Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sobota,
21. 5. 2016,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Euro 2016 Češka Sašo Udovič nogomet Petr Čech

Sobota, 21. 5. 2016, 17.00

6 let, 6 mesecev

Predstavitev češke reprezentance

Čeprav nanje nikoli noben ne računa, osvajajo medalje na največjih tekmovanjih

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Čeprav češka nogometna reprezentanca ni sestavljena iz zvezdnikov, bo pomenila resno grožnjo vsakemu nasprotniku. V težki skupini D ji ne propisujejo veliko možnosti, a kvalifikacije so pokazale, da lahko Čehi premagajo tudi najboljše na svetu.

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijo, Avstrijo, Belgijo

Češka je redna udeleženka največjega nogometnega tekmovanja na stari celini. Od leta 1996 niso izpustili niti enega turnirja in lahko rečemo, da niso nikoli igrali vloge avtsajderjev. Ravno na prvem turnirju kot samostojna država so v Angliji pred 20 leti postali evropski podprvaki.

V finalu so tesno po podaljšku izgubili le proti Nemčiji, a vseeno je bil to dosežek, ki ga ni pričakoval nihče. Le osem let pozneje so češki nogometaši poskrbeli za novo evforijo. Na tistem čudnem prvenstvu na Portugalskem, ki so ga na koncu dobili Grki, so Čehi zasedli spet izjemno tretje mesto. Lahko rečemo, da so Čehi tihi konji, ki jih pred prvenstvom nihče resno ne jemlje, potem pa presenetijo vse. Kaj podobnega bi se lahko zgodilo tudi v Franciji.

Leta 1996 so morali v Angliji priznati premoč le Nemcem. | Foto: Leta 1996 so morali v Angliji priznati premoč le Nemcem.

Če pogledamo še malce dlje v zgodovino, ko je obstaja še Češkoslovaška, so se Čehi veselili celo evropskega naslova. V finalu evropskega prvenstva v Srbiji leta 1976 so po enajstmetrovkah premagali Zahodno Nemčijo. Tekmo na Marakani si je takrat ogledalo več kot 30 tisoč ljudi.

Največji uspehi Češke:


Nastop na EP: 8, najboljši 1. (1976)
Nastop na SP: 9, najboljši 2. (1934 in 1962)
Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 1. mesto (od junija 2004 do junija 2005)

 

Čech in Rosicky imata skupaj že skoraj 70 let

Kot že rečeno, Češka večjih zvezdnikov nima. Imensko izstopata izkušena Arsenalovca Petr Čech in Tomaš Rosicky, ki imata skupaj skoraj 70 let (69), a tudi ostali po letih ne zaostaja veliko. Lahko rečemo, da bo selektor Pavel Vrba v Francijo popeljal izjemno izkušeno ekipo, ki se pozna do potankosti in ve, kako se igra pomembne tekme.

Izkušeni 34-letni Petr Čech je še vedno prvi zvezdnik češke reprezentance.  | Foto: Izkušeni 34-letni Petr Čech je še vedno prvi zvezdnik češke reprezentance.

''Moram priznati, da ne spremljam tako podrobno, da bi lahko kaj več povedal o preostalih reprezentantih. Kvalifikacije so pokazale, da gre za izjemno kompaktno in dobro reprezentanco, ki diha kot eno,'' je kot glavno orožje Čehov izpostavil <b>Sašo Udovič</b>, ki je s Slovenijo na evropskem prvenstvu nastopil leta 2000 na Nizozemskem in Belgiji.

 

Seznam udeležencev EP 2016 (25):

Vratarji:
Petr Čech (Arsenal), Tomáš Vaclík (Basel), Tomáš Koubek (Slovan Liberec)

Branilci: 
Michal Kadlec (Fenerbahçe)Tomáš Sivok (Bursaspor), David Limberský (Viktoria Plzeň) Theodor Gebre Selassie (Werder Bremen), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday), Marek Suchý (Basel), Roman Hubník (Viktoria Plzeň), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim)

Vezisti:
Tomáš Rosický (Arsenal), Jaroslav Plašil (Bordeaux), Vladimír Darida (Hertha Berlin), Daniel Kolář (Viktoria Plzeň), Bořek Dočkal (Sparta Prague), Ladislav Krejčí (Sparta Prague), Josef Šural (Sparta Prague) , Jiří Skalák (Brighton), David Pavelka (Kasımpaşa), Lukáš Mareček (Sparta Prague)

Napadalci:
David Lafata (Sparta Prague), Tomáš Necid (Bursaspor), Milan Škoda (Slavia Prague), Patrik Schick (Bohemians 1905)

V kvalifikacijah le dvakrat izgubili

Da je temu res tako, se je v kvalifikacijah kar dvakrat prepričala Nizozemska, tretjeuvrščena ekipa zadnje svetovnega prvenstva v Braziliji 2014, ki jo je Češka kar dvakrat premagala in bila eden od razlogov, da tulipani niso ujeli niti dodatnih kvalifikacij. Zasedli so šele četrto mesto in zaostali tudi za Islandci ter Turki. Čehi so v kvalifikacijah le dvakrat izgubili, en poraz jim je prizadejala Islandija, drugega pa Turčija. Z 22 točkami je Češka zanesljivo osvojila prvo mesto v skupini in se brez težav uvrstila v Francijo, kjer bo spet lovila visoko uvrstitev. Na zadnjem prvenstvu v Ukrajini in Poljskem so Čehi izpadli v četrtfinalu.

''Treba je vedeti, da je po novih pravilih na evropskem prvenstvu veliko več reprezentanc kot prej. A to ne zmanjšuje možnosti Čehov, ki so že v kvalifikacijah pokazali, da so vse prej kot slaba reprezentanca,'' še dodaja nekdanji napadalec Olimpije.
 

Sašo Udovič meni, da bodo Čehi resen tekmec za vse nasprotnike na prihajajočem EP. | Foto: Sašo Udovič meni, da bodo Čehi resen tekmec za vse nasprotnike na prihajajočem EP.

 

Pot Češke na EP 2016:


Skupina A: 
Češka : Nizozemska 2:1, Turčija : Češka 1:2, Kazahstan : Češka 2:4, Češka : Islandija 2:1, Češka : Latvija 1:1, Islandija : Češka 2:1, Češka : Kazahstan 2:1, Latvija : Češka 1:2, Češka : Turčija 0:2, Nizozemska : Češka 2:3;  


Vrstni red: 1. Češka 22 točk (10 tekem), 2. Islandija 20, 3. Turčija 18, 4. Nizozemska 13, 5. Kazahstan 5, 6. Latvija 5

 

Najdražji reprezentanti Češke:


Peter Čech – 12 milijonov evrov, Vladimir Darida – 7, Matej Vydra – 5,5, Marek Suchy in Tomaš Necid – 4,5, Tomaš Vaclik – 4

Po podatkih transfermarkt.de. 

Vzhodnjaki so bolj kot drugi narodi odvisni od navdiha

Za konec je treba še dodati, da žreb Čehom nikakor ni bil naklonjen. Ta jim je za tekmece tako kot v kvalifikacijah namenil Turke, tukaj pa sta še trikratna evropska prvakinja Španija in Hrvaška. Špance bo v Franciji zanimalo samo to, da se po letu 2012 spet vrnejo na vrh Evrope, naši južno sosedi pa tudi ne skrivajo ambicij, da bi letu 1998 spet razveselili svoje navijače.

''To je res izjemno zahtevna skupina, a kdo pravi, da recimo Češka ne more premagati Španije? Že Slovaki so jo, a treba je vedeti, da Vzhodnjaki so bolj kot drugi narodi odvisni od nekega navdiha, dnevne forme ali klime v ekipi. Če se jim vse sestavi tako, kot hočejo, lahko pridejo zelo daleč, lahko  se jim pa načrti hitro podrejo. Zagotovo bo Češka zelo resen in močen tekmec za vsakogar,'' je še dodal 47-letni Udovič.

Seznam tekem Češke v skupinskem delu EP 2016:

Skupina D:
13. junij: Španija – Češka (Toulouse)
17. junij: Češka – Hrvaška (St. Etienne)
21. Junij: Češka – Turčija (Lens)

Ne spreglejte