SiolNET. Sportal Nogomet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SPINS: Najslabši odnosi z NZS

4

termometer

Odnosi med NZS in sindikatom SPINS so že nekaj časa na najnižji možni točki. ''Tako slabih odnosov še ni bilo,'' poudarja predsednik Spinsa Dejan Stefanović, ki je predstavil še primer Kravanja.

Pogovori med sindikatom SPINS in vodstvom Nogometne zveze Slovenije (NZS) so zašli v slepo ulico. Po mnenju predsednika Spinsa je zato kriva osrednja nogometna zveza. ''Niti ne toliko predsednik, pač pa njen izvršni odbor,'' je izpostavil Dejan Stefanović, ki se čudi, zakaj NZS ni prisluhnila predlogom o ureditvi položaja nogometašev v Sloveniji. ''S strani zveze ni prav nikakršnega odziva, dialoga ali zbližanja stališč. Zato smo ji podelili rdeči karton," se je izrazil v nogometnem žargonu. Sindikat je vsem sponzorjem NZS posredoval dopis in opozorilo glede komercialnega izkoriščanja slovenskih nogometašev. ''NZS ne bomo dovoljevali uporabe javne podobe igralcev v sponzorskih pojavljanjih niti v katerikoli drugi povezavi, ki bi zvezi prinašala denar," je opozoril predsednik Spins.

Kot je znano, so reprezentanti že pred časom odpovedali sindikatu pooblastilo za zastopanje, zato se Spins v imenu reprezentantov ne bo več pogajal z nogometno zvezo, vendar pa je Spins po besedah Stefanovića še vedno "izključni imetnik vseh pravic za komercialno izkoriščanje osebnosti igralcev". "Neaktivnost nogometne zveze oziroma neupoštevanje pooblastila, ki ga je sindikat imel za pogajanja, slednje je tudi po mojem mnenju pripeljalo do preklica pooblastila, je tudi vplivala na psiho reprezentantov, kar je tudi delno razlog za neuvrstitev Slovenije na evropsko prvenstvo v nogometu," je prepričan Stefanović.

Vrtovec: ND Gorica je imela pravno gledano prav

Nogometaši prve slovenske nogometne lige v dogovoru s Spinsom sodelujejo v anonimni anketi. Odgovori na pet vprašanj pomagajo sindikatu pri analizi razmer v prvoligaških klubih, ki se nanašajo na pravočasnost izplačil ter ostale kršitve. Anketa je pokazala, da so najslabše ocene prejeli vodilni v klubih Mura 05, Celje in HiT Gorica. Če nogometaši v Murski Soboti pogrešajo vse premije za tekočo sezono, zamujajo pa tudi plače za zadnje tri mesece, je v Celju podobna težava, saj niso bili še izplačani prejemki za obdobje od septembra do novembra. Decembra, ko so nižje premije, je bila plača izplačana. Kar pa se tiče novogoriškega kluba, slednji ni prejel ''rdečega kartona'' zaradi težav z izplačevanjem, pač pa zaradi ''primera Kravanja''.

Goričani so namreč po besedah Stefanovića avgusta 2011 iz športnih razlogov prekinili pogodbo s Tinetom Kravanjo, ki sedaj brani barve Tolmina, s tem pa naj bi ravnali v nasprotju s pravilnikom o registraciji igralcev. Vodstvo kluba je predlagalo sporazum o prenehanju igranja nogometa, ki ga igralec ni želel podpisati. Zato je igralec prejel pisno obvestilo kluba o odstopu od pogodbe, kjer je bilo obrazloženo, da naj igralec ne bi zadovoljeval (strokovnih) kriterijev za igranje nogometa, ki jih zahteva klub. Tako kot navedenemu igralcu je ND Gorica skušala prekiniti pogodbo še štirim članom svojega moštva, od katerih so trije sporazumno prekinili pogodbo, enemu pa je bila pogodba na podoben način prekinjena v njegovo škodo. SPINS je sprožil spor, ki ga je na prvi stopnji tudi dobil, tako da bi moral biti Kravanja upravičen do odškodnine, nato pa je sledila pritožba ''vrtnic'', komisija na drugi stopnji pa je dala podporo klubu. Stefanovića moti, da v pritožbeni komisiji Združenja 1. SNl ni niti enega člana sindikata SPINS, so pa predstavniki klubov, ki naj bi dajali podporo klubom, ne pa igralcem. ''Tako kot v tem primeru,'' je prepričan Stefanović, ki zaradi nestrokovnosti zahteva ukinitev komisije. ''Dokumenti so bili jasni. Odločbo smo po določilih pogodbe dobili na drugi stopnji, tako da je imela pravno gledano ND Gorica prav. Tako je odločila komisija za status igralcev. Resda v 99 odstotkih primerov odloči v prid igralcev, v tem primeru pa je imel klub pravo stališče, tako da je odločila v prid klubu. Če pa smo s tem prejeli 'rdeči karton', pa tudi prav. Nekdo, ki gre s tem v javnost, mora o tem pravilno informirati javnost in izpostaviti prava dejstva,'' je Sportalu odvrnil Robert Vrtovec, predsednik ''vrtnic''. Kako pa pomen ''rdečega kartona'' v anonimnih anketah pojasnjuje Stefanović? "Rdeči karton pomeni že znak, da je kršitev tako huda ali pa jih je že toliko, da samo odpravljanje posledic ponavadi več ne zadošča, ampak je potrebno že razmišljati o zamenjavi uprave, da klub ne bi v kratkem času ugasnil. Na žalost se je v preteklosti že večkrat izkazalo, da so bili naši rdeči kartoni predhodnica stečaju in likvidaciji kluba," je izpostavil predsednik Spinsa ter dodal, da je vedno boljši tudi položaj Domžal, ki je po prodaji nekaterih igralcev (Horvat, Juninho) začelo z rednim izplačevanjem. Slednjega še ni pri Nafti, kjer plače zamujajo dva meseca, pri Triglavu pa polovico manj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin