SiolNET. Sportal Nogomet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZNSS: sojenje v Lendavi je bilo korektno

4

termometer

 | Foto:
Tekma med Nafto in Celjem, na kateri je sodnik Mitja Žganec pokazal kar štiri rdeče karton in dve 11-metrovki, je dvignila veliko prahu. Sodniška organizacija je mnenja, da je bilo sojenje dobro.

Sodniški organizaciji ni vseeno za njen ugled. Klubi, predvsem poraženci, razloge za izgubljene točke največkrat poiščejo v delu delivcev pravice, skoraj vsak prvenstveni krog pa postreže s kakšnim srečanjem, ki zaradi takšnih ali drugačnih sodniških odločitev še dolgo buri duhove. Ker se je veliko pisalo tudi o sodniških napakah in nezbranosti mladega devlivca pravice Mitje Žganca, ki je v soboto na dvoboju med Nafto in CM Celjem razburjal gostitelje in njihove navijače, se je predstavnik Zveze nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS) odločil za klepet s predstavniki sedme sile. Ni se jih zbralo prav dosti, a polovičen namen je bil dosežen. Predstavil je rešitve, ki so se jih je v odpravljanju novih trendov lotili sodniki. Njihov učinek je najbolj viden v ligi prvakov, kjer pa za razliko od srečanj v slovenski prvi ligi vladajo povsem drugačni pogoji. Predvsem v smislu snemanja kočljivih situacij z več različnih kotov, kar je na tekmah 1. SNL (žal) nekaj nepredstavljivega. ''Naše nezadovoljstvo smo izrazili Združenju 1. SNL. Tekme se pokrivajo le z eno televizijsko kamero, tako da je pogosto zelo težko in nehvaležno ocenjevati delo sodnika,'' je odgovoril Radenko Mijatović in trditev podkrepil z nazornim primerom. Spomin na dvoboj med Olimpijo in Domžalami, kjer sta bili v dveh zelo podobnih situacijah - igranju z roko v kazenskem prostoru - na štadionu v Stožicah podani različni odločitvi. Domžale so ostale brez strela z bele točke, Olimpiji pa je bil dosojen. Na posnetku, ki nam ga je predstavnik sodniške organizacije predvajal na velikem ekranu, se lepo vidi, da je bila roka branilca ''zeleno-belih'' nastreljana, pri drugem spornem trenutku pa je položaj domžalskega krivca za 11-metrovko, ki naj bi sprožil roko in namerno zaustavil žogo, povsem nedorečen. S posnetkom, edinim uradnim s te tekme, si sodniška organizacija ni mogla kaj pretirano pomagati, tako da je verjela v odločitev stranskega sodnika, ki je stal v veliko boljšem položaju in tudi prepričal glavnega delivca pravice, da je pokazal na belo točko.

Mijatović, tudi podpredsednik NZS, je novinarjem predstavil videnje ''spornih'' dogodkov na tekmi med Nafto in Celjem. Po njegovem mnenju je Mitja Žganec sodil brez večjih napak, prav vse očitke, ki jih je bil mladi sodnik po tekmi deležen s strani Lendavčanov, pa je po podrobni analizi, podkrepljeni z video materialom, tudi ponazoril. Prepričal nas je do te mere, da smo se z vsem strinjali, zaradi slabe kakovosti posnetka pa ostaja še vedno dvomljiva odločitev o 11-metrovki, dosojeni v korist Celjanov. V sodniški organizaciji pa ne manjka tudi primerov, ko so storjene večje napake, ki vplivajo na potek dogodkov na igrišču. Eno večjih, spregledan prekršek nad Draganom Čadikovskim, zdaj že nekdanjim napadalcem Olimpije, na tekmi v Novi Gorici, je tudi izpostavil. Takrat je imel piščalko v svojih ustih Darko Čeferin. In bil tudi opozorjen. Zaradi števila razpoložljivih sodnikov, ki lahko sodijo v prvi ligi, si ZNSS ne more privoščiti, da bi katerega za venomer postavila v kot. Kazen raje izvaja tako, da sodniku za nekaj časa zaupa nove naloge v nižjih ligah, nato pa se po določenem času vrne v najvišji razred. Če seveda v vmesnem obdobju ne nadaljuje z napakami ...

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin