Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
8. 5. 2016,
16.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Darijan Matić Nejc Vidmar Marcos Tavares Marko Simeunović NK Beltinci Ljudski vrt Stožice Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija

Nedelja, 8. 5. 2016, 16.30

6 let, 6 mesecev

Ljubljana ukradla rekord Mariboru, a se ji ni smejalo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Na večnem derbiju med Olimpijo in Mariborom se je v soboto v Stožicah zbralo 14.500 gledalcev. To je rekordni obisk srečanja v zgodovini 1. SNL, večji tudi od tistega, na katerem so vijolice pred 19 leti v Ljudskem vrtu proslavljale prvi naslov.

Ko sta se 1. junija 1997 na (starem) Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Beltinci, je na tribunah pokalo po šivih. Mariborski štadion, ki je deset let pozneje doživel temeljito prenovo in zasijal v modernejši in udobnejši podobi, je pred slabimi 19 leti poskrbel za rekordni obisk.

Srečanje zadnjega kroga v sezoni 1996/97 med vijolicami in Beltinci si je ogledalo 14 tisoč gledalcev. Ocene o obisku so nihale, nekateri mediji so pisali o 12 tisoč, spet drugi o 13.500 … Na uradni strani tekmovanja je zapisan podatek, da se je tekme, na kateri so Mariborčani proslavili zgodovinski krstni državni naslov (sezona 1996/97), udeležilo 14 tisoč gledalcev.

"Prvič je vedno najlepše. Tako se vedno govori in tako tudi drži. Tega ti ne more nihče vzeti. Še danes so sveži spomini na domačo tekmo z Beltinci (5:1) in noro proslavljanje. Bil je pač prvi naslov za Maribor," je pred leti Marko Simeunović, nekdanji reprezentančni vratar, za Sportal obujal spomine na srečanje z Beltinci in slavje, ki je trajalo dolgo v noč.

Dvakrat v polno brat Milaničevega pomočnika

Tribune so bile polne do zadnjega kotička, vsi so hoteli zaploskati vijolicam, ki so prvič v klubski zgodovini osvojile državni naslov. Simeunović, ki je rojen v neposredni bližini Ljudskega vrta, je bil očaran nad vzdušjem. Lovorike je osvajal tudi z Olimpijo in Crveno zvezdo, a mu je prva z Mariborom najslajša.

Marko Simeunović (desno) je branil za NK Maribor, ko je pred 19 leti prvič postal državni prvak, Miran Pavlin (levo) pa je pomagal vijolicam do zadnje zmage v Stožicah. | Foto: Marko Simeunović (desno) je branil za NK Maribor, ko je pred 19 leti prvič postal državni prvak, Miran Pavlin (levo) pa je pomagal vijolicam do zadnje zmage v Stožicah.

Med strelce se je z dvema zadetkoma vpisal Damjan Gajser, starejši brat zdajšnjega pomočnika trenerja Maribora Darka Milaniča Saša Gajserja. Dvakrat je v polno zadel tudi Albanec Viktor Pačo, zadetek pa je prispeval tudi takratni rezervist Nastja Čeh, poznejši kapetan slovenske nogometne reprezentance, ki je igral tako za Maribor kot tudi za Olimpijo.

Se lahko ponovi zgodovina in z njo vred dvojna krona Maribora?

Tri dni po nepozabni zmagi nad Beltinci so vijoličasti osvojili še pokalni naslov. Zgodovina bi se lahko letos ponovila, saj Maribor ostaja v igri za dvojno krono. Milaničeva četa se je z zmago v razprodanih Stožicah vrnila v igro za največjo lovoriko. Mariborčani so osvojili vse točke, Ljubljančani pa so se podpisali pod nov rekordni obisk prvoligaške tekme na slovenskih tleh. Po podatkih prirediteljev se je v soboto na večnem derbiju Prve lige Telekom Slovenije zbralo 14.500 gledalcev. Postavljen je bil rekord, ki se je zdel vrsto let neulovljiv.

Kapetan Olimpije se opravičuje navijačem

Ko je na sončni strani Alp nastopilo obdobje prenovljenih ali pa povsem novih sodobnih štadionov, se je prebudila možnost o novem rekordnem obisku. Nanj je bilo treba čakati skoraj 19 let. Presežen je bil v Stožicah, na največjem slovenskem nogometnem objektu, ki ima več kot 16 tisoč sedežev.

Navijači Olimpije se v Stožicah še niso zbrali v tako velikem številu. | Foto: Navijači Olimpije se v Stožicah še niso zbrali v tako velikem številu.

Če ne bi bilo varnostnih con, ki z namerno praznimi vrstami sedežev skrbijo, da najbolj živahni navijači obeh klubov ne pridejo v neposreden stik z drugimi obiskovalci, bi bile lahko Stožice polne do zadnjega kotička. V prodaji je zadnja vstopnica pošla že krepka dva dneva pred začetkom srečanja, česar slovenski klubi niso vajeni. Podobno velja tudi za nogometaše, ki so drug za drugim po tekmi ponavljali, da bi rad čim večkrat igrali v takem ozračju.

"Ko smo se vozili na štadion in gledali to množico navijačev, si dobil občutek, da si res nogometaš. Zahvalil bi se temu fantastičnemu občinstvu, ki je prišlo na štadion. Hkrati bi se jim opravičil za našo porazno predstavo v drugem polčasu. Tega si gledalci niso zaslužili. Že zaradi njih bi morali nadaljevati igro iz prvega polčasa, a ne vem … Težko je najti prave besede po takem porazu,'' je bil kapetan Olimpije Darijan Matić razočaran nad razpletom, bolečim porazom z 1:2.

Najbolj mu je žal gledalcev, ki so doživeli šok

Ko je stopal na igrišče in opazoval polne tribune, okrašene v zeleno-belo barvo, na južni tribuni pa vsaj tisoč privržencev Maribora, je bil ponosen, da je lahko del zgodovinskega dogodka.

"Ko smo zagledali koreografijo pred začetkom srečanja, smo se počutili kot na tekmi lige prvakov. Ali pa še bolje. Nisem si mislil, da je kaj takega mogoče v Ljubljani. Bili bi vesel, če bi lahko to ponovili v zadnjem krogu. Imamo možnost, saj o tem odločamo sami," se Ljubljančan nadeja podobnega obiska v zadnjem krogu, ko v Stožice prihaja zadnjeuvrščena Krka.

Pred začetkom srečanja so bile tribune največjega štadiona v Sloveniji obarvane zeleno-belo. | Foto: Pred začetkom srečanja so bile tribune največjega štadiona v Sloveniji obarvane zeleno-belo.

Gledalci, ki so napolnili tribune, so Stožice zapuščali razočarani. Izjema so bili privrženci Maribora, ki jih je razganjalo od sreče in ponosa. "Najbolj mi je žal gledalcev, da jih nismo nagradili za tako lep obisk. Rad bi jim čestital za prekrasno kuliso. Upam, da bo podobno proti Krki, se moramo pa pred tem potruditi v Celju in Velenju," sporoča vratar Nejc Vidmar, ki je bil v zadnjih desetih minutah premagan dvakrat, pred tem pa je uspešno branil svojo mrežo. Maribor je zmagoviti zadetek dosegel v izdihljajih sodnikovega podaljška in šokiral rekordno število gledalcev.

Tavares je že vajen polnih tribun

"To je ozračje, ki ga Slovenija potrebuje. Upam, da bo čim več takšnih tekem," je bil nad energijo, ki jo je v soboto izžareval objekt v Stožicah, očaran mariborski kapetan Marcos Tavares. Brazilec s slovenskim potnim listom dobro ve, kako pomemben je bil njegov zadetek, s katerim so vijolice po točkah ujele vodilno Olimpijo, še rajši pa bi imel čim več dvobojev, ki bi jih odigral v državnem prvenstvu pred podobnim številom gledalcev.

Pred derbijem, ki je postregel z rekordnim obiskom, so se zaklepetali nekdanji soigralci in zvezdniki slovenskega nogometa Milenko Ačimović, Miran Pavlin, Zlatko Zahović in Darko Milanič. | Foto: Pred derbijem, ki je postregel z rekordnim obiskom, so se zaklepetali nekdanji soigralci in zvezdniki slovenskega nogometa Milenko Ačimović, Miran Pavlin, Zlatko Zahović in Darko Milanič.

Polnih tribun je že navajen, saj je bil Ljudski vrt, zlasti po zaslugi evropskega podviga v sezoni 2014/15, pogosto razprodan. V soboto so bile tudi Stožice. Naslednji cilj je zapolniti prav vsa mesta, kar pa bo ob sovraštvu, ki ga drug do drugega gojita navijaški skupini iz največjih slovenskih mest, zahtevna naloga.

V soboto je padel nov rekord, v prihodnje pa bo prvi novi izziv prebiti čarobno mejo 15 tisoč gledalcev. Mogoče ga bo le na štadionu v Ljubljani, saj lahko kot edini v Sloveniji sprejme tako veliko obiskovalcev. Morda že na tekmi zadnjega kroga med Olimpijo in Krko?

Ne spreglejte