Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
15. 9. 2011,
12.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ante Šimundža

Četrtek, 15. 9. 2011, 12.06

8 let

Šimundža: Verjamem, da se bo ponovil Kijev

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ante Šimundža je nogometaš, ki je Mariboru pred skorajda natanko dvanajstimi leti prinesel prvo in doslej edino zmago v ligi prvakov, ko je z golom poskrbel za zmago v gosteh pri kijevskem Dinamu.

Maribor drevi v ligi Europa gostuje pri Club Bruggu. Prvič po dvanajstih letih bo igral tekmo skupinskega dela v evropskih pokalih. Ko je leta 1999 odigral prvo, se je izšlo sanjsko. Mariborčani seveda upajo, da bo tako tudi tokrat. V sredo je minilo natanko 12 let, odkar je Maribor zabeležil največjo evropsko zmago doslej. Pod taktirko Bojana Prašnikarja so vijoličasti gostovali pri velikanu vzhodnoevropskega nogometa Dinamu iz Kijeva. Nihče jim ni dajal veliko možnosti za uspeh, a Mariborčani so presenetili in se iz ukrajinske prestolnice vrnili z zmago z 1:0. V 73. minuti je edini gol na tekmi po podaji Klitona Bozga zabil naš tokratni sogovornik. ''To je bil najbolj veličasten trenutek moje kariere. Trenutek, o katerem sanja vsak nogometaš. Da zabije gol za zmago v ligi prvakov. To privoščim vsakemu igralcu. Ta gol bom pomnil za vse življenje,'' se je spomnil Ante Šimundža in nadaljeval: ''Zmage seveda nismo pričakovali. Dinamo je sezono pred tem igral v četrtfinalu lige prvakov. Bil je velik favorit. A mi smo bili res zelo sproščeni, saj smo z uvrstitvijo v ligo prvakov že presegli vse cilje, ki smo si jih zadali. Ukrajinci so nas tudi malce podcenili, kar smo izkoristili. Zaigrali smo sproščeno, organizirano in pokazali kakovost ter povsem zasluženo prišli do zmage. Spomnim se, da smo se po tekmi pogovarjali o tem, kako zelo neverjetno sproščeni smo bili. Verjetno smo tudi zato zmagali. Čeprav, iskreno povedano, nihče od nas tega ni pričakoval niti v sanjah.''

Maribor je v prednosti

Lahko Maribor zmaga tudi drevi in ponovi kijevsko zgodbo? ''Jaz verjamem in upam, da lahko. Mariboru dajem veliko možnosti. Vijoličasti so v vzponu forme, v Ljudskem vrtu se dela sistematično, ekipa je kakovostna. Prednost Maribora je v tem, da je odigral več tekem kot Belgijci in je v boljšem tekmovalnem ritmu. Upoštevati je potrebno tudi to, da imajo slovenski klubi v tekmah z belgijskimi kar dobre izkušnje. Vijoličasti lahko tudi zmagajo. Ne bi me presenetili, če bi se to zgodilo. Je pa Club Brugge kljub vsemu favorit, to je jasno,'' je še povedal nekdanji nogometaš, ki se zdaj posveča trenerskemu poslu. Do nedavnega je bil pomočnik glavnega trenerja slovenskih prvakov Darka Milaniča, zato zdajšnjo zasedbo Maribora dobro pozna. Bi jo lahko primerjal s tisto, ki je pred dobrim desetletjem igrala v ligi prvakov? ''Težko. Takrat so bili povsem drugi časi. Stvari so šle naprej, zdaj se igra drugačen nogomet. Lahko pa rečem, da je Maribor kot klub zdaj veliko bolj organiziran, kot je bil takrat. Glede igralskega kadra pa le to, da smo bili mi takrat bolj izkušenejši, kot so zdajšnji nogometaši Maribora,'' je povedal trener Mure, ki verjame v to, da se lahko vijoličasti v boju s Club Bruggom, Brago in Birmingham Cityjem prebijejo iz skupinskega dela. ''Zakaj pa ne? Prepričan sem, da tudi Mariborčani mislijo enako in bodo naredili vse, da jim uspe. Ali bo to dovolj, bomo pa še videli. A zagotovo so k tekmovanju pristopili z namenom, da v njem tudi nekaj naredijo,'' je pogovor optimistično zaključil Šimundža.

Ne spreglejte