Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
21. 11. 2015,
12.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Krunoslav Jurčić Agim Ibraimi Nemanja Mitrović Marijan Pušnik

Sobota, 21. 11. 2015, 12.37

8 let

Tekma desetletja, ki smo jo nestrpno pričakovali

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred nami je tekma desetletja, vsaj kar se klubskega nogometa v Sloveniji tiče. Resda bo derbi nekoliko pokvarilo slabo vreme, a danes v Stožicah vseeno pričakujemo spektakel.

Težko pričakovana tekma bi morala biti odigrana že konec oktobra, a je bila odpovedana zaradi begunske krize in dejstva, da slovenska policija ni mogla zagotoviti zadostnega števila ljudi, ki bi varovalo dogodek visokega tveganja. Zdaj, skoraj en mesec pozneje, derbi zagotovo bo. O tem, da bi bil odpovedan, pa čeprav se razmere v svetu in okolici niso umirile, prej nasprotno, ni bilo govora.

Od takrat je Olimpija dvakrat zmagala, Maribor prav tako. Razmerje na lestvici ostaja enako. Ljubljančani imajo sedem točk prednosti pred največjim tekmecem in priložnost, da se serijskim prvakom še bolj oddaljijo, predvsem pa možnost, da začnejo resno in glasno razmišljati o naslovu prvaka, na katerega čakajo že dolgih 20 let. Prednost desetih točk bi bila velik zalogaj. Ob igri, ki jo kažejo Ljubljančani v tej sezoni, morda celo prevelik.

Že konec oktobra, ko bi bile vremenske razmere prav gotovo boljše, kot bodo danes, je bil derbi težko pričakovan, zdaj je še bolj. Obeta se rekord slovenske lige po številu gledalcev, ki se bodo zbrali na tribunah. V Stožicah jih pričakujemo kar 14 tisoč. O tej tekmi se v Ljubljani govori že nekaj časa. Tudi v Mariboru je zanimanje za derbi ogromno, prvaki so 1300 vstopnic za derbi, ki so bile na voljo za njihove navijače, razprodali zelo hitro.

Na derbi oboji s serijo zmag

Kaj lahko pričakujemo na igrišču? Tako kot pred vsakim derbijem se lahko zgodi marsikaj. Sploh zato, ker sta ekipi v izjemni formi. Olimpija je ob razliki v zadetkih 14:2 zmagala štirikrat zapored, Maribor kar petkrat ob še boljši statistiki 17:3. Olimpija je zelo dominantna. Ima najboljšo obrambo v ligi, na 16 tekmah je prejela le 10 golov, in tudi daleč najučinkovitejši napad. Njeni nogometaši so zabili kar 45 golov. Maribor, ki ima drugi najboljši napad, jih je dosegel 10 manj. Njegova obramba, Mariborčani so morali 16-krat po žogo v svojo mrežo, je tretja najboljša.

A ta statistika danes ne bo pomenila prav veliko. Tudi dejstvo, da je Olimpija na prvem derbiju v Ljudskem vrtu Mariborčane razbila in zmagala s 3:0, ne. Zdaj so karte premešane na novo, tako ali tako pa je jasno, da ima Maribor, ki je v zadnjih letih odigral kopico evropskih tekem, več izkušenj s tako pomembnimi obračuni, ko veliko vlogo igra tudi pritisk. Za Olimpijo bo današnji derbi v položaju, kot je, tudi zrelostni izpit in pokazatelj, koliko je res zmožna.

Kaj lahko postori mladi as Olimpije?

Zanimivo bo videti tudi to, kako se bo v derbiju obnesel njen kapetan Andraž Šporar, ki je pred reprezentančnim premorom igral v izjemni formi. Na zadnjih dveh prvenstvenih tekmah je zabil kar šest golov, v zadnjih petih jih je zbral osem. Med strelce se je vpisal tudi v dresu mlade izbrane vrste pri odmevni zmagi nad Srbijo.

S 15 goli je z naskokom najboljši strelec lige, tokrat bo v središču pozornosti in tudi pod drobnogledom številnih oglednikov, ki si bodo prišli ogledati najbolj zanimivo tekmo slovenskega prvenstva zadnjega obdobja.

Vrhunec letošnje jeseni

"To bo zagotovo vrhunec letošnje jeseni v državnem prvenstvu. Čaka nas izjemen večer. Želim si dobre igre in rezultata, s katerim bi razveselili naše najzvestejše privržence," pred tekmo pravi trener Olimpije Marijan Pušnik, ki ima sladke skrbi. Na voljo ima vse nogometaše razen poškodovanih Aljaža Krefla in Antonia Mlinarja Delamee, zato se je zagotovo do zadnjega odločal, s kom bo napadel Mariborčani. Med tistimi, ki naj bi se znašli v začetni postavi, naj bi bil tudi Nemanja Mitrović, ki se je v zadnjem času ubadal s poškodbo. "Takšne tekme se ne igrajo vsak dan. Imamo sedem točk naskoka, a se zavedamo, da nas čaka zelo zahtevna tekma," pravi branilec Olimpije.

Podobno razmišljajo tudi pri Mariboru. "Pomembno je, da ne izgubimo, a v Ljubljano prav gotovo ne prihajamo po točko, ampak po zmago. Drugače ne znamo igrati," pravi trener Krunoslav Jurčić. "Res je, da ima Olimpija lepo prednost, a vsi dobro vemo, kdo je v zadnjih letih dominanten v slovenskem nogometu. Verjamem, da lahko to dokažemo tudi danes," pa pravi eden izmed najboljših nogometašev pri Mariboru, Agim Ibraimi.

Tudi pri Mariboru nimajo prav veliko težav s poškodbami. Dlje časa sta odsotna Aleksander Rajčević in Welle Ndiaye, kaznovan je Aleš Mertelj, preostali so nared. Vse je pripravljeno za spektakel, naj se ta začne!

Ne spreglejte