Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
26. 5. 2015,
21.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sevilla Unai Emery

Torek, 26. 5. 2015, 21.49

8 let

Za slavo, čast in vsaj 17 milijonov evrov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V finalu evropske lige se bosta pomerila Dnipro in Sevilla, ta velja za favorita, a se skuša v javnosti otepati takšne vloge. Andaluzijski klub lahko postavi nov evropski rekord.

Nogometaši Dnipra in Seville imajo zvečer priložnost, da osvojijo evropsko lovoriko in si zagotovijo vozovnico za ligo prvakov. Naslov brani španski klub, ki bi v primeru že četrtega naslova postal evropski rekorder, stvari pa mu bo poskušal pokvariti Dnipro, ukrajinski predstavnik, ki je presenetil javnost in šel povsem do konca.

''Ne bom lagal in dejal, da nismo pričakovali preboja v finale. A ko prideš tako daleč, želiš vzeti vse. Ko smo v šestnajstini finala izločili Olympiakos, sem začel verjeti, da bi se lahko prebili vsaj v polfinale,'' je na novinarski konferenci v Varšavi priznal trener Dnipra Miron Markevič. Nekdanjemu ukrajinskemu selektorju se je uresničila želja.

Svoje izbrance je popeljal med štiri najboljše klube v evropski ligi, nato pa v nasprotju s pričakovanji evropske nogometne javnosti izločil še zvezdniški Napoli. Zdaj ga čaka Sevilla, predstavnica španskega nogometa, ki ga 64-letni ukrajinski strateg obožuje. ''Res je, rad ga imam. Sem velik ljubitelj španskega nogometa, obožujem njihov slog igre. In nisem osamljen, na svetu je ogromno navdušencev, ki menijo enako.''

Živčnost bo minila, ko bodo stopili na igrišče

Sevillo uvršča v podoben predal kot Napoli. Tudi zaradi tega, ker oba kluba vodi Španec in težita k igrivi, atraktivni igri. ''Sevilla ima odlične napadalce in si na vsaki tekmi priigra ogromno priložnosti. To bi nam lahko povzročalo glavobol, a se je, vsaj do danes, izkazala tudi naša obramba,'' vendarle bolj verjame moči svoje ekipe kot pa nevarnosti, ki bo prežala s strani Seville in je vajena velikega števila dosojenih nedovoljenih položajev. Sodniki so ob napadih Seville zastavico dvignili kar 49-krat, nogometašem Dnipra pa le 29-krat.

''Moji igralci niso neobremenjeni. Pred srečanjem so živčni. Tega ne skrivam, a sem tudi prepričan, da jih bo živčnost minila še istega trenutka, ko bodo stopili na igrišče,'' se ne obremenjuje izkušeni Ukrajinec, ki je pred dnevi v prvenstvenem derbiju premagal Šahtar (3:2). Zanimivo je, da je z enakim rezultatom na zadnji prvenstveni tekmi nasprotnika odpravila tudi Sevilla.

V gosteh je v andaluzijskem spopadu odpravila Malago (3:2). To je bila že njena tretja zaporedna zmaga ter dober obet za današnji finale, ki prinaša izjemno nagrado, nastop v skupinskem delu lige prvakov. Vsak udeleženec lige prvakov bo v prihodnji sezoni samo za nastop nagrajen z bogatimi 12 milijoni evrov, nagrada za zmago v letošnjem finalu lige Europa pa znaša okroglih pet milijonov evrov. Zmagovalec si bo tako okrepil bančni račun za najmanj 17 milijonov evrov, kar je vse prej kot nepomemben podatek.

Sevilla dosegla dvakrat več golov, a manjkrat streljala na vrata

V taboru Seville, ki brani naslov, razmišljajo le o zmagi. Z evropskimi lovorikami imajo v zadnjih letih odlične izkušnje. Za novo lovoriko morajo premagati le še enega tekmeca, ta pa ne prihaja iz najmočnejših evropskih lig, ampak iz nemirne Ukrajine.

''Ko se srečata takšni ekipi, odločajo malenkosti. Moramo ostati zbrani, ne smemo si dovoliti napak. Dnipro krasita izjemna organizacija igre in trdna obramba. Njihovi nogometaši so vajeni povzročati pritisk na polovici tekmeca, zato nam ne bo lahko obdržati žoge v svojih nogah,'' je 43-letni Bask opozoril na eno izmed osrednjih vrlin Dnipra, možnost izvajanja pritiska na tekmeca.

Sevilla je v tej evropski sezoni dosegla 26 zadetkov, Dnipro pa le 13, kar je natanko dvakrat manj od današnjih tekmecev. Je pa zanimivo, da je Dnipro večkrat streljal na vrata tekmecev (160). Sevilla je to storila le 152-krat.

Trener Seville je za pomoč zaprosil tudi Juandeja Ramosa

Emery se je finala lotil zelo študiozno. Nekaj informacij mu je podal rojak Juande Ramos, ki je vodil Dnipro od leta 2010 do 2014, pred tem pa Sevillo dvakrat v pokalu Uefa popeljal na vrh. Emery je govoril tudi z njegovima tedanjima pomočnikoma.

Pomagalo mu je vodenje moskovskega Spartaka, tega je vodil leta 2012 in tako od bližje spoznal slog nogometa v tem delu Evrope. Takrat se je dokazoval v ruskem prvenstvu, zdaj pa ga čaka ukrajinski tekmec, ki se lahko pohvali z bogato klubsko blagajno.

''Moramo si odmisliti, da smo favoriti. V obračune z Dniprom so številni vstopali z omenjenim prepričanjem, a nato te vloge niso znali upravičili,'' je Emery posvaril igralce, naj se tekmeca lotijo z zdravo mero spoštovanja.

''Pred nami je priložnost, da se vpišemo v zgodovino. To je odgovorna in velika naloga,'' se dobro zaveda, da bi Sevilla v primeru zmage na lestvici zmagovalcev ''drugorazrednega'' evropskega tekmovanja (najprej Pokal velesejemskih mest, nato pokal Uefa, zdaj liga Europa, op.p.) skočila na samostojno prvo mesto. Lovoriko bi osvojila že četrtič, kar bi bil nov evropski rekord.

Ne spreglejte