Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
25. 8. 2016,
13.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

8

Natisni članek

Srečko Katanec

Četrtek, 25. 8. 2016, 13.10

6 let, 7 mesecev

Seznam selektorja slovenske nogometne reprezentance

Srečko Katanec brez pretresov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

8

Selektor Slovenije Srečko Katanec je razkril imena nogometašev, s katerimi bo krenil v nov kvalifikacijski ciklus. Na seznamu za septembrsko prvo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Litvi v gosteh so se znašla preverjena imena. Milivoje Novaković ostaja reprezentant, Andraža Kirma tokrat ni zraven, novinec pa je samo en.

Po neuspehih v kvalifikacijah za zadnja tri velika tekmovanja, Slovenija je brez nastopa na letošnjem evropskem prvenstvu v Franciji ostala po porazu proti Ukrajini v dodatnih kvalifikacijah, se v kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018, ki bo v Rusiji, podaja v skoraj nespremenjeni zasedbi.

Novinec je le Matic Kotnik. Članu Celja bo pripadla vloga tretjega vratarja, ki jo bo zapolnil ob odsotnosti poškodovanega vratarja Olimpije Nejca Vidmarja. V primerjavi s seznamom za zadnji dve tekmi, prijateljska obračuna s Švedsko in Turčijo pred začetkom poletja, na katerem je bilo kar 30 nogometašev, jih manjka kar devet.

Vrnili so se kapetan Boštjan Cesar, Valter Birsa, ki je na začetku sezone navdušil v Italiji, in Petar Stojanović, ki se je v sredo z zagrebškim Dinamom uvrstil v ligo prvakov. Vseh treh nazadnje ni bilo, ker so bili poškodovani.

Devet jih je odpadlo, Milivoje Novaković je ostal

Milivoje Novaković ostaja reprezentant. | Foto: Vid Ponikvar Milivoje Novaković ostaja reprezentant. Foto: Vid Ponikvar Ob Vidmarju bodo manjkali še vratar Gorice Gregor Sorčan, branilci Boban Jović, Luka Krajnc in Andraž Struna ter vezisti Rok Kronaveter, Rajko Rotman, Jure Matjašič in Andraž Kirm, dolgoletni reprezentant, ki ga po daljšem času prvič ni zraven, saj selektorja z igrami v dresu Olimpije ni prepričal. "Ne igra na ravni, da bi bil lahko zraven. Ne pomeni pa, da ga v prihodnosti ne bo. Če bo igral podobno, kot je v preteklosti, ga bom spet vpoklical," je odsotnost nogometaša, ki je v izbrani vrsti zbral 71 nastopov in dosegel šest golov, komentiral Srečko Katanec.

Napadalca Milivoja Novakovića, ki ima že 37 let in v tej sezoni v dresu Maribora še zdaleč ne navdušuje, je selektor vpoklical. Strelec 31 reprezentančnih golov bo očitno nadaljeval lov za rekorderjem po številu zadetkov v izbrani vrsti Zlatkom Zahovićem (35).

Okrepitev, ki jo je pripeljal selektor

Če ni velikih sprememb v igralskem kadru, pa je selektor poskrbel za novost v svojem strokovnem štabu. V njem bo po novem tudi Tomaž Kavčič. Izkušeni slovenski trener je bil v preteklosti tudi selektor mlade slovenske reprezentance, v kateri je sodeloval s številnimi zdajšnjimi članskimi reprezentanti, s katerimi je v odličnih odnosih, zato utegne Katancu prinesti marsikaj dobrega.

"Vesel sem, da je zraven. Dobro pozna fante in morda ve o njih določene stvari, ki jih ne vem niti jaz. Verjamem, da bomo šli skupaj v nove zmage," je prihod 62-letnega trenerja, ki je nazadnje delal na Kitajskem, pozdravil selektor Slovenije.

Prejšnji konec tedna ga je razveselil

"Zanimajo me predvsem moji fantje." | Foto: Vid Ponikvar "Zanimajo me predvsem moji fantje." Foto: Vid Ponikvar "Začenjamo novi cikel. Upam, da bomo začeli bolje kot prejšnjega, predvsem glede točk. Prejšnji konec tedna mi je dal nekaj veselja. V smislu zabijanja golov, dinamike naših igralcev. Videl sem lepe stvari. Če bo to zdržalo do tekme z Litvo, se mi lahko kar smeje. Tega v preteklosti nisem videl," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju povedal Katanec, ki ga prva tekma kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji proti Litvi čaka 4. septembra v Vilni.

Nogometaše bo zbral v ponedeljek in se z njimi na domačih tleh pripravljal do sobote, ko sledi pot v Litvo, kjer bo Slovenija iskala prve točke na poti do naslednjega velikega tekmovanja. Zanj se bo v skupini F potegovala še z Anglijo, Slovaško, Škotsko in Malto. Neposredno v Rusijo pelje zgolj prvo mesto v skupini. Drugouvrščeno reprezentanco čakajo dodatne kvalifikacije.

Želi si, da bi bili takšni, kot so bili proti Ukrajini

"Litva je zamenjala selektorja in kar nekaj nogometašev. Danes v nogometu ni več reprezentance, proti kateri bi lahko stoodstotno računal na zmago. Morda sta takšni le ena, dve. Litvo bomo analizirali in fantom predstavili podatke, ki jih bomo pridobili. Bolj kot to, kakšen bo nasprotnik, me zanima, kako bodo pripravljeni moji nogometaši. Želim si predvsem, da bodo tako borbeni, kot so bili na zadnji tekmi prejšnjih kvalifikacij proti Ukrajini. To je najpomembneje," je nadaljeval slovenski selektor.

"Gremo iz tekme v tekmo," sporoča slovenski selektor. | Foto: Vid Ponikvar "Gremo iz tekme v tekmo," sporoča slovenski selektor. Foto: Vid Ponikvar "Proti Litvi upamo na pozitiven rezultat. Potem je pred nami domača tekma s Slovaško, proti kateri bomo skušali zmagati. Sledi tekma z Anglijo, ki bo – dovolite mi, da to rečem – favorit. Na tej tekmi se naj zgodi, kar se bo zgodilo. Moramo nabrati čim več točk, a najpomembneje je, da gremo iz tekme v tekmo in smo optimisti," je še povedal rekorder po številu tekem na klopi Slovenije.

Do zdaj jih je zbral že kar 78. Prve je nabiral med letoma 1998 in 2002, ko je Slovenijo popeljal na dve veliki tekmovanji zapored: evropsko in svetovno prvenstvo. Leta 2013 se je spet vrnil na staro mesto. Zdaj ga čaka še peti kvalifikacijski ciklus. V dveh je bil uspešen, v dveh ni bil. Kako bo tokrat?

Seznam Slovenije za tekmo proti Litvi:

Vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid, Španija), Matic Kotnik (Celje), Vid Belec (Carpi, Italija).

Branilci: Dejan Trajkovski (Twente, Nizozemska), Bojan Jokić (Villarreal, Španija), Miha Mevlja (Dinamo Bukarešta, Romunija), Nejc Skubic (Konyaspor, Turčija), Miral Samardžić (Henan Jianye, Kitajska), Aljaž Struna (Palermo, Italija), Petar Stojanović (Dinamo Zagreb, Hrvaška), Boštjan Cesar (Chievo, Italija).

Vezisti: Kevin Kampl (Bayer Leverkusen, Nemčija), Valter Birsa (Chievo, Italija), Rene Krhin (Granada, Španija), Jasmin Kurtić (Atalanta, Italija), Miha Zajc (Olimpija), Matic Črnic (Domžale), Blaž Vrhovec (Maribor), Benjamin Verbič (Köbenhavn, Danska).

Napadalci: Milivoje Novaković (Maribor), Robert Berić (Saint Etienne, Francija), Roman Bezjak (Rijeka, Hrvaška), Josip Iličić (Fiorentina, Italija).

Spored tekem Slovenije v kvalifikacijah za SP 2018:

4. september 2016: Litva – Slovenija
8. oktober 2016: Slovenija – Slovaška
11. oktober 2016: Slovenija – Anglija
11. november 2016: Malta – Slovenija
26. marec 2017: Škotska – Slovenija
10. junij 2017: Slovenija – Malta
1. september 2017: Slovaška – Slovenija
4. september 2017: Slovenija – Litva
5. oktober 2017: Anglija – Slovenija
8. oktober 2017: Slovenija – Škotska

Ne spreglejte