Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
31. 10. 2017,
10.05

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Anton Žlogar Liverpool NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor UEFA liga prvakov Roma

Torek, 31. 10. 2017, 10.05

1 leto

Spomini Tončija Žlogarja na Liverpool

Edini Slovenec, ki je zatresel mrežo Liverpoola

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Liverpool Navijač | Foto Reuters

Foto: Reuters

Maribor ne bo prvi slovenski nogometni klub, ki bo gostoval na Anfieldu. Kultni angleški štadion so že dobro spoznali nogometaši Olimpije. Leta 2003 so izgubili proti Liverpoolu z 0:3. ''Bilo je enkratno doživetje,'' se kljub visokemu porazu rad spominja dvoboja Anton Žlogar. Edini Slovenec, ki je zatresel mrežo Liverpoola na evropski tekmi.

Kako je nastopiti na Anfieldu? Mariborčani bodo to občutili v sredo, ko jih bo na dvoboju lige prvakov spremljalo rekordno število navijačev (okrog 2.500). Takrat se bodo na seznamu pridružili Olimpiji, ki je pred 14 leti v pokalu Uefa gostovala v angleškem pristanišču, znanem po glasbeni skupini The Beatles, pa tudi uspešnem nogometnem klubu, ki se je na evropski prestol povzpel kar petkrat!

Kako je Liverpool zmagal s 3:0 in izločil Olimpijo?

''Liverpool je kot tradicionalni nogometni klub velik pojem, institucija. Takrat je bilo za nas veliko doživetje, saj z Olimpijo nismo bili navajeni igranja na tako velikih štadionih. Že med ogrevanjem je bil na štadionu zaseden vsak tretji sedež, ko pa smo prišli iz slačilnice, nas je pričakal poln štadion,'' se spominja nekdanji slovenski reprezentant Anton Žlogar, ko je stopal na igrišče, na katerem so nato zvezdniki v rdečih dresih zlahka opravili z zmaji iz Ljubljane. Zmagali so s 3:0 in se brez težav uvrstili v naslednji krog takratnega pokala Uefa.

Navijači, ki stojijo klubu ob strani v dobrem in slabem

Mladen Rudonja in Anton Žlogar v dvoboju za žogo z nekdanjim avstralskim reprezentantom Harryjem Kewellom. | Foto: Reuters Mladen Rudonja in Anton Žlogar v dvoboju za žogo z nekdanjim avstralskim reprezentantom Harryjem Kewellom. Foto: Reuters V spominu mu bo ostala zlasti bučna izvedba pesmi You''ll Never Walk Alone, svojevrstne navijaške himne Liverpoola, s katero izkazuje zvestobo in ljubezen do kluba.

''Ne bom lagal. Ko sem jo zaslišal na štadionu, so mi šle dlake pokonci. Fantastično je bilo. Ko zaslišiš tisto pesem, vidiš, da je Liverpool klub z bogato tradicijo. Ima navijače, ki mu stojijo ob strani v dobrem in slabem,'' je izpostavil Primorec, ki je v karieri odigral kar nekaj tekem v Angliji.

Tista proti Liverpoolu je bila prva, nato pa je v evropskih pokalih v dresu ciprskih predstavnikov gostoval tudi pri Manchester Cityju (Omonia) in Tottenhamu (Anorthosis).

''Igranje proti angleškim klubom je posebno doživetje. Imel sem to srečo, da sem nastopil proti Cityju v obdobju, ko se je dvigal z novo garnituro ljudi, ki je v klub pripeljala zvezdnike kot je Robinho. Ko pa smo igrali pri Tottenhamu, sem na štadionu White Hart Lane podobno kot na Anfieldu občutil, kako navijači dihajo s klubom,'' je dejal nekdanji slovenski legionar na Cipru, ki se je na gostovanju pri Tottenhamu, ko je Anorthosis doživel hud poraz (1:6), tudi vpisal med strelce.

Z Bišćanom se ni pogovarjal, Liverpool preprosto predober

Med navijači Liverpoola in klubom se je spletla posebna vez. | Foto: Reuters Med navijači Liverpoola in klubom se je spletla posebna vez. Foto: Reuters Ko je gostoval pri Liverpoolu, se je na zelenici pomeril tudi proti Igorju Bišćanu, tedanjemu zvezdniku hrvaškega nogometa, ki danes uspešno vodi ljubljansko Olimpijo, to pa je klub, ki nosi v srcu Žlogarja posebno mesto. ''Takrat se nisem nič pogovarjal z njim. Prvič, ko sva spregovorila, je bilo letos v Kranju, ko sva se pomerila kot trenerja Triglava in Olimpije,'' je pojasnil, da pred 14 leti ni bil v stiku s slovenskim sosedom.

So nanj nogometaši Liverpoola kaj bolj pazili, ker jim je dva tedna pred gostovanjem na Otoku zatresel mrežo in pomagal Olimpiji do odmevnega remija z 1:1?

Ko je Anthony Le Tallec v 30. minuti premagal Boruta Mavriča, so si navijači rdečih oddahnili. | Foto: Reuters Ko je Anthony Le Tallec v 30. minuti premagal Boruta Mavriča, so si navijači rdečih oddahnili. Foto: Reuters

''Ne. Pri 0:0 smo imeli v Liverpoolu eno polpriložnosti, nato pa je bil Liverpool preprosto boljši. Večji del tekme je napadal. Na povratni tekmi je igral tudi Steven Gerrard. Liverpool je zasluženo zmagal. Mi smo skušali čim dlje zadržati 0:0 in iskati srečo v protinapadih, a je bil Liverpool na domačem igrišču bistveno bolj dominanten kot za Bežigradom. Spominjam se, da smo se preveč povlekli nazaj in mu nismo morali parirati v posesti žoge. Liverpool je prevladoval, po prvem zadetku je kmalu dodal še enega, in našega upanja je bilo hitro konec,'' je poudaril nekdanji nogometaš Olimpije, edini Slovenec, ki je na evropski tekmi dosegel zadetek proti Liverpoolu.

Maribor si je to zaslužil

Michael Owen je v Ljubljani preprečil senzacionalno zmago Olimpije. | Foto: Reuters Michael Owen je v Ljubljani preprečil senzacionalno zmago Olimpije. Foto: Reuters To se je zgodilo 25. septembra 2003. V polno je zadel v 66. minuti, a je nato angleški reprezentant Michael Owen 12 minut postavil končni rezultat 1:1, kar pa ni skazilo veselja zeleno-belih in zadovoljstva njihovih navijačev.

''Na tej tekmi smo res uživali. Vratar Borut Mavrič je branil odlično, občinstvo nas je poneslo. Bili smo drzni, vsilili na igrišče malce nogometne prevare, tako da so bili gostje kar živčni. Na povratni tekmi so se bolje pripravili na nas, bili bolj agresivni, tako da nismo mogli razviti protinapadov.''

Žal mu je, da zaradi zapletov na italijanskem letališču v Liverpool ni pripotovala večja skupina pripadnikov navijaške skupine Green Dragons. ''Škoda. To bi bil tudi za njih velik dogodek. Konec koncev so nas Dragonsi spremljali na vseh evropskih gostovanjih. Še na Dansko so prišli s kombijem,'' je bilo 39-letnemu Tončiju žal, da jih na Anfieldu ni spremljalo veliko navijačev Olimpije.

V sredo na Anfieldu ne bodo le navijači Liverpoola. Prihaja okrog 2.500 privržencev vijolic! | Foto: Reuters V sredo na Anfieldu ne bodo le navijači Liverpoola. Prihaja okrog 2.500 privržencev vijolic! Foto: Reuters

Maribor v sredo ne bo imel teh težav, saj se na Otok odpravlja rekordna navijaška invazija, okrog 2.500 ljubiteljev vijolic. ''To je impresivno. Lep dosežek za slovenski nogomet, je pa potrebno biti pošten in priznati, da so si to fantje pri Mariboru zaslužili. Dosegli so vrhunski rezultat, se uvrstili v ligo prvakov. Ekipa si zasluži vso podporo. Liverpool je klub s tradicijo. Pomeni nekaj v svetu, zato je to za navijače nekaj posebnega,'' je vesel, da bo v mestu, znano po Beatlih, v sredo glasno odmeval slovenski jezik.

Boškov je imel prav

V dresu Omonie se je pomeril z Manchester Cityjem, pri katerem je izstopal Brazilec Robinho. | Foto: Reuters V dresu Omonie se je pomeril z Manchester Cityjem, pri katerem je izstopal Brazilec Robinho. Foto: Reuters Nekdanji slovenski reprezentant dobro ve, kako je izgubiti evropsko tekmo z 0:7. To se je pred dvema tednoma pripetilo slovenskim prvakom v Ljudskem vrtu, ko jih je Kloppova četa zasenčila v vseh pogledih in jim prizadejala rekordni domači poraz v klubski zgodovini. Žlogar je z omenjenim rezultatom izgubil pred 17 leti v Rimu, ko je z Gorico gostoval na Olimpicu in občutil moč Rome. Legendarni Francesco Totti je prispeval dva zadetka.

''Takrat smo bili v slabši formi z Gorico, naleteli pa na Romo, ki je bila tisto sezono italijanski prvak. Bilo je res hudo, a je sreča v nesreči, da imaš kot nogometaš kmalu priložnost, da se dvigneš. Hitro pridejo na vrsto nove tekme. Že čez nekaj dni. To je pomagalo tudi Mariboru, da je hitreje prebrodil poraz proti Liverpoolu. Z dvema zmagama (1:0 proti Ankaranu in Domžalah, op. a.) je ujel ritem. Nogomet je pač igra, kjer moraš biti včasih pripravljen na neke nepredvidljive okoliščine. Visoki porazi so že takšni,'' se Žlogar rad spominja znamenitega izreka pokojnega srbskega trenerja Vujadina Boškova, ki je po visokem porazu z 0:5 dejal, da je veliko bolje enkrat izgubiti z 0:5 kot pa petkrat z 0:1.

Mariborčani so po visokem porazu proti Liverpoolu v prvenstvu dvakrat zmagali in na vrhu ujeli Olimpijo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Mariborčani so po visokem porazu proti Liverpoolu v prvenstvu dvakrat zmagali in na vrhu ujeli Olimpijo. Foto: Urban Urbanc/Sportida

''Imel je prav. Visoki porazi lahko poskrbijo, da se ekipa zamisli in nato dvigne. Ko smo mi izgubili 0:7 z Romo, je na trenerski stolček prišel Milan Miklavič. Dvignili smo se in nato do konca jesenskega dela skoraj ujeli Maribor in Olimpijo. Na koncu je imel na nas pozitiven učinek. Da ti misliti, saj se zamisliš in si marsikaj poveš. Vsak poraz boli, to je res, a če se iz njega nekaj naučiš … Maribor to kot ekipa dokazuje.''

V sredo bomo gledali drugačen Maribor

Po kratki trenerski epizodi v Kranju se je vrnil v Goriška brda. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Po kratki trenerski epizodi v Kranju se je vrnil v Goriška brda. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Žlogar se je v karieri na večjih tekmah rad vpisoval med strelce. Ni zatresel le mrež Liverpoola in Tottenhama, ampak tudi Rome, ko je Gorica doma izgubila proti sinovom volkulje z 1:4. Za zdaj je edini Slovenec, ki je zatresel mrežo Liverpoola. Bo v sredo drugače?

''Privoščil bi Mariboru, da bi bilo tako. Želim mu ugoden rezultat in čim več zadetkov. Pričakujem, da bo odigral boljše kot v Ljudskem vrtu, ko mu ni šlo prav nič na roko. Veliko nogometašev si je privoščilo napake, ki jih ponavadi ne delajo. Za to so bili hitro kaznovani. Prepričan sem, da bomo v sredo videli drugačen Maribor,'' iz ust trenerja drugoligaškega kluba Brda, s katerim je obnovil sodelovanje po ponesrečeni trenerski epizodi pri kranjskem Triglavu, preveva optimizem.

V sredo se obeta na Anfieldu evropska poslastica. | Foto: Reuters V sredo se obeta na Anfieldu evropska poslastica. Foto: Reuters

Z Brici se pripravlja na gostovanje v Lendavi, kjer se bo pomeril z Nafto. Kot da povezav med Žlogarjem in Liverpoolom kar ne bi hotelo biti konec, saj se bo s klubom iz Goriških brd, s katerimi je v zadnjih treh nastopih osvojil pet točk, predstavil na štadionu, na katerem je pred dvema tednoma mladinska ekipa Liverpoola nadigrala mariborske sovrstnike s 4:1. Njihov trener je bil Steven Gerrard …   

Ne spreglejte