Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
25. 8. 2016,
18.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Natisni članek

liga prvakov Jan Oblak Jan Oblak Andraž Šporar Ažbe Jug Kevin Kampl Benjamin Verbič Petar Stojanović Real Madrid žreb

Četrtek, 25. 8. 2016, 18.56

6 let, 6 mesecev

Žreb skupinskega dela lige prvakov (2016/17)

Jan Oblak proti Bayernu, ki si ga je dobro zapomnil, Guardiola se vrača v Barcelono

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73
Jan Oblak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V skupinskem delu lige prvakov bo tekmovalo 32 klubov, v katerih se dokazuje šest slovenskih legionarjev. Žreb je Janu Oblaku, ki je v prejšnji sezoni z Atleticom nesrečno izgubil finale lige prvakov, dodelil tudi močni Bayern. Josep Guardiola se bo z Manchester Cityjem dvakrat udaril z Barcelono. 

Žreb skupinskega dela lige prvakov 2016/17:

Skupina A: Paris St. Germain (Fra), Arsenal (Ang), Basel (Švi – Andraž Šporar), Ludogorec Razgrad (Bol)

Skupina B: Benfica (Por), Napoli (Ita), Dinamo Kijev (Ukr), Bešiktaš (Tur)

Skupina C: Barcelona (Špa), Manchester City (Ang), Borussia Mönchengladbach (Nem), Celtic Glasgow (Ško)

Skupina D: Bayern München (Nem), Atletico Madrid (Špa – Jan Oblak), PSV Eindhoven (Niz), Rostov (Rus)

Skupina E: CSKA Moskva (Rus), Bayer Leverkusen (Nem – Kevin Kampl), Tottenham (Ang), Monaco (Fra)

Skupina F: Real Madrid (Špa – branilec naslova), Borussia Dortmund (Nem), Sporting Lizbona (Por – Ažbe Jug), Legia Varšava (Pol)

Skupina G: Leicester City (Ang), Porto (Por), Club Brugge (Bel), Köbenhavn (Dan – Benjamin Verbič)

Skupina H: Juventus (Ita), Sevilla (Špa), Lyon (Fra), Dinamo Zagreb (Hrv – Petar Stojanović)

Razplet v ligi prvakov bo v sezoni 2016/17 po svojih najboljših močeh krojilo tudi šest slovenskih legionarjev. Največ možnosti za uspeh ima prvi vratar Atletica Jan Oblak, ki so ga v prejšnji sezoni od evropskega naslova ločili le milimetri. V tej sezoni čakajo rdeče-bele iz Madrida obračuni v skupini D z Bayernom, PSV-jem iz Eindhovna ter Rostovom, ki nastopa prvič v druščini najboljših.

Ronaldo najboljši v sezoni 2015/16

Portugalec je v prejšnji sezoni z Realom osvojil naslov evropskega prvaka. Evropski prvak je postal tudi na Euru 2016. | Foto: Getty Images Portugalec je v prejšnji sezoni z Realom osvojil naslov evropskega prvaka. Evropski prvak je postal tudi na Euru 2016. Foto: Getty Images Oblak je v zadnjem finalu lige prvakov v Milanu izgubil proti Realu, ki se je veselil prestižnega naslova šele po izvajanju kazenskih strelov. Škofjeločana je zadnji premagal Cristiano Ronaldo. Portugalec je bil na slovesnosti po žrebu izbran za najboljšega nogometaša v Evropi v sezoni 2015/16.

Prvi zvezdnik Reala bo zaradi poškodbe še nekaj časa odsoten, podobno velja za napadalca Basla Andraža Šporarja, enega izmed šestih slovenskih legionarjev, ki bi lahko v tej sezoni okusili igranje v skupinskem delu lige prvakov. Nekdanji napadalec Olimpije čaka na trenutek, ko bi lahko prvič zaigral v priljubljenem tekmovanju. V skupini A bodo njegovi tekmeci PSG, Arsenal in bolgarski prvak Ludogorec.

Po Mariboru v ligi prvakov še z Dinamom 

Petar Stojanović si je z Zagrebčani zagotovil igranje v ligi prvakov z dramatično zmago v Salzburgu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Petar Stojanović si je z Zagrebčani zagotovil igranje v ligi prvakov z dramatično zmago v Salzburgu. Foto: Guliverimage/Getty Images V prejšnji sezoni se je v ligi prvakov odlično odrezal Kevin Kampl in navijače Bayerja razveseljeval tudi z evrogoli, lekarnarji pa so ostali brez napredovanja. Tokrat si ga bodo skušali priigrati v druščini Tottenhama, Monaca in moskovskea CSKA.

Slovenski vratar Ažbe Jug bo čakal na priložnost na klopi Sportinga v močni skupini z branilcem naslova Realom, dortmundsko Borussio in varšavsko Legio. Zeleno-beli iz Lizbone so se v sezoni 2014/15, ko je bil Maribor član evropske elitne družine, dvakrat pomeril tudi z vijolicami.

Takrat je barve 13-kratnih slovenskih prvakov branil Petar Stojanović. Ta se bo tokrat, če do konca poletnega prestopnega roka ne bo zamenjal delodajalca, za točke lige prvakov potegoval z zagrebškim Dinamom, vse pogostejšim udeležencem najbogatejšega tekmovanja. V tem se velike možnosti za uspeh obetajo njegovi mladinski ekipi, ki bo vzporedno tekmovala v ligi prvakov za mlajše nogometaše.

Zagrebčani so se znašli v skupini H, kjer se bodo pomerili z italijanskim prvakom Juventusom, ki se je poleti okrepil tudi z mladim draguljem hrvaškega nogometa Markom Pjaco, nekdanjim igralcem Dinama. Hrvaški prvak se bo tudi pomeril z zmagovalcem evropske lige Seville ter Lyonom, ki je nazadnje, ko je gostoval na štadionu Maksimir, zmagal z neverjetnim rezultatom 7:1.

Benjamin Verbič se bo v skupinskem delu lige prvakov pomeril tudi s presenetljivim angleškim prvakom Leicester Cityjem. | Foto: Vid Ponikvar Benjamin Verbič se bo v skupinskem delu lige prvakov pomeril tudi s presenetljivim angleškim prvakom Leicester Cityjem. Foto: Vid Ponikvar

Prvič bo med najboljšimi tekmoval Benjamin Verbič, ki se mu je posrečil veliki met z danskim prvakom Köbenhavnom. Himna lige prvakov je nazadnje na štadionu Parken odmevala pred tremi leti. Nekdanji as Celja se bo pomeril proti angleškemu prvaku Leicester Cityju, Portu, ki je v play-offu kvalifikacij nadigral Romo, ter belgijskim prvakom Club Brugge.

Žreb skupinskega dela lige prvakov:

Prvi boben: Real Madrid (Špa – branilec naslova), Barcelona (Špa), Leicester City (Ang), Bayern München (Nem), Juventus (Ita), Benfica (Por), Paris St. Germain (Fra), CSKA Moskva (Rus)

Drugi boben: Atletico Madrid (Špa – Jan Oblak), Borussia Dortmund (Nem), Arsenal (Ang), Manchester City (Ang), Sevilla (Špa), Porto (Por), Napoli (Ita), Bayer Leverkusen (Nem – Kevin Kampl)

Tretji boben: Basel (Švi – Andraž Šporar), Tottenham (Ang), Dinamo Kijev (Ukr), Lyon (Fra), PSV Eindhoven (Niz), Sporting Lizbona (Por – Ažbe Jug), Club Brugge (Bel), Borussia Mönchengladbach (Nem)  

Četrti boben: Celtic Glasgow (Ško), Monaco (Fra), Bešiktaš (Tur), Legia Varšava (Pol), Dinamo Zagreb (Hrv – Petar Stojanović), Ludogorec Razgrad (Bol), Köbenhavn (Dan – Benjamin Verbič), Rostov (Rus)

Beli baletniki so v tej sezoni že osvojili prvo evropsko lovoriko. Postali so zmagovalci superpokala. | Foto: Guliverimage/Getty Images Beli baletniki so v tej sezoni že osvojili prvo evropsko lovoriko. Postali so zmagovalci superpokala. Foto: Guliverimage/Getty Images

Razvrstitev po bobnih je bila opravljena glede na koeficient uspešnosti v evropskih tekmovanjih. To velja za drugi, tretji in četrti boben. V prvem bobnu so se znašli branilec naslova (Real, ki je letos že osvojil evropski superpokal) in sedem prvakov najuspešnejših držav po koncu leta 2014/15, ko je takratni seznam obveljal za določitev števila predstavnikov za sezono 2016/17.

Klubi, ki so v prvem bobnu, so skupno osvojili 25 evropskih naslovov. Real je bil najboljši kar 11-krat, nazadnje konec maja v Milanu, ko je razžalostil privržence Oblakovega Atletica. Prvič se bosta v ligi prvakov predstavila Leicester City, senzacionalni angleški prvak v sezoni 2015/16, in ruski podprvak Rostov, ki je v kvalifikacijah nadigral Ajax.

Legia se vrača po 21 letih

Po šestih letih bo v ligi prvakov nastopil Tottenham Hotspur. Zaigral bo v skupini z danskim prvakom Köbenhavnom, kjer igra tudi slovenski reprezentant Benjamin Verbič. | Foto: Reuters Po šestih letih bo v ligi prvakov nastopil Tottenham Hotspur. Zaigral bo v skupini z danskim prvakom Köbenhavnom, kjer igra tudi slovenski reprezentant Benjamin Verbič. Foto: Reuters Liga prvakov odpira vrata nekaterim klubom, ki njenih čari niso okusili že dolgo časa. Varšavska Legia se tako med elito vrača po sušnih 21, Club Brugge po 11, Bešiktaš po sedmih, londonski Tottenham pa po šestih letih. Italija bo po polomu Rome v kvalifikacijah, kjer jo je izločil Porto, nastopila z le dvema predstavnikoma.

V skupinah se ne morejo znajti klubi, ki prihajajo iz iste države. Uefa je tudi sporočila, da se zaradi političnih trenj ne moreta v isti skupini srečati ukrajinski (Dinamo Kijev) ter ruski predstavnik (CSKA Moskva in Rostov).

Finale bo v Cardiffu 3. junija 2017, prvi krog skupinskega dela lige prvakov pa bo 13. in 14. septembra 2016.   

Ne spreglejte