SiolNET. Sportal Nogomet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci sedemkrat dražji od Estoncev

4

termometer

 | Foto:
Slovenski reprezentančni nogomet ne spada v evropsko elito, v primerjavi z estonskim pa je lahko ponosen na marsikaj. Državi, ki imata podobno število prebivalcev, loči ogromno stvari.

Primerjava klubske moči se strogo nagiba v prid slovenskih klubov, ti se po 15 letih s ponosno mariborsko pomočjo spet predstavljajo v ligi prvakov. To je nekaj, o čemer lahko estonski prvaki le sanjajo. Podobno velja tudi za reprezentančne dosežke. Slovenija je nastopila že na treh, največji domet Estonije pa je preboj v play-off. A, pozor. To je bilo ravno v kvalifikacijah za EP 2012, kjer sta se Slovenija in Estonija znašli v isti skupini. Kekova četa je osvojila Talin, Konstantin Vassiljev in rojaki pa Ljubljano. Na koncu so več točk zbrali Estonci in si zagotovili zgodovinski uspeh, popolno pravljico pa so v play-offu malce pokvarili Irci.

Da je Slovenija papirnata favoritinja, česar pa pred zahtevnim gostovanjem v Talinu noče priznavati nihče v slovenskem taboru, priča tudi uvrstitev na Fifini lestvici. Selektor Srečko Katanec ima o njej izdelano mnenje in je ne upošteva preveč. Opozarja, da so ga Estonci na zadnji prijateljski tekmi (4. september) na Švedskem prijetno presenetili. Dodal je, da bi ostali celo neporaženi, če Švedi ne bi imeli v svojih vrstah čarovnika Zlatana Ibrahimovića.

Estonci zmagali le enkrat, a ravno na zadnji tekmi

Estonci v zadnjih desetletjih pogrešajo zvezdnika svetovnega kova. Slovenija ga je imela v liku Zlatka Zahovića, zdaj njegovo vlogo nadomešča Samir Handanović, ki ga na mednarodni nogometni borzi cenijo kar na 22 milijonov evrov. Vrednost ekipe kaže v prid Sloveniji, saj je kar sedemkrat višja, a smo se v svetu okroglega usnja že milijonkrat prepričali o tem, da ne igra denar, temveč igralci. V 90 minutah se pomerita dve enajsterici, presenečenja so pogosta, podcenjevanje pa je postalo nekaj najbolj nehvaležnega v svetu reprezentančnih tekem, saj se skoraj vedno končajo z razočaranjem.

Slovenija se bo z Estonijo pomerila že osmič. Razmerje zmag priča o kakovosti Slovenije, ki vodi s 5:1, a je po drugi strani treba upoštevati, da so predstavniki z Baltika prvo, a toliko slajšo zmago dočakali ravno na zadnjem izpitu. Zato je treba danes pričakovati še zahtevno in izenačeno predstavo, v kateri bo odločalo ogromno dejavnikov. Bodo na slovenski strani?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin