Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 9. 2011,
12.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Michel Platini

Petek, 16. 9. 2011, 12.21

7 let, 12 mesecev

Uefa nad kriminal tudi s komisarji za integriteto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V četrtek so se na sedežu Uefe v Nyonu prvič sestali posebni preiskovalci Uefa - komisarji za integriteto, ki nadzorujejo morebitno prirejanje izidov nogometnih tekem, in predsednik Michel Platini.

Spregovorili so o nevarnostih, ki jih "novodobna kuga" - dogovarjanje izidov - v teh časih povzročajo nogometu.

"Nogomet, kot večina drugih športnih panog, je v smrtni nevarnosti. Bistvo našega športa temelji na verodostojnosti izidov, od nogometa v šolah pa do svetovnega prvenstva. A več kot očitno je, da je kredibilnost marsikatere panoge ogrožena. Če so kocke v igrah na srečo prirejene, kje je potem smisel veseliti se dobrega meta?" je na sestanku dejal prvi mož Uefa Michel Platini.

"Skorajda ni tedna, ki bi minil brez novic v časnikih z izraženim dvomom, opisano preiskavo ali aretacijo povezano z integriteto našega športa. Vendar pa ob tem napovedujem, da pri tej 'smrtni nevarnosti', ki preti nogometu, ne bom gledal stran in verjamem, da je tudi nogomet pripravljen na protinapad," je povedal Platini.

Predsednik Uefa je med drugim tudi dejal, da se šport sam po sebi ne more zoperstaviti organiziranemu kriminalu. "Pravne organizacije znotraj športnih panog se s svojimi sredstvi ne zmorejo same boriti proti tem težavam, tukaj stopite na sceno vi, preiskovalci, komisarji za integriteto. Tukaj ste zato, da skrbite za krepitev vezi med nogometom, njegovimi disciplinskimi organi, nacionalnimi policijskimi oblastmi in pravnimi institucijami. S svojim znanjem o nogometu lahko pripomorete ključnim akterjem. Igrate pomembno vlogo pri obrambi našega športa v boju proti organiziranemu kriminalu, pri 'čiščenju' na vseh tekmovalnih ravneh," je še dejal Platini.

Komisarji za integriteto bodo z administracijo Uefa izmenjevali informacije in izkušnje s področja kaznivih dejanj, ki zadevajo nogomet. Bdeli bodo nad disciplinskimi postopki in koordinirali potrebne ukrepe kot tudi skrbeli za izobraževanje igralcev, sodnikov in trenerjev kot del preventivne strategije. Uefa bo na letni ravni vsaki nacionalni zvezi zagotovila potrebna sredstva za financiranja dela komisarjev.

Uefa sicer že podrobno nadzoruje prirejanje izidov s tem, ko bdi nad stavnicami, kjer zaznava vsak nenavadni stavniški vzorec. Sistem letno nadzira preko 30.000 tekem pod organizacijo Uefa, kot tudi prvo in drugoligaške tekme vseh evropskih članic zveze.

Ne spreglejte