Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
11. 11. 2017,
6.36

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Martin Kramarič Martin Milec Damjan Bohar Igor Bišćan Darko Milanič Nik Kapun Stefan Savić Stožice večni derbi pokal Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija

Sobota, 11. 11. 2017, 6.36

6 let, 5 mesecev

Pred današnjim derbijem

Za take tekme se živi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Stefan Savić | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Napetost narašča. Ob 17.15 bo glavni sodnik Roberto Ponis v Stožicah označil začetek večnega derbija med Olimpijo in Maribor. To bo prva četrtfinalna tekma pokala Slovenije in začetek ljubljansko-mariborske trilogije, ki zajema kar tri novembrske derbije. V obeh taborih je mogoče čutiti zmerni optimizem.

''Igralci čakamo na takšne tekme. Škoda, ker ni vsaka taka,'' je pred srečanjem poudaril Stevan Savić. Nekdanji mladi avstrijski reprezentant, ki ima srbske korenine, komaj čaka na večni derbi. To bo njegov drugi, odkar se je preselil v Ljubljano. ''Pomembno je, da ne prejmemo zadetka,'' se zaveda pomembnosti srečanja, saj se bo o potniku v polfinalu pokala Slovenije odločalo šele konec meseca v Ljudskem vrtu.

Kdo bo zmagal na sobotnem nogometnem večnem derbiju v Stožicah?

  • Olimpija
    49,07 %
    397 glasov
  • Maribor
    50,93 %
    412 glasov
Oddanih 809 glasov

''Za take tekme se živi. To so najlepše tekme, saj igraš pred velikim številom gledalcev. Maribor je naš največji tekmec,'' sporoča Nik Kapun, strelec zadnjega zadetka Olimpije v tej sezoni. Zmaji so v prvenstvu premagali Ankaran z 1:0. Če so si Ljubljančani pot do zadnje zmage zagotovili s tesno zmago, pa so bili Mariborčani veliko bolj prepričljivi.

Maribor nevaren na vsakem derbiju

Nik Kapun je zadel v polno na zadnji tekmi Olimpije. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nik Kapun je zadel v polno na zadnji tekmi Olimpije. Foto: Žiga Zupan/Sportida Krško, ki je v tej sezoni nanizalo nekaj dobrih rezultatov, so v gosteh potolkli kar s 5:0, kapetan Marcos Tavares pa je dosegel tri zadetke!

Trener Olimpije Igor Bišćan je poudaril, da so vijolice ob pravem času prišle v formo, a ostaja prepričan, da sta ekipi tako enakovredni, da bi jo lahko zeleno-beli večnemu tekmecu, zlasti ob pomoči domačega občinstva, zagodli v Stožicah in se veselili zmage.

''Maribor je nevaren na vsakem derbiju. Tekma z njim ni nikoli preveč odprta. Moramo izkoristiti svoje priložnosti in paziti na njihove nevarnosti, zlasti polprotinapade,'' opozarja Kapun, ki z Olimpijo še ni postal pokalni zmagovalec.


Pred derbijem v Ljubljani:


Zaradi poškodb mu ne bodo mogli pomagati Dario Čanađija, Rok Vodišek, Nejc Vidmar in najverjetneje Andres Vombergar.

Manjkajo trije ofenzivni zvezni igralci, a ima rešitev

Martin Milec bo zaradi zdravstvenih težav izpustil prvi večni derbi v tem mesecu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Martin Milec bo zaradi zdravstvenih težav izpustil prvi večni derbi v tem mesecu. Foto: Žiga Zupan/Sportida Maribor bo v Ljubljano pripotoval oslabljen. Zaradi zdravstvenih težav ne bodo pripravljeni Luka Zahović, Denis Šme in Martin Milec, dober prijatelj zveznega igralca Olimpije Savića, s katerim sta si delila klubsko slačilnico na Nizozemskem, manjkali pa bodo tudi trije reprezentanti. Martin Kramarič, novopečeni kapetan mlade izbrane vrste, Albanec Valon Ahmedi in Izraelec Or Inbrom. Tako bosta martinovanje v Ljubljani zamudila oba mariborska Martina, poškodovani Milec in reprezentant Kramarić.

''Vsi preostali so v dobrem stanju. Čeprav nam manjkajo trije ofenzivni zvezni igralci, imamo dovolj rešitev. Bohar, Hotić, Vršič in Bajde so naši preverjeni aduti,'' je dan pred srečanjem dejal trener NK Maribor Darko Milanič.

 V obrambni vrsti bo zaigral tudi Marko Šuler. Ne bo sodeloval z Jasminom Handanovićem, ampak s Hrvatom Matkom Obradovićem, ki je že po tradiciji deležen zaupanja trenerja na pokalni fronti.

Olimpija ni zaletava, pušča malo prostora

Darko Milanič ne pričakuje preveč tvegane igre Olimpije. | Foto: Reuters Darko Milanič ne pričakuje preveč tvegane igre Olimpije. Foto: Reuters ''Pri Olimpiji se zavedajo, da smo kakovostni, mi pa smo se ustrezno pripravili, saj vemo, da pri domači ekipi niso zaletavi. Spremenili so način igre, puščajo malo prostora, kar se odraža v tem, da so dobili malo golov. Verjamem, da bomo odigrali dobro tekmo in izkoristili dober trenutek, ki ga imamo,'' je strateg vijolic prepričan, da Olimpija ne bo zaigrala preveč napadalno, ampak bila podobno kot na poletnem derbiju v prvenstvu (0:0) osredotočena na protinapade.

''Vemo, da je največ odvisno od naše dnevne forme,'' je dodal Damjan Bohar, ki je v tej sezoni zadel v polno tudi v ligi prvakov. Mariborčani kljub zgoščenemu urniku v prvenstvu niso zaostali za Olimpijo. Trikrat so jim zeleno-beli pobegnili za dve točki, a so jih vijolice takoj ujele. Danes imajo čas, da jim pokvarijo načrte še v pokalu in se jim maščujejo za izpad v prejšnji sezoni, ko je bila Olimpija uspešnejša v polfinalu (2:1 in 1:1).

NK Olimpija, NK Maribor, večni derbi | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Dvoboj, prvi četrtfinalni pokalni polčas, se bo v Stožicah začel ob 17.15. Glavni sodnik bo Primorec Roberto Ponis.  

 

Ne spreglejte