Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 5. 2023,
13.34

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Luiz Inacio Lula da Silva špansko prvenstvo Valencia La Liga Carlo Ancelotti Real Madrid Vinicius Junior

Ponedeljek, 22. 5. 2023, 13.34

11 mesecev, 1 teden

Incident na Mestalli

Vinicius v Španiji znova tarča žalitev. Real vložil kazensko ovadbo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Vinicius Valencia Real | Vinicius je bil na Mestalli znova žrtev rasističnih zmerjanj. | Foto Reuters

Vinicius je bil na Mestalli znova žrtev rasističnih zmerjanj.

Foto: Reuters

V španskem nogometu odmeva incident, ki se je pripetil v nedeljo na gostovanju Reala Madrida v Valencii. Kaotična tekma, ki se je končala z zmago domače zasedbe z 1:0, je postregla z nešportnim vedenjem navijača Valencie. Ta je žalil brazilskega zvezdnika Viniciusa na rasistični podlagi.

Valencia - Real Madrid
Sportal Atletico izkoristil spodrsljaj Reala na kaotični tekmi v Valencii

Valencia je 11. zmago v prvenstvu dosegla na tekmi, ki jo je moral sodnik podaljšati za skoraj 20 minut. Vmes je moral po pregledu VAR izključiti Viniciusa Jr. zaradi namernega udarca v obraz ter poklicati policijo, da je s tribune odpeljala domačega navijača, ki je žalil brazilskega nogometaša. Vinicius je nato dodatno podžgal nasprotne navijače, ko jih je ob odhodu z igrišča provociral z gesto, da se jim obeta nazadovanje v drugo ligo.

Dogajanje na tekmi je komentiral celo brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki je na novinarski konferenci ob koncu vrha G7 v Hirošimi na Japonskem obsodil rasizem v španskem nogometu, potem ko je bil njegov brazilski rojak tarča žalitev med tekmo španske lige, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP. Brazilski predsednik je 22-letnemu napadalcu poslal sporočilo "solidarnosti". "Napadli so ga. Imenovali so ga opica," je dejal Lula.

"Sredi 21. stoletja ni mogoče imeti tako močnih rasnih predsodkov na toliko nogometnih stadionih. Nepravično je, da ta ubogi otrok, ki mu je v življenju šlo tako dobro, ki je morda na poti, da postane najboljši na svetu – zagotovo je najboljši v Real Madridu –, doživi žalitve na vsakem stadionu, kjer igra."

Real Madrid je pri španskem tožilstvu vložil kazensko ovadbo zaradi rasističnih žalitev, ki jih je bil deležen njihov brazilski napadalec Vinicius Junior med tekmo v Valencii. Rasistični besedni napad na njihovega napadalca so pri kraljevem klubu iz Madrida označili kot "zločin iz sovraštva".

"Real Madrid ostro obsoja dogodke, ki so se zgodili včeraj proti našemu igralcu Viníciusu Juniorju," so sporočili iz madridskega kluba.

Vinicius: Močan sem, proti rasistom se bom boril do konca

Vinicius, ki ni bil prvič tarča žalitev, je po tekmi na družbenih omrežjih sporočil: "Ni bilo prvič, niti drugič ali tretjič. Rasizem je norma v la ligi. Kar je bila nekoč liga Ronaldinha, Ronalda, Cristiana in Messija, je postala liga rasistov," je zapisal: "Ampak jaz sem močan in se bom boril proti rasistom do konca."

"Rasizem je norma v la ligi. Kar je bila nekoč liga Ronaldinha, Ronalda, Cristiana in Messija, je postala liga rasistov," sporoča brazilski zvezdnik. | Foto: Reuters "Rasizem je norma v la ligi. Kar je bila nekoč liga Ronaldinha, Ronalda, Cristiana in Messija, je postala liga rasistov," sporoča brazilski zvezdnik. Foto: Reuters

Lula je ob tem Mednarodno nogometno zvezo (Fifo) in špansko nogometno ligo pozval, naj sprejmeta "resne ukrepe". "Ne moremo dovoliti, da se fašizem in rasizem uveljavita na nogometnih stadionih," je dejal.

Na družbenih medijih so sledili izlivi podpore Viniciusu. Med tistimi, ki so obsodili rasistično ravnanje v Španiji, so bili brazilski reprezentant Richarlison, upokojena legenda Ronaldo in glasbena ikona Gilberto Gil. ''Temnopoltim so vedno preprečevali, da bi dosegli vrh. Zasužnjili so jih, marginalizirali in ubijali. Nikoli pa ne bodo uničili tistih, ki so bili rojeni za velike dosežke," je zapisal Richarlison, napadalec Tottenhama in Viniciusov reprezentančni soigralec. 

Ancelotti: Španska liga ima težave z rasizmom

Oglasil se je tudi italijanski trener Real Madrida Carlo Ancelotti, ki je obžaloval, da ima "la liga težave z rasizmom". "Razmišljam o umiku igralca zaradi rasizma, to se mi še nikoli ni zgodilo. Kar se je zgodilo danes, se nam je že zgodilo, a na ta način ne. To je nesprejemljivo. Španska liga ima težave z rasizmom. In problem ni Vinicius. Vinicius je žrtev. Obstaja zelo resen problem," je na novinarski konferenci dejal Ancelotti.

"Vinicius je žrtev. Obstaja zelo resen problem," opozarja Carlo Ancelotti. | Foto: Reuters "Vinicius je žrtev. Obstaja zelo resen problem," opozarja Carlo Ancelotti. Foto: Reuters

Skozi celotno tekmo je javnost na stadionu Mestalla žalila brazilskega igralca. Ostajajo dvomi o vsebini žaljivk: Ancelotti je na stadionu slišal vzklikati "mono" oziroma "opica" v španščini, a mu je novinar na novinarski konferenci dejal, da so gledalci pravzaprav Viniciusu vzklikali "tonto", kar pomeni "imbecil".

Ta razlaga Ancelottija ni prepričala. "Zakaj mislite, da je sodnik prekinil tekmo? Ker je javnost Viniciusu kričala 'idiot'? Ne. Sodnik je prekinil tekmo, ker je odprl protokol o rasizmu," je zatrdil italijanski strateg.

Polno podporo izrazil Viniciusu tudi predsednik Fife

Gianni Infantino je spomnil na poseben protokol s tremi stopnjami, ki jih med tekmovanji uporablja Fifa v primeru rasističnih žalitev. | Foto: Reuters Gianni Infantino je spomnil na poseben protokol s tremi stopnjami, ki jih med tekmovanji uporablja Fifa v primeru rasističnih žalitev. Foto: Reuters "Popolna solidarnost z Viniciusom. V nogometu ali družbi ni mesta za rasizem in Fifa stoji ob strani vsem igralcem, ki so se znašli v takšnem položaju," je v izjavi za javnost zapisal Gianni Infantino.

Infantino je spomnil na poseben protokol s tremi stopnjami, ki jih med tekmovanji uporablja Fifa v primeru rasističnih žalitev, in zaželel, da bi se ti postopki "uporabljali v vseh državah in v vseh ligah".

"Najprej ustavite tekmo. Nato igralci zapustijo igrišče in napovedovalec napove, da bo tekma prekinjena, če se napadi nadaljujejo. Tekma se znova začne, nato pa, tretji korak, če se napadi nadaljujejo, bo sodnik prekinil tekmo in jo končal, tako da bodo tri točke osvojili tekmeci," je dejal predsednik Fife. "Jasno je, da je to lažje reči kot narediti, vendar moramo to storiti in to moramo podpreti z izobraževanjem," je sklenil Infantino.

Vinicius Junior
Sportal Španska liga vložila pritožbo zaradi rasistične zlorabe Viniciusa
Vinicius Junior
Sportal Škandal v Madridu. Groza, kaj so navijači Atletica pripravili Viniciusu.
Vinicius Junior
Sportal "Rasisti še naprej hodijo na stadione, liga ne naredi nič"
Ne spreglejte