Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
20. 5. 2016,
10.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Belgija Euro 2016 Etien Velikonja Thibaut Courtois Marc Wilmots Romelu Lukaku Eden Hazard Vincent Kompany

Petek, 20. 5. 2016, 10.58

6 let, 6 mesecev

Predstavitev udeleženca EP 2016: Belgija

Pozor, prihajajo rdeči vragi, največji ponos Evrope

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Belgijska nogometna reprezentanca bo na letošnjem Euru deležna glasne podpore, saj bo nastopila v sosednji deželi. Ekipa, prepolna zvezdnikov, ki si služijo kruh v največjih klubih, želi dokazati, da na lestvici Fife ne spada zaman v svetovni vrh. "Belgija je lahko prvak," poudarja Etien Velikonja, navezan na deželo rdečih vragov.

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijo, Avstrijo

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Vsak dan predstavimo eno udeleženko. Četrta je na vrsti Belgija, najvišje uvrščena evropska reprezentanca na lestvici Fife.

Belgija je navajena nastopov na največjih tekmovanjih, še pred nobenim pa ni bila tolikokrat omenjana kot morebitni favorit za najvišja mesta kot prav pred spektaklom v Franciji. Rdeči vragi so v zadnjih letih sestavili reprezentanco, v kateri prevladujejo mednarodno priznani velemojstri, ki igrajo v najmočnejših evropskih klubih in so deležni ogromnega spoštovanja. Po podatkih transfermarkt.de znaša njihova skupna vrednost kar 460 milijonov evrov! Belgijci so postali vodilna evropska velesila, če gre verjeti svetovni jakostni lestvici Fife, kjer so bili nedavno celo št. 1 na svetu. Zdaj zaostajajo le za Messijevo Argentino, v hrbet pa ji gledajo prav vse tekmice, ki bodo nastopile na letošnjem Euru.

Asi, ki najraje nastopajo v rdečih dresih, so se na Euro 2016 uvrstili zanesljivo. V kvalifikacijah jim načrtov ni porušil niti edini poraz na gostovanju v Walesu. Na koncu je Belgija zbrala največ točk, prehitela tako Valižane, pri katerih je izstopal Gareth Bale, kot tudi Bosno in Hercegovino, Izrael, Ciper in Andoro.

Največji uspehi Belgije:

Nastop na EP: 5, najboljši 2. (1980)
Nastop na SP: 12, najboljši 4. (1986)
Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 1. mesto (od novembra 2015 do marca 2016)

Etien Velikonja prišteva Belgijo med osrednje favorite za osvojitev prvenstva. | Foto: Etien Velikonja prišteva Belgijo med osrednje favorite za osvojitev prvenstva.

"Kot posamezniki so izjemni, kot ekipa pa že nekaj časa skupaj. So mladi in hkrati izkušeni, tako da imajo dobre možnosti. Igrajo v vrhunskih klubih in so vajeni pritiska. Imajo vse potrebno za uspeh. Uvrstitev na lestvici Fife ne laže, tako da prištevam Belgijo prištevam med osrednje favorite za osvojitev prvenstva. Je pa res, da za končno slavje poleg kakovosti potrebuješ tudi srečo. Predvsem zdravje ključnih igralcev," nam je pojasnil Etien Velikonja. Občasni slovenski reprezentant je v zadnjih dveh letih dobro spoznal Belgijo, saj je nosil dres Liersa in bil najboljši klubski strelec.

Prvi velik minus za Belgijo

Kar zadeva zdravje ključnih igralcev, ki ga je omenil nekdanji napadalec Gorice in Maribora, v Belgiji ne morejo biti najbolj zadovoljni. Objokujejo izgubo kapetana Vincenta Kompanyja. "To je prvi velik minus za Belgijo. Zakaj? Kompany je med najboljšimi branilci na svetu, hkrati pa tudi vodja te reprezentance. Če sem iskren, mislim, da ga ne bo mogoče nadomestiti. Po drugi strani  pa … V takšnih trenutkih ima mogoče igralec, ki pride na njegovo mesto, življenjsko priložnost, da pokaže, da je lahko v prihodnosti prav on 'glavni' na tem položaju," je 27-letni slovenski legionar v Belgiji prepričan, da bo belgijska obrambna vrsta brez obrambnega stebra Manchester Cityja oslabljena.

Eden Hazard (desno) bo na Euru 2016 pogrešal poškodovanega kapetana Vincenta Kompanyja (levo). | Foto: Eden Hazard (desno) bo na Euru 2016 pogrešal poškodovanega kapetana Vincenta Kompanyja (levo).

Vseeno pa selektor Marc Wilmots premore kakovostne zamenjave, tako da navijačev ni zapustil optimizem. Še več, v deželi, ki kot eno ni dihala zaradi razlik med Valonci in Flamci, je prisotno prepričanje, da lahko Belgija osvoji naslov prvaka. "Pričakovanja so zelo visoka. Verjamejo v dober rezultat, velika prednost je tudi, da bo prvenstvo zelo blizu. Belgijci dvigujejo ozračje z raznimi promocijami in nagradnimi igrami, selektorju in igralcem pa zaradi velikih pričakovanj ne bo lahko."

Belgijo doživlja kot izbrano vrsto z zelo talentirano generacijo, v kateri je veliko vrhunskih posameznikov. "Glede na to, da sem napadalec, bom izpostavil dva ofenzivna igralca (smeh, op. p.). To sta Lukaku in Hazard, ki je na zadnjih tekmah pri Chelseaju le prišel k sebi po zanj res slabi sezoni. Kako močna in konkurenčna je Belgija, priča odločitev selektorja, ki Adnana Januzaja ni uvrstil niti na čakalno listo," meni Slovenec, ki se je z nekaterimi belgijskimi asi srečeval na Otoku, ko je branil barve Cardiffa.

Seznam udeležencev EP 2016 (24):

Vratarji: Thibaut Courtois (Chelsea, Ang), Jean-Francois Gillett (Mechelen) in Simon Mignolet (Liverpool, Ang).
 
Branilci: Toby Alderweireld (Tottenham, Ang), Dedryck Boyata (Celtic, Ško), Jason Denayer (Galatasaray, Tur), Bjorn Engels (Club Brugge, Bel), Nicolas Lombaerts (Zenit St. Peterburg, Rus), Jordan Lukaku (Oostende), Thomas Meunier (Club Brugge), Thomas Vermaelen (Barcelona, Špa), Jan Vertonghen (Tottenham, Ang).
 
Zvezni igralci: Moussa Dembele (Tottenham, Ang), Marouane Fellaini (Manchester United, Ang), Radja Nainggolan (Roma, Ita), Axel Witsel (Zenit St. Peterburg, Rus).
 
Napadalci: Michy Batshauyi (Marseille, Fra), Christian Benteke (Liverpool, Ang), Yannick Carrasco (Atletico Madrid, Špa), Kevin de Bruyne (Manchester City, Ang), Eden Hazard (Chelsea, Ang), Romelu Lukaku (Everton, Ang), Dries Mertens (Napoli, Ita), Divock Origi (Liverpool, Ang).

Na čakalni listi: Matz Sels (Gent), Laurent Ciman (Montreal Impact, Kan), Laurens De Bock (Club Brugge), Guillaume Gillet (Nantes, Fra), Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach, Nem), Nacer Chadli (Tottenham, Ang), Kevin Mirallas (Everton, Ang)

V zadnjih sezonah je nosil rumeno-črni dres Liersa in živel v Lieru. Tam je doma nekdanji belgijski prvak Lierse, v prejšnji sezoni pa drugoligaš. Velikonja je opazil, da se med klubom in reprezentanco čuti velika povezanost. Tudi zaradi trenerja Erica Van Meira in glavnega skavta kluba Nica Van Kerckhovna, ki sta za Belgijo skupaj zbrala 77 nastopov (35 in 42) ter nastopila na največjih tekmovanjih. "O reprezentanci se pogosto govori v klubu," je zaupal Etien.

Kevin de Bruyne spada med najmočnejša orožja rdečih vragov. Njegova vrednost je ocenjena na 60 milijonov evrov. | Foto: Kevin de Bruyne spada med najmočnejša orožja rdečih vragov. Njegova vrednost je ocenjena na 60 milijonov evrov.

Mnogi pravijo, da so Belgijci skregan narod. Je nogomet z zadnjimi uspehu združil Flamce in Valonce? "Če sem iskren, na to vprašanje ne bi mogel natančno odgovoriti. Se pa na splošno že v klubih opazi povezanost francosko govorečih, na drugi strani pa flamsko govorečih igralcev. Verjamem pa, da so Belgijci zaradi imen klubov, v katerih igrajo, pravi profesionalci in imajo pred sabo isti cilj," ne verjame, da bi to lahko pokvarilo ozračje med rdečimi vragi, ki na vrhunski rezultat na Euru čakajo že 36 let.    

Med navijači v obdobju, ko je igral za Lierse, ni zaznal nobenih trenj. "Če bodo uspešni, bodo vsi srečni, ob porazih pa lahko pridejo na površje tudi takšne stvari," je pomislek enega redkih Slovencev, ki si je v zadnjih sezonah kruh služil v Belgiji.

Pot Belgije na EP 2016:

Skupina B: 
Belgija : Andora 6:0, BiH : Belgija 1:1, Belgija : Wales 0:0, Belgija : Ciper 5:0, Izrael : Belgija 0:1, Wales : Belgija 1:0, Belgija : BiH 3:1, Ciper : Belgija 0:1, Andora : Belgija 1:4, Belgija : Izrael 3:1

Vrstni red: 1. Belgija 23 točk (10 tekem), 2. Wales 21, 3. BiH 17, 4. Izrael 13, 5. Ciper 12, 6. Andora 0

Belgijci so se na svetovnem prvenstvu v Braziliji uvrstili v četrtfinale, tam pa po hudem boju izgubili z Argentino. | Foto: Belgijci so se na svetovnem prvenstvu v Braziliji uvrstili v četrtfinale, tam pa po hudem boju izgubili z Argentino.

Belgija je podobno kot Francija nedavno doživela krvave teroristične napade. V Belgiji je bilo odpovedanih kar nekaj tekem, tako klubskih kot reprezentančnih, ker jim ni uspelo zagotoviti maksimalne varnosti za vse udeležence tekem. "Ljudje so napade poskušali potisniti v ozadje. Živijo naprej in mislijo na druge stvari. Glede Eura ne bi smelo biti težav, saj bo skrb za varnost zelo poostrena," si želi mirnega prvenstva, med katerim bi se pogovarjali le o vragolijah na igrišču, ne pa o terorističnih grožnjah.

Najdražji reprezentanti Belgije:

Eden Hazard – 70 milijonov evrov, Kevin de Bruyne – 60, Thibaut Courtois in Romelu Lukaku – oba 35, Christian Benteke 30, Axel Witsel – 28, Radja Nainggolan – 27

Po podatkih transfermarkt.de. 

Belgija, ki na lestvici Fife zaseda visoko drugo mesto, se bo v skupini E na evropskem prvenstvu pomerila z Italijo, Irsko in Švedsko. Na letošnjem Euru iz vsake skupine napredujeta dve najboljši ekipi, pot v osmino finala pa si bodo zagotovile tudi štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance iz šestih skupin.

Selektor Marc Wilmots ima do konca meseca čas, da izbere končnih 23 potnikov na Euro. | Foto: Selektor Marc Wilmots ima do konca meseca čas, da izbere končnih 23 potnikov na Euro.

"Belgijci bodo močno razočarani, če ne bodo napredovali. Ampak ne bo preprosto. Italijani so vedno najboljši, ko je to najbolj potrebno, Švedska ima Ibrahimovića, ki ima vrhunsko sezono in jih lahko premaga tudi sam, ko ima svoj dan, Irska pa je na papirju najslabši nasprotnik, a imajo organizirano, borbeno ekipo, željno dokazovanja," Velikonja meni, da se bodo morali Belgijci potruditi, če želijo uresničiti cilj in osvojiti Evropo. Tekmeci v skupini so vse prej kot nedolžni, tako da bi se lahko Belgijcem maščeval vsak spodrsljaj. V kvalifikacijah so si privoščili le enega (poraz pri Walesu), ki pa ni bil usoden.

Seznam tekem Belgije v skupinskem delu EP 2016:

Skupina E:
13. junij: Belgija – Italija (Lyon)
18. junij: Belgija – Irska (Bordeaux)
22. junij: Švedska – Belgija (Nica) 

Ne spreglejte