotovile nastop na finalnem turnirju lige narodov (Hrvaška, Španija, Italija in Nizozemska), dobile skupine s petimi člani, ker bodo na ta način igrale manj tekem, tako da bodo lahko nastopile na zaključnem tekmovanju lige narodov junija naslednje leto.

žreb Euro 2024 | Foto: Reuters Foto: Reuters Pri žrebu so pomagali nekdanji vrhunski nogometaši, Nemca Jürgen Klinsmann in Karl-Heinz Riedle ter Italijana Gianluca Zambrotta in Demetrio Albertini, za zabavni program pa je poskrbela nemška pevka Lena.

Evropsko prvenstvo bo med 14. junijem in 14. julijem 2024 v Berlinu, Münchnu, Dortmundu, Gelsenkirchnu, Frankfurtu, Stuttgartu, Hamburgu, Düsseldorfu, Kölnu in Leipzigu.

Slovenija je doslej na EP nastopila enkrat, in sicer leta 2000 v Belgiji in na Nizozemskem. Na zadnjem EP je zmagala Italija.

Žreb kvalifikacij za Euro 2024

Boben lige narodov: Nizozemska, Hrvaška, Španija, Italija
Boben 1: Danska, Portugalska, Belgija, Madžarska, Švica, Poljska
Boben 2: Francija, Avstrija, Češka, Anglija, Wales, Izrael, Bosna in Hercegovina, Srbija, Škotska, Finska
Boben 3: Ukrajina, Islandija, Norveška, Slovenija, Irska, Albanija, Črna gora, Romunija, Švedska, Armenija
Boben 4: Gruzija, Grčija, Turčija, Kazahstan, Luksemburg, Azerbajdžan, Kosovo, Bolgarija, Ferski otoki, Severna Makedonija
Boben 5: Slovaška, Severna Irska, Ciper, Belorusija, Litva, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija, Malta
Boben 6: Andora, Lihtenštajn, San Marino

Preberite še:

Sportal Na današnji dan (9. oktober) ...
Milan - Juventus, Fikayo Tomori
Sportal Milanu derbi z Juventusom, Pušnik navijal za Bijola in Udinese
Bayern Borussia Modeste
Sportal Bayern vodil z 2:0, v zadnji sekundi Borussia do točke! Union ostaja prvi.
Ne spreglejte