Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
20. 5. 2015,
15.41

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Almir Sulejmanović NK Celje ND Gorica pokal Slovenije

Sreda, 20. 5. 2015, 15.41

5 let

Tekel je proti njemu in mu kazal s prstom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji branilec Almir Sulejmanović je največ let podaril Rudarju in Celju. Z obema je osvojil pokalno lovoriko, leta 2005 pa bil neposredno udeležen pri golu, ki je Celje vpisal v zgodovino.

Natanko pred desetimi leti in tremi dnevi se je knežje mesto vpisalo v zgodovino slovenskega nogometa in se na seznamu, ki je pred letom 2005 zaman čakal na celjsko udeležbo, pridružilo dobitnikom lovorik. Celjani so z 1:0 premagali Novogoričane, takratne državne prvake, na igrišču pa se je zvrstilo ogromno znanih imen. Med njimi so bili tako nekdanji (Cimerotić, Šuler, Komac, Vršič, Sešlar, Burgič, Šeliga …) kot tudi zdajšnja reprezentanta (Birsa in Pečnik), tako da sta trenerja dr. Marko Pocrnjić (Celje) in Pavel Pinni (Gorica) računala na močni enajsterici. "To je eden najlepših spominov v moji karieri. Prvi je bil pokal, ki sem ga leta 1998 osvojil z Rudarjem, drugi pa ta s Celjem. Ker sem pripomogel k zadetku in smo igrali pred domačim občinstvom, tako da je bilo vzdušje izvrstno, je bil občutek zadovoljstva še toliko slajši," se spominja 37-letni Almir Sulejmanović, ki je bil takrat vpleten pri edinem zadetku na tekmi.

Še najmanj je pomembno, kdo je dosegel zadetek

Pri akciji, ko se je zatresla mreža Gorice, je njegov strel zadel Moldavca Vladislava Lunguja in nato prevaral novogoriškega vratarja. Zadetek so uradno pripisali igralcu Gorice, čeprav se ponekod kot strelec beleži tudi nekdanji branilec Celja.

"V arhivih NZS se res omenja moje ime. Ker pa nisem bil napadalec in nisem živel od zadetkov, je bilo še najmanj pomembno, kdo je zadel v polno. Pomembno je bilo le, da smo osvojili pokal in ugnali Gorico, ki je takrat veljala za favorita. Smo pa imeli tudi mi močno ekipo. Kapetan je bil Sešlar, v napadu nam je pomagal Cime. Ni nam manjkalo izkušenj," je poudaril Sulejmanović, ki smo ga zmotili ravno med šolanjem za trenersko licenco PRO.

Če bo vse po sreči, jo bo lahko prejel že v poletnih mesecih. Z njo bo lažje izpolnil cilj, da bi nekoč vodil katerega izmed prvoligaških klubov. Nazadnje je deloval na Koroškem, kjer je v tretji ligi najprej vodil Dravograd, nato pa se preselil še h Korotanu v Prevalje, a ni zdržal do konca. Finančne in drugačne stiske so prevelike, tako da se je raje vrnil k študijskim knjigam.

Notranje vodilo ga ni pustilo na cedilu

Grenak priokus, kar zadeva denar, so imeli nogometaši Celja kot pokalni zmagovalci že pred desetimi leti. Premije in nagrade so bile vezane na uvrstitev v prvenstvu in pokal, tako da so zaradi končnega tretjega mesta v prvi ligi izgubili del nagrade, ki bi jo lahko prejeli zaradi osvojitve pokala in preboja v Evropo. "Malce smo se ušteli, ko smo se dogovarjali. Škoda," se spominja celjski junak srečanja, ki si je po tekmi skočil v objem s takratnim predsednikom Marjanom Vengustom. Imela sta si kaj povedati.

"Pred tekmo sva imela manjšo debato. Obljubil sem mu zmago z 1:0 in dodal, da bom strelec prav jaz. Ko smo dosegli gol, sem tekel proti njemu in mu kazal s prstom. Notranje vodilo me očitno ni pustilo na cedilu," se je nasmehnil Velenjčan, ki je del kariere prebil tudi v Belgiji, Ukrajini, Albaniji in Avstriji.

Pred finalom z Gorico je navdušil kot jasnovidec, nam pa je pojasnil, kaj se je v prvi ligi spremenilo od leta 2005 pa vse do danes. "Ne smemo zaničevati kakovosti, ki jo še premoremo, a danes je drugače. Mladi igralci lahko, poglejmo primer Benjamina Verbiča, že po dobri sezoni rešujejo eksistenco in v tujini zaslužijo več denarja. Hvala bogu, da je tako. Pred desetletjem je igralo več kakovostnih tujcev. Mlajši smo se lahko od koga učili in napredovali, bilo nam je lažje. Je pa danes liga dobra, kar najbolj dokazuje Maribor. S svojimi dosežki nam je lahko velik vzor."

Upa, da Celjani ne bodo podlegli pritisku

Celjani imajo v finalih pokalnega tekmovanja klavrn izkupiček. Odigrali so jih že sedem, zmagali pa le enkrat. Takrat, ko je imel pri odločilnem zadetku prste vmes prav Sulejmanović. "Kot nekdanji igralec Celja nisem nikdar prejel vabila, da bi si kdaj ogledal finale pokala kot njihov gost. Morda bi me morali povabiti, da jim prinesem srečo, tako kot je bilo leta 2005," je napol v šali, napol zares namignil vodstvu celjskega kluba.

Dvoboj v Kopru bo spremljal doma in stiskal pesti za Celjane. "Poleg Rudarja je to moj drugi domači klub. Danes bo v finalu Celje blagi favorit. Igra lep nogomet, ima razpoložene igralce, najlepši dokaz je Verbič. Upam, da ne bodo podlegli pritisku, ampak se držali svoje igre," je obljubil, da bo ta večer z mislimi tudi pri okrog tisoč celjskih navijačev, ki se bodo danes odpravili na Obalo.

Ne spreglejte