Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
12. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

1

Natisni članek

liga prvakov Petar Stojanović Benjamin Verbič Kevin Kampl Andraž Šporar Ažbe Jug Miha Mevlja Jan Oblak Jan Oblak

Ponedeljek, 12. 9. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Slovenski nogometaši v novi sezoni lige prvakov

Sedem Slovencev se bo sprehajalo po nogometnem raju

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

1

jan oblak | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Pred nami je začetek najboljšega, kar ponuja klubski nogomet. S torkom se v središče pozornosti vrača nogometna liga prvakov, v kateri bomo tokrat na delu spremljali toliko Slovencev, kot jih nismo še nikoli, če seveda ne upoštevamo dveh sezon, v katerih je bil zraven tudi Maribor.

V ospredju od sedmih Slovencev, ki bodo nastopali v najmočnejši ligi in verjetno tudi najbolj opevanem klubskem športnem tekmovanju na svetu, bi moral biti Jan Oblak. Najdražji slovenski nogometaš vseh časov, njegova cena na trgu znaša kar 35 milijonov evrov, je šel v prejšnji sezoni prav do konca. Do finala, v katerem je z madridskim Atleticom proti mestnemu tekmecu Realu izgubil šele po enajstmetrovkah.

Škofjeločan bo skušal s soigralci ponoviti podvig, čeprav naloga ne bo lahka. Že v skupinskem delu še zdaleč ne.

Proti dvema, ki ju je lani izločil

Škofjeločana čakata nova obračuna z Bayernom. | Foto: Reuters Škofjeločana čakata nova obračuna z Bayernom. Foto: Reuters Za napredovanje se bo meril z enim izmed favoritov za končno zmago, z Münchenskim Bayernom, s katerim bo poskušal Italijan Carlo Ancelotti osvojiti še četrti evropski naslov v trenerski vlogi.

Ob Bavarcih se bo Madridčanom po robu postavil še vedno neugodni nizozemski PSV. Oba kluba bosta proti Atleticu še toliko bolj motivirana. Prav klub, na klopi katerega sedi Argentinec Diego Simeone, ju je namreč izločil v prejšnji sezoni. Nemce v polfinalu, Nizozemce v osmini finala.

Ob teh dveh nasprotnikih Oblaka in soigralce čaka še ruski Rostov, ki je v kvalifikacijah ponižal nekdanjega velikana evropskega nogometa Ajax iz Amsterdama. Izločil ga je s skupnim izidom 5:2.

To bo tudi priložnost za slovenski obračun. Barve ruskega prvoligaša po novem namreč brani slovenski branilec Miha Mevlja, ki bo imel v Rostovu, vsaj če sklepamo po prvih tednih, pomembno vlogo.

Morda vas zanima tudi:

Srečko je porabil vso srečo in zaupanje #komentar
Nejc Skubic: V reprezentanci se ne obremenjujemo z mediji #intervju
Kako je Aleksander Čeferin postal glavni kandidat za predsednika Uefe?
Matjaž Kek: Sem vijoličen in tako bo vedno ostalo #intervju

Pred Kevinom Kamplom tretja sezona zapored

Zelo veliko si od lige prvakov obeta tudi Kevin Kampl, eden izmed najboljših, če ne celo najboljši posameznik Bayerja Leverkusna, ki se je v prejšnji sezoni od lige prvakov poslovil po skupinskem delu.

Tokrat v družbi londonskega Tottenhama, Monaca in moskovskega CSKA upa na napredovanje. Ideolog igre slovenske reprezentance, pred katerim je tretja sezona v elitnem evropskem klubskem tekmovanju, si od nove sezone obeta veliko. Tudi od nastopov v Evropi, seveda.

Kevina Kampla čakajo tekme proti Londončanom, Moskovčanom in Monačanom. | Foto: Kevina Kampla čakajo tekme proti Londončanom, Moskovčanom in Monačanom.

Debitantske nastope v ligi prvakov si s Köbenhavnom obeta Benjamin Verbič, ki na Danskem vse bolj opozarja nase. Je pomemben član danskega prvaka, ki v boju s Club Bruggeem, Portom in Leicester Cityjem veliko pričakuje tudi od 22-letnega Slovenca.

Star je 20 let, a bo zraven že drugič

Mladi Petar Stojanović bo že drugič igral v ligi prvakov. | Foto: Mladi Petar Stojanović bo že drugič igral v ligi prvakov. Veliko težje delo čaka zagrebški Dinamo, ki ga je žreb razvrstil v skupino z Juventusom, Sevillo in Lyonom.

Pri hrvaškem prvaku redno igra Petar Stojanović, mladi, komaj 20-letni slovenski bočni branilec, pred katerim je še druga sezona v ligi prvakov. V prvi pred dvema letoma je še igral v dresu Maribora.

Nekoliko bolj na obrobju sta Andraž Šporar pri Baslu - švicarskemu prvaku ob Arsenalu, PSG in Ludogorcu prav tako ne bo lahko - ter rezervni vratar Sportinga Ažbe Jug, ki ga čakajo tekme proti Realu, Borussii Dortmund in varšavski Legii. Verjetno si jih bo ogledal s klopi.

Tudi Šporarju, ki se vrača po dolgotrajni odsotnosti po poškodbi, ne bo lahko, a nikoli se ne ve.

V nogometu se stvari spreminjajo zelo hitro. O tem lahko veliko pove prav Oblak, ki je zdaj v središču pozornosti. Leta 2015 je bil prikovan na klop Atletica, a nato dobil priložnost, jo izkoristil ter se v enem letu prebil med najboljše in najbolj cenjene vratarje na svetu.

Skupinski del lige prvakov 2016/17:

Skupina A: Paris St. Germain (Fra), Arsenal (Ang), Basel (Švi – Andraž Šporar), Ludogorec Razgrad (Bol)

Skupina B: Benfica (Por), Napoli (Ita), Dinamo Kijev (Ukr), Bešiktaš (Tur)

Skupina C: Barcelona (Špa), Manchester City (Ang), Borussia Mönchengladbach (Nem), Celtic Glasgow (Ško)

Skupina D: Bayern München (Nem), Atletico Madrid (Špa – Jan Oblak), PSV Eindhoven (Niz), Rostov (Rus - Miha Mevlja)

Skupina E: CSKA Moskva (Rus), Bayer Leverkusen (Nem – Kevin Kampl), Tottenham (Ang), Monaco (Fra)

Skupina F: Real Madrid (Špa – branilec naslova), Borussia Dortmund (Nem), Sporting Lizbona (Por – Ažbe Jug), Legia Varšava (Pol)

Skupina G: Leicester City (Ang), Porto (Por), Club Brugge (Bel), Köbenhavn (Dan – Benjamin Verbič)

Skupina H: Juventus (Ita), Sevilla (Špa), Lyon (Fra), Dinamo Zagreb (Hrv – Petar Stojanović)

 

 

Ne spreglejte