Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
10. 11. 2017,
10.57

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Stožice večni derbi Prva liga Telekom Slovenije pokal Slovenije Alexandru Cretu Igor Bišćan NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Safet Hadžić naj gol

Petek, 10. 11. 2017, 10.57

6 let, 5 mesecev

Safet Hadžić o sobotnem derbiju

Dežurni gasilec Olimpije, ki je ogrel stolček Hrvatu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Safet Hadžić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Zadnji trener Olimpije, ki je v pokalnem tekmovanju prekrižal načrte Mariboru, je bil Safet Hadžić. Spomini so še sveži. Spomladi je izločil vijolice v polfinalu in poskrbel za odmevno presenečenje, saj so bili zmaji takrat sredi turbulentnega obdobja. Le nekaj mesecev pozneje ga je na vročem stolčku nasledil Igor Bišćan.

V soboto se bosta na prvi četrtfinalni tekmi pokala Slovenije pomerila Olimpija in Maribor. Dvoboj se bo v Stožicah začel ob 17.15. Povratna tekma bo 29. novembra v Ljudskem vrtu.

Spomladi je v zmajevem gnezdu opravljal vlogo dežurnega gasilca in popeljal Olimpijo do Evrope, a mu to ni pomagalo, da bi se na trenerskem položaju zadržal dalj časa. Da bo ostal brez trenerskih nalog, je izvedel še pred finalom pokala Slovenije. V polfinalu je izločil Maribor (2:1 in 1:1), nato pa na obračunu, ki prinaša pokalni naslov, izgubil proti Domžalam (0:1) in se poslovil od trenerskega dela.

Hadžić: Olimpija bo prvak

Zadovoljen je s predstavami Olimpije v tej sezoni. | Foto: Vid Ponikvar Zadovoljen je s predstavami Olimpije v tej sezoni. Foto: Vid Ponikvar Olimpija je po stresni sezoni 2016/17, v kateri je zamenjala kar nekaj trenerjev, ostala brez lovorike. V prvenstvu je zaradi klavrnega izkupička v spomladanskem delu krepko zaostala za Mariborom. V tej sezoni ji kaže neprimerno bolje, saj je po slabi polovici sezone (15 krogih) na vodilnem položaju.

"Vesel sem, da smo prvi. Igor Bišćan je zelo zrela oseba. Če igraš za Liverpool in osvojiš ligo prvakov, ti je hitro jasno, kdo je kdo v nogometu," je Safet Hadžić zadovoljen z izborom klubskega vodstva, ki je na trenerski stolček Olimpije pripeljalo 39-letnega Hrvata.

Hadžić, ki zdaj v klubu opravlja vlogo oglednika in spremlja zlasti napredek mlajših selekcij, verjame, da bi lahko zmaji pod vodstvom nekdanjega hrvaškega reprezentanta prišli še zelo daleč.

"Zadovoljen sem, ker smo na mestu, na katerega tudi spadamo. Res je, da je Maribor blizu in bo potekal enakovredni boj do konca, a bo Olimpija vendarle prvak," je napovedal 49-letni Ljubljančan, ki ljubezen do Olimpije nosi globoko v srcu. Večna tekmeca sta v prvenstvu točkovno izenačena, malenkostno se razlikuje le razlika v zadetkih, ki je v prid Olimpije. "Razlike so res zelo majhne. Zato bodo odločale malenkosti."

Bistvo vseh derbijev

Igor Bišćan je v tej sezoni že vodil Olimpijo proti Mariboru. Poleti sta se v Stožicah razšla brez zadetkov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Igor Bišćan je v tej sezoni že vodil Olimpijo proti Mariboru. Poleti sta se v Stožicah razšla brez zadetkov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ples kroglic na žrebu je odločil, da se bosta največja slovenska kluba v pokalnem tekmovanju pomerila že v četrtfinalu.

"Obe ekipi sta kakovostni, a Olimpiji dajem prednost. Prepričan sem, da bo Igor (Bišćan, trener Olimpije, op. a.) kos izzivu. V pokalu se je treba pripraviti na dve tekmi (11. in 29. novembra), vmes bo še prvenstvena (17. november), a trenerju ne bo treba bistveno prerazporejati moči. Na takih tekmah prevladuje poseben naboj. Vsak, ki bo igral na največjem derbiju, bo dal vedno vse od sebe. Pomembnejša bo taktična priprava, kdo bo koga preslepil. To bo bistvo vseh derbijev, ki nas čakajo ta mesec," je prepričan, da bodo v novembrski trilogiji večnih derbijev zelo prišli do izraza taktični napotki trenerjev.

Pred derbijem v Ljubljani:

Igor Bišćan in Darko Milanič, ki sta se v tej sezoni že pomerila v Stožicah in se razšla brez zadetkov (0:0), sta pred tekmo večkrat izpostavila, da se ekipi poznata zelo dobro. "Odločale bodo malenkosti. In prednosti, ki jih bo določen trener izkoristil," je prepričan.

Bolj so si želeli zmage

V prejšnji sezoni je Leon Benko zablestel na prvi polfinalni tekmi proti Mariboru. | Foto: Vid Ponikvar V prejšnji sezoni je Leon Benko zablestel na prvi polfinalni tekmi proti Mariboru. Foto: Vid Ponikvar Spomladi, ko je bil Hadžić dežurni gasilec Olimpije, saj je prevzel ekipo v nehvaležnem obdobju, po skromnih rezultatih, doseženih pod taktirko Marijana Pušnika, se je prikupil navijačem Olimpije. V prvenstvu ni bilo veliko zmag in zadetkov, mu je šlo pa bolje v pokalu. Čeprav je na drugi strani stal motivirani Maribor, je Olimpija napredovala v finale.

Dolgo časa je kazalo, da bo morala čestitati Štajercem, saj so na prvi polfinalni tekmi v Stožicah do zadnjih minut vodili z 1:0. Takrat se je prebudil Leon Benko in z dvema zadetkoma poskrbel za preobrat (2:1). "Derbiji se pač igrajo do zadnje sekunde. Včasih zmaga tisti, ki ne popušča do konca in ostaja zbran do zadnjega sodnikovega piska. Izkazalo se je, da smo si takrat bolj želeli zmage. Preobrat je povzročil evforijo," se rad spominja dvoboja v Stožicah.

Cretu spravil v slabo voljo Mariborčane

Alexandru Cretu je na povratni polfinalni tekmi zatresel mariborsko mrežo. | Foto: Vid Ponikvar Alexandru Cretu je na povratni polfinalni tekmi zatresel mariborsko mrežo. Foto: Vid Ponikvar Mariborčani so na povratni tekmi napovedovali juriš na ljubljanska vrata, a jih je v slabo voljo spravil Alexandru Cretu. Romun je v 32. minuti Olimpijo popeljal v vodstvo, Mariboru pa poznejši remi (1:1) ni zadoščal za uresničitev cilja. V Ljudskem vrtu so si tako lahko zmaji dali duška.

"Na teh tekmah je prisoten ogromen vložek zaradi imidža in ugleda klubov. Najlepše je izločiti Maribor, to so vedno najslajše zmage. V Ljudski vrt smo prišli z namenom, da ne izgubimo. Zaigrali smo taktično. Nismo bili zaletavi, da bi napovedali boj na zmago. Želeli smo ostati neporaženi in to tudi uresničili. V tistem trenutku je bil Maribor veliko boljši, a je na koncu prevladal rezultat. Šli smo naprej."

Kdo bo zmagal na sobotnem nogometnem večnem derbiju v Stožicah?

  • Olimpija
    49,07 %
    397 glasov
  • Maribor
    50,93 %
    412 glasov
Oddanih 809 glasov
 

Ekipe, ki zmaguje, se ne menja

Alexandru Cretu v tej sezoni redko dobiva priložnosti za nastop. | Foto: Vid Ponikvar Alexandru Cretu v tej sezoni redko dobiva priložnosti za nastop. Foto: Vid Ponikvar Na tisti tekmi je zlata vreden zadetek za Olimpijo dosegel Cretu. Takrat so odmevale napovedi nekdanjega športnega direktorja Ranka Stojića, da bo Romun v nekaj mesecih pokazal tako visoko raven kakovosti, da bi si ga želeli gledati celo v slovenski reprezentanci. Zdaj pa počiva. Pod vodstvom Bišćana, ki mu je v tej sezoni v 1. SNL namenil le drobtinice (26 minut na petih tekmah), ne prihaja do izraza. Od začetka do konca je igral le na pokalni tekmi v Radomljah, kjer so zmaji nadigrali drugoligaša s 6:1.

"Olimpija je poleti okrepila zvezno vrsto. Na njegovem položaju je veliko kandidatov. Cretu vnaša neko dimenzijo agresivnosti in hitrosti, a se je Igor odločil, da bo v ekipo uvrščal bolj tehnično podkovane igralce. Uspeva mu. Če ekipa zmaguje, se je ponavadi ne menja. Cretu je kakovosten igralec. Upam, da se ga bo dalo pri Olimpiji še kje uporabiti, a so njegovi tekmeci za položaj v enajsterici tehnično zelo dobro podkovani. Olimpija nadzoruje potek igre na vsaki tekmi. To ji omogočajo resni igralci," je pristavil svoj pogled na neigranje 25-letnega Romuna, ki je pri ljubljanskem klubu padel na stranski tir.

NK Olimpija, NK Maribor, večni derbi | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Pogreša trenersko delo in adrenalin

Ne skriva želje, da bi še kdaj okusil trenerski kruh. | Foto: Vid Ponikvar Ne skriva želje, da bi še kdaj okusil trenerski kruh. Foto: Vid Ponikvar Ko je prenehal opravljati trenersko delo pri Olimpiji, je ostal zvest ljubljanskemu klubu. Zdaj opravlja vlogo oglednika, spremlja razvoj mlajših igralcev, prisoten na številnih tekmah.

"Intenziteta dela je manjša, prisotnega je manj adrenalina. Pogrešam ga. Če si trener na derbiju, kot je med Olimpijo in Mariborom, je to velika stvar. Rad imam izzive, adrenalin, občinstvo. Tako kot vsak trener. To je bistvo nogometa," ne skriva želje, da bi se še kdaj preizkusil v vlogi trenerja.

"Zanima me, a se pri tem ne nameravam riniti z glavo skozi zid. Bomo videli," je odgovoril na vprašanje, kako konkretni so načrti glede obuditve trenerske kariere.

Pet najlepših zadetkov 15. kroga:

 

Ne spreglejte