Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
29. 8. 2016,
18.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Litva Brdo pri Kranju Boštjan Cesar Kevin Kampl Tomaž Kavčič Jan Oblak Jan Oblak Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 29. 8. 2016, 18.02

6 let, 7 mesecev

Priprave slovenske nogometne reprezentance

Vsem vroče, Oblaku in Kamplu žal preveč

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Slovenska nogometna reprezentanca | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca se je v sončnem poletnem vremenu zbrala na Brdu pri Kranju in uradno začela operacijo Litva. V nedeljo bo gostovala v Litvi in prebila led novega kvalifikacijskega ciklusa. Večina izbrancev Srečka Katanca je v dobri formi. ''Naj jo zadržijo še dolgo časa, vsaj do tekme v Vilni,'' si je zaželel kapetan Boštjan Cesar.

Sproščenost. To je beseda, s katero je bilo najlažje opisati dogajanje po 12. uri v hotelu Kokra na Brdu pri Kranju, ko so se vrata za nekaj časa odprla predstavnikom sedme sile. Hotelski prag so drug za drugim prestopali najboljši nogometaši, ki jih po mnenju selektorja Srečka Katanca lahko v tem trenutku ponudi Slovenija.

Tako je selektor pozdravil vratarja Vida Belca, enega izmed številnih slovenskih reprezentantov, ki se dokazujejo v Italiji. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tako je selektor pozdravil vratarja Vida Belca, enega izmed številnih slovenskih reprezentantov, ki se dokazujejo v Italiji. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nekateri se niso videli že lep čas, nekateri le nekaj dni, prav vsi pa so se razveselili drug drugega. Sledili so stiski rok, objemi, trepljanja po hrbtu … Ni manjkalo pozitivne energije, ki jo želi selektor preseliti še na igrišče. Natančneje, na umetno travnato podlago v Vilni, kjer se bo Slovenija prvič predstavila v kvalifikacijah za SP 2018. Cilj je enoten. Litva mora pasti. Nikogar ne bi zadovoljila le točka, želje segajo le v eno smer. V smer zmage.

Najprej v slabo voljo spravil Handanovića, nato čestital Iličiću

"Veseli smo, da smo se spet zbrali skupaj," je z nasmehom pojasnil kapetan Boštjan Cesar, ko se je pridružil rojakom v hotelski veži. Reprezentančne kolege, zdajšnje in nekdanje, srečuje v Italiji, a takrat ne zastopa barv svoje domovine. V nedeljo je tako bradati Ljubljančan skupaj s soigralcem Valterjem Birso v Firencah čestital Josipu Iličiću, teden prej pa je pokvaril načrte Samirju Handanoviću.

Tako sta si stisnila roki trener vratarjev Nihad Pejković in napadalec Maribora Milivoje Novaković. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tako sta si stisnila roki trener vratarjev Nihad Pejković in napadalec Maribora Milivoje Novaković. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Jojo je odigral zelo dobro. Zame je bil igralec tekme," je pohvalil predstavo "vijoličnega" Kranjčana, ki je prispeval podajo za edini zadetek na tekmi, eden izmed njegovih strelov pa je stresel okvir vrat. Kapetan je dodal: "Zanimivo. Včeraj sva bila še tekmeca, danes pa sva že soigralca."

Oblak proč od kamer in mikrofonov

Zdaj, ko se bliža reprezentančna akcija, ki bo štela za kvalifikacijske točke, se po njegovih žilah pretaka poseben adrenalin. Podobno velja za Mirala Samardžića, edinega slovenskega reprezentanta, ki ne igra v Evropi. Pred meseci je bližnjo Reko zamenjal s Kitajsko. V Sloveniji se mudi že teden dni, tako da je lažje prebolel takšne in drugačne razlike, ki vladajo med njegovo domovino in državo, kjer si služi nogometni kruh.

Zvezni igralec Maribora Blaž Vrhovec je na zbor pripotoval z dvema kovčkoma. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zvezni igralec Maribora Blaž Vrhovec je na zbor pripotoval z dvema kovčkoma. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Če bosta Cesar in Samardžić združila moči v obrambni vrsti, pa jima bo med vratnicama poveljeval Jan Oblak. Zadnji reprezentančni akciji, prijateljski tekmi s Švedsko (0:0) in Turčijo (0:1) je preskočil, saj se je konec maja z Atleticom v Milanu potegoval za evropsko krono. Žal se mu ni izšlo. Loterija kazenskih strelov je osrečila tabor Reala, Škofjeločan, ki ga je nato pustila na cedilu še lažja poškodba mišice, pa ni skrival razočaranja.

Zadovoljstva na njegovem obrazu ni zaznati niti po začetku španskega prvenstva, kjer si je Atletico proti donedavnim drugoligašem (Alaves in Leganes) dovolil dva nepričakovana spodrsljaja. Oblak prvi dan reprezentančnega druženja ni bil na voljo za medije. V hotelu se je zadrževal proč od kamer in mikrofonov, saj je v Slovenijo pripotoval s povišano temperaturo. Svoje misli o pripravah na tekmo z Litvo in še čem bo strnil v prihajajočih dneh, ko se bo okrepilo njegovo zdravje.

Kampla pustilo na cedilu zdravje

Katančevo četo čakajo treningi, ki jih bo opravljala v domačem okolju na Brdu pri Kranju. Prvega, ki je bil regeneracijske narave, se niso udeležili vsi. Na zbor je zamudil napadalec Roman Bezjak, ki je v Darmstadtu urejal vse potrebno za podpis pogodbe. Tako se Korošec po dvoboju v Litvi ne bo vrnil na Reko, ampak bo odpotoval v Nemčijo.

Matic Črnic je prvič pripotoval na priprave reprezentance kot član Rijeke. Žal mu je, da v dresu hrvaškega podprvaka ne bo mogel združiti moči z Romanom Bezjakom, ki se je preselil v Nemčijo in je zaradi tega zamudil na reprezentančni zbor. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Matic Črnic je prvič pripotoval na priprave reprezentance kot član Rijeke. Žal mu je, da v dresu hrvaškega podprvaka ne bo mogel združiti moči z Romanom Bezjakom, ki se je preselil v Nemčijo in je zaradi tega zamudil na reprezentančni zbor. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Podobno bo storil tudi Kevin Kampl, ki ga prav tako ni bilo na ponedeljkovem zboru. Po bolečem porazu na tekmi nemškega prvenstva v Mönchengladbachu, ko sta se udarila udeleženca lige prvakov (1:2), mu je za nameček ponagajalo še zdravje. Zaradi bolezni in povišane temperature se bo soigralcem pridružil pozneje.

Poleg Bezjaka, ki je imel prijetne obveznosti v Nemčiji, kjer je sklenil zvestobo z nemškim prvoligašem, je selektor Srečko Katanec, ki je izbrance pričakal na stopnicah pred hotelom,  pogrešal tudi napadalca St. Etienna Roberta Berića in zveznega igralca Granade Reneja Krhina. Priključila se bosta malce pozneje.

Kotnik prvič, a ni manjkalo znancev

Edini, ki se je prvič udeležil priprav članske izbrane vrste, je bil vratar Celja Matic Kotnik. Na zboru ni manjkalo obrazov, s katerimi se meri ali se je meril v domačem prvenstvu, z nekaterim je delil tudi slačilnico. Recimo z Blažem Vrhovcem (Maribor), ki je na Brdo pripotoval skupaj z novopečenim Nizozemcem Dejanom Trajkovskim, ali pa Benjaminom Verbičem (Köbenhavn), presrečnim, ker bo prvič v karieri nastopil v ligi prvakov.

Ljubljančan Petar Stojanović bo jeseni čar lige prvakov občutil že z drugim klubom. Po Mariboru bo med elito zaigral še z zagrebškim Dinamom. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ljubljančan Petar Stojanović bo jeseni čar lige prvakov občutil že z drugim klubom. Po Mariboru bo med elito zaigral še z zagrebškim Dinamom. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Drugi Slovenec, ki si je ta privilegij priigral v kvalifikacijah, ne bo prvič član elite. Petar Stojanović (Dinamo) je v ligi prvakov nastopil že z Mariborom, tokrat pa se bo z najboljšimi evropskimi klubi družil s hrvaškim prvakom. Z njim ga čaka tudi boj za domačo krono, v katerem se bo srečeval tudi z znanimi slovenskimi obrazi, na primer z Maticem Črnicem in Matjažem Kekom pri Rijeki ter Marijanom Pušnikom pri Hajduku.

Tudi o tem so tekle besede na zboru reprezentance, a ne za dolgo. Kaj kmalu so sproščene klubske teme zamenjale tiste o Litvi, prvem tekmecu v kvalifikacijah za SP 2018. Takrat se je na obrazih reprezentantov pojavila trdna odločenost, da navijače za začetek obdarijo z zmago na Baltiku.

Spored tekem Slovenije v kvalifikacijah za SP 2018:

4. september 2016: Litva – Slovenija
8. oktober 2016: Slovenija – Slovaška
11. oktober 2016: Slovenija – Anglija
11. november 2016: Malta – Slovenija
26. marec 2017: Škotska – Slovenija
10. junij 2017: Slovenija – Malta
1. september 2017: Slovaška – Slovenija
4. september 2017: Slovenija – Litva
5. oktober 2017: Anglija – Slovenija
8. oktober 2017: Slovenija – Škotska

Ne spreglejte