Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
6. 12. 2017,
12.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Eduardo Berizzo Ernesto Marcucci UEFA liga prvakov Ever Banega Ljudski vrt Zlatko Zahović Darko Milanič

Sreda, 6. 12. 2017, 12.00

1 leto

Tabor Seville pred dvobojem v Mariboru

Če bodo podcenili Maribor, si bodo nakopali težave

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45
NK Maribor, Sevilla | Foto Reuters

Foto: Reuters

Španski klubski velikan Sevilla je prišel v Maribor s ciljem, da premaga slovenskega prvaka in se uvrsti v osmino finala lige prvakov. "Dvoboj je tako pomemben, da moramo zaigrati z najmočnejšo postavo," sporoča pomočnik trenerja Ernesto Marcucci, ki je v vsakodnevnem stisku z obolelim "šefom" Eduardom Berizzom. Mariborčani so mu med treningom Seville v Ljudskem vrtu namenili posebno sporočilo.

Sevilla je pripotovala na Štajersko v vlogi favorita. V skupinskem delu je pred domačim občinstvom brez večjih težav nadigrala Maribor s 3:0, tri točke, s katerimi bi uresničila cilj, načrtuje tudi v Ljudskem vrtu. "Prišli smo po zmago, to narekuje tudi naš sloves kluba. Želimo sami odločati o svoji usodi," je pojasnil Ernesto Marcucci.

Pomočnik trenerja, ki je po bolezni prvega stratega  Eduarda Berizza vskočil na odgovorni položaj, se zaveda, da lahko Sevilla v Mariboru sama odloča o svoji usodi. Po petih krogih vodi Liverpool z devetimi točkami, Sevilla jih ima osem, moskovski Spartak pa šest.

Opozorila iz Seville: Maribor ima kakovostne posameznike

Ernesto Marcucci spoštuje NK Maribor. | Foto: Twitter - Voranc Ernesto Marcucci spoštuje NK Maribor. Foto: Twitter - Voranc Sevilla je lahko še prva v skupini, lahko ostane na drugem mestu in napreduje, lahko pa tudi zdrsne na tretje mesto in se poslovi od lige prvakov. V tem primeru bi nadaljevala evropsko sezono v ligi Europa.

To bi bila slaba novica za vse tekmece, saj se v omenjenem tekmovanju znajde več kot odlično. Osvojila ga je že petkrat, v zadnjih štirih letih kar trikrat! Marsikaj bo odvisno od razpleta dvoboja v Liverpoolu. Če Spartak ne bo premagal rdečih, si bo Sevilla zagotovila napredovanje tudi v primeru poraza v Ljudskem vrtu.

Andaluzijci nočejo ničesar prepustiti naključju. "To bo zahtevno gostovanje, saj ima Maribor kakovostne posameznike, pa tudi dobro ekipo. Ne smemo razmišljati o tem, da smo si že zagotovili tri točke. To bi bilo pogubno. Moramo se izkazati še na igrišču. Če se ne bomo, si lahko nakopljemo težave," je previden Argentinec, ki je v vsakodnevnem stisku s trenerjem Berizzom.

Ko je Sevilla nazadnje gostovala v Evropi, je v Moskvi izgubila s kar 1:5. | Foto: Reuters Ko je Sevilla nazadnje gostovala v Evropi, je v Moskvi izgubila s kar 1:5. Foto: Reuters

Ko je Sevilla v zadnjem evropskem nastopu remizirala z Liverpoolom (3:3), je šokirala svet z novico, da ima njen trener raka prostate. Zaradi zdravljenja, takoj po tem je opravil operacijo, je ostal v domači oskrbi in ni odpotoval na dvoboj v Slovenijo. S pomočnikom ostaja v tesnem stiku. "On je glavni trener, jaz sem le njegov pomočnik," poudarja Marcucci, ki ga začasno nadomešča na vročem stolčku.

Animo mister

Med treningom Seville se je na zaslonu izpisalo Animo mister. | Foto: Twitter - Voranc Med treningom Seville se je na zaslonu izpisalo Animo mister. Foto: Twitter - Voranc Čimprejšnje okrevanje so obolelemu trenerju zaželeli tudi Mariborčani. "Sočustvujemo z njim in mu želimo vse najboljše. Nogomet je samo igra, to, kar se dogaja njemu, pa je nekaj veliko večjega. Želimo si, da bi čim prej ozdravel," sporoča športni direktor Zlatko Zahović. Stanovskemu kolegu je izrazil podporo tudi Darko Milanič. "Seveda se pridružujem željam po čimprejšnjem okrevanju. Rad bi izkoristil to priložnost in mu zaželel čimprejšnje okrevanje."

Špance je navdušila lepa gesta mariborskega kluba, med uradnim treningom Andaluzijcev so v Ljudskem vrtu na osrednjem zaslonu izpostavili napis Animo mister (Drži se, trener). Sporočilo spodbude in podpore je bilo namenjeno Berizzu.

Ni ga tukaj, a bo vedno z njimi

Ever Banega (levo) in trikratni strelec na prvi tekmi z Mariborom, Francoz Wissam Ben Yedder | Foto: Reuters Ever Banega (levo) in trikratni strelec na prvi tekmi z Mariborom, Francoz Wissam Ben Yedder Foto: Reuters O tem, kako resno vstopajo nogometaši Seville v dvoboj, priča tudi izjava, da bodo gostje v Ljudskem vrtu nastopili v najmočnejši postavi. "Imamo nekaj težav z rumenimi kartoni, a bomo zaigrali z najmočnejšo postavo. Nobenega ne bomo spočili, saj je dvoboj preveč pomemben, da bi si lahko to privoščili," je povedal pomočnik trenerja pred tekmo, na kateri bo odgovorno sodniško vlogo opravljal Romun Ovidiu Hategan.

Njegov rojak, zvezni igralec Ever Banega, ne dvomi o uspehu: "V Maribor nismo prišli po točko, ampak zmago. Ljudski vrt je težko osvojljiv, a smo v dobri formi. Sem smo prišli z namenom, da pokažemo, koliko veljamo. Smo ambiciozen klub, liga prvakov pa je zahtevno tekmovanje," je dejal občasni argentinski reprezentant, ki je zelo navezan na trenerja Berizza. "Čeprav ga ni tukaj, je naš trener vedno z nami," je dejal nekdanji nogometaš Atletica, Valencie in milanskega Interja.

Kako se bo razpletel današnji dvoboj v Ljudskem vrtu?

  • Z zmago Maribora.
    34,06 %
    125 glasov
  • Z remijem.
    26,43 %
    97 glasov
  • Z zmago Seville.
    39,51 %
    145 glasov
Oddanih 367 glasov

Ni težav, bodo pa več tekli

Poleg Maribora bi lahko Sevilli zvečer povzročal težave tudi mraz. Temperature bodo okrog ledišča. Strokovno vodstvo Seville, ki jo v soboto čaka derbi španskega prvenstva, obračun z madridskim Realom, ima rešitev. "Ni težav, bomo pa zaradi tega več tekli," se je nasmejal Marcucci, ki razmišlja o tem, da bi od prve minute v napadu zaigral španski zvezdnik Nolito.

Sevilla je po epskem remiju proti Liverpoolu (preobrat od 0:3 na 3:3) dobila tri zadnje tekme. V prvenstvu je ugnala Villarreal (3:2 v gosteh) in Deportivo (2:0 doma), v pokalu pa nižjeligaša Cartageno (4:0).

N'Zonzi jezen na trenerja in direktorja

Steven N'Zonzi Sevilla | Foto: Reuters Foto: Reuters Marcucci je v Maribor pripeljal 21 izbrancev, med njimi pa ni bilo najdražjega. Francoski reprezentant Steven N'Zorzi, ki je zaradi disciplinskih razlogov na stranskem tiru vse od srečanja z Liverpoolom, je ostal v Španiji. Jezen je na klub, ker je izgubil tekmovalni ritem ravno v obdobju, ko je prejel vpoklic za francosko reprezentanco in zaigral na srečanju z Nemčijo. Če bo želel nastopiti na SP 2018, bo moral igrati v klubu, kjer bo imel redno tekmovalno formo.

Francoz z afriškimi koreninami je v pogovoru za francoski časnik France Football ustrelil nekaj strupenih puščic proti trenerju in športnemu direktorju Oscarju Ariasu. "Ne vidim se več v Sevilli. Moti me način, na katerega bom končal svojo pot v tem klubu. Trener je pokazal name s prstom. Tega mu ne zamerim, so me pa prizadele njegove besede," ni hotel razkriti vsebine pogovora s trenerjem Berizzom ob polčasu dvoboja z Liverpoolom, po katerem se ni več vrnil na igrišču.

"Zdaj moram zdržati še ta mesec," je prepričan, da bo v zimskem prestopnem roku našel novega delodajalca. Kandidatov za visokega zveznega igralca ne manjka, odkupna klavzula pa znaša 40 milijonov evrov.

Ne spreglejte