Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
3. 9. 2016,
11.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

3

Natisni članek

infografika slovenska nogometna reprezentanca Litva kvalifikacije za SP 2018

Sobota, 3. 9. 2016, 11.45

6 let, 6 mesecev

Predstavitev reprezentance Litve

S kom se bo pomerila Katančeva četa?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

3

Slovenija Litva | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca bo v kvalifikacijski ciklus za SP 2018 vstopila z gostovanjem pri Litvi, ki ne pozna večjih nogometnih uspehov. Na svetovni lestvici je uvrščena na skromno 125. mesto, njeni igralci pa so vredni 15-krat manj od Katančeve čete.

V nedeljo bo šlo zares. Izbranci Srečka Katanca se bodo ob 18. uri v Vilni udarili z litovsko reprezentanco, s katero imajo negativno razmerje v medsebojnih srečanjih, a so na papirju vseeno favoriti. Oba poraza z Litvo sta zelo stara, v prejšnjih kvalifikacijah (EP 2016) pa je Slovenija dokazala, zakaj jo je spremljala vloga favorita.

Leta 2014 je v Vilni zmagala z 2:0, v Ljubljani, ko je tudi teoretično že skoraj ostala brez možnosti za osvojitev drugega mesta v skupini, pa si je dovolila spodrsljaj in Litvi dovolila, da je Stožice zapustila neporažena (1:1). To je bil eden redkih prebliskov Litve v zadnjem obdobju. Kako bo tokrat?

Litva nima veliko legionarjev

Litva je reprezentanca brez pravega nogometnega zvezdnika. | Foto: Sportida Litva je reprezentanca brez pravega nogometnega zvezdnika. Foto: Sportida Pomerili se bosta izbrani vrsti, ki v zadnjem času rezultatsko ne blestita na prijateljskih srečanjih. Na jakostni svetovni lestvici zaostajata za Anglijo, Slovaško in Škotsko, ki so tekmice v kvalifikacijski skupini. Slovenija zaseda 59., Litva pa šele 125. mesto, kar jo uvršča med najslabše evropske izbrane vrste.

Za razliko od Slovenije, ki računa na ogromno (pri)znanih legionarjev, v reprezentanci Litve prevladujejo nogometaši domačih klubov, ki pa se ne morejo pohvaliti s preveč kakovostno ravnijo tamkajšnjega prvenstva.

To dokazujejo tudi hitri izpadi litovskih klubov v evropskih tekmovanjih. Litva je baltiška država, nora predvsem na košarko. Nogomet ni preveč priljubljen, kar dokazuje tudi pojavnost novic v litovskih športnih medijih pred srečanjem s Slovenijo. Nogomet si le redko najde pot do litovskih športnih naslovnic.

 

Novi selektor, 41-letni strokovnjak Edgaras Jankauskas, skuša to spremeniti. Predstavlja legendo litovskega nogometa. Je prvi Litovec, ki je osvojil ligo prvakov (leta 2004 s Portom). Petkratni litovski nogometaš leta je bil napadalec mnogih znanih evropskih klubov (CSKA Moskva, Club Brugge, Real Sociedad, Benfica, Porto, Nice ...).

Litovski selektor: "Favoriti na papirju ne zmagajo vedno"

Litva je lani ostala neporažena v Ljubljani, letos pa na Poljskem. | Foto: Sportida Litva je lani ostala neporažena v Ljubljani, letos pa na Poljskem. Foto: Sportida Lani je prevzel izbrano vrsto po koncu ciklusa za EP 2016 in z njo na petih pripravljalnih tekmah enkrat zmagal, enkrat remiziral in trikrat izgubil. Navdušila je na zadnji tekmi, ko je 6. junija remizirala v Krakowu proti močni Poljski, ki se je pozneje na Euru v Franciji zavihtela v četrtfinale.

"Naša moč je v enotnosti, ko skupaj tiščimo v eno smer. Takrat se lahko upremo zahtevnim tekmecem. Na tekmi na Poljskem smo videli pravi ekipni duh," je izpostavil Jankauskas. Slovenijo doživlja kot favoritinjo. "Poimensko so favoriti, a vemo, da favoriti na papirju vedno ne zmagajo," nekdanji litovski reprezentant verjame, da je Litva po Poljski zmožna prekrižati načrte tudi Sloveniji.

Litva v obdobju državne samostojnosti v kvalifikacijah za velika nogometna tekmovanja bi bila še nikoli višje kot na tretjem mestu. Navijači so že skoraj pozabili, kdaj se je to zgodilo, saj so v kvalifikacijski skupini osvojili tretje mesto še v prejšnjem stoletju. Tretji so bili v boju za SP 1998 in EP 1996, ko so dvakrat premagali Slovenijo, obakrat po 2:1.

Novaković dvakrat v polno za edino zmago nad Litvo

V kvalifikacijah za EP 2016, kjer so se ponovno srečali s Slovenijo, so bili predzadnji. Osvojili so le deset točk. Na desetih tekmah so zbrali tri zmage, remi (v Ljubljani) in šest porazov. Začeli so odlično. Najprej so premagali San Marino in Estonijo, nato pa doma ostali praznih rok proti Katančevi četi, ko je dvakrat na umetni travnati podlagi v polno zadel Milivoje Novaković. Nato so drseli po razpredelnici navzdol, saj so nanizali štiri poraze.

Dvakratni strelec Milivoje Novaković je leta 2014 poskrbel za zmago Slovenije v Vilni. | Foto: Sportida Dvakratni strelec Milivoje Novaković je leta 2014 poskrbel za zmago Slovenije v Vilni. Foto: Sportida

Črni niz so prekinili s tesno domačo zmago nad skromnim San Marinom (2:1, zmagoviti gol je padel v sodnikovem podaljšku), nato so osvojili točko v Stožicah, za konec pa v Vilni pričakovano priznali premoč Angležem (0:3).

Nizke vrednosti Litovcev

Litva in Slovenija, mladi državi, se bosta po dveh letih znova pomerili v Vilni na kvalifikacijski tekmi. | Foto: Sportida Litva in Slovenija, mladi državi, se bosta po dveh letih znova pomerili v Vilni na kvalifikacijski tekmi. Foto: Sportida Litovski nogometaši v evropskem nogometu ne igrajo pomembnejše vloge. Njihova vrednost je tako majhna, da so v primerjavi s slovenskimi pravi palčki. Po podatkih nemškega portala transfermarkt.de, ki spremlja dogajanje na nogometnem trgu, je vrednost Katančeve čete kar 15-krat višja od tiste, ki jo ima na razpolago litovski selektor.

Še večji razpon je pri najboljših igralcih, kjer je slovenski vratarski as Jan Oblak vreden 70-krat več od najdražjih Litovcev. Razlika bi bila nekoliko manjša, če bi za dvoboj s Sloveniji kandidiral napadalec Lukas Spalvis. Vreden je dva milijona evrov, trenutno pa se dokazuje pri Sportingu iz Lizbone, ki bo nastopil v ligi prvakov. Pred tem je blestel v danskem prvenstvu, a trenutno zaradi poškodbe počiva.

Litovski kandidati za nastop proti Sloveniji:

Vratarji: Emilijus Zubas (Bnei Yehuda, Izr), Ernestas Šetkus (ADO Den Haag, Izr), Saulius Klevinskas (Žalgiris Vilnius);

Branilci: Linas Klimavičius (Žalgiris Vilnius), Georgas Freidgeimas (Irtiš Pavlodar, Kaz), Edvinas Girdvainis (Piast Gliwice, Pol), Vaidas Slavickas (Suduva Marijampole), Deividas Česnauskis (Trakai), Egidijus Vaitkunas (Žalgiris Vilnius), Arunas Klimavičius (Trakai), Rolandas Baravykas (Atlantas);

Zvezni igralci: Arvydas Novikovas (Bochum, Nem), Arturas Žulpa (Tobol Kostanay, Kaz), Vykintas Slivka (Den Bosch, Niz), Mantas Kuklys (Žalgiris Vilnius), Karolis Chvedukas (RNK Split, Hrv), Ovidijus Verbickas (Atlantas), Vytautas Lukša (Žalgiris Vilnius), Tadas Eliošius (Lietava Jonava), Mindaugas Grigaravičius (Jelgava);

Napadalci: Nerijus Valskis (Trakai), Fiodor Černych (Jagiellonia Bialystok, Pol), Deivydas Matulevičius (Botosani, Rom), Tomas Radzinevičius (Suduva Marijampole).

Ne spreglejte