Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
8. 11. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Issah Abass Nathan Oduwa pokal Slovenije večni derbi NK Maribor NK Maribor Igor Bišćan Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija Andres Vombergar

Sreda, 8. 11. 2017, 18.00

6 let, 5 mesecev

Trener Olimpije pred prvo pokalno tekmo z Mariborom

Bišćan razkril največjo slabost Olimpije

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Andres Vombergar | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

V Sloveniji ga ni večjega klubskega vrhunca od večnega derbija med Olimpijo in Mariborom. Prvi izmed treh, ki bodo plenili pozornost ta mesec, bo v soboto v Stožicah. To bo prva četrtfinalna tekma pokala Slovenije, na kateri trener Igor Bišćan ne bo mogel računati na Andresa Vombergarja, vprašljiv pa je tudi nastop Nathana Oduwe, ki bo pod drobnogledom zaradi težav s srcem. Po dolgem času se vrača Goran Brkić.

''To ni nobena skrivnost. Preveč smo neučinkoviti v napadu. Če bi bili manj, bi imeli v prvenstvu več točk,'' je na novinarski konferenci, ki je bila v prostorih Kina Bežigrad, dejal Igor Bišćan. S tem je razkril glavno slabost Olimpije, ki je prišla do izraza tudi na zadnji prvenstveni tekmi. Čeprav je v Stožicah gostoval zadnjeuvrščeni Ankaran, so zmaji dosegli le en zadetek.

Kako je Olimpija na zadnji tekmi premagala Ankaran?

Na koncu se je izkazal za zlatega, saj so osvojili tri točke, vseeno pa so pustili veliko slabši vtis od Mariborčanov, ki so se v soboto znesli nad Krškim in ga na krilih Marcosa Tavaresa (trije zadetki) in Aleksandra Rajčevića (dva zadetka) povozili s 5:0. Je razigrana predstava vijolic kaj zaskrbela strokovno vodstvo Olimpije?

''Maribor je odigran zelo kakovostno. Bil je natančen v napadu. Tudi predzadnjo tekmo z Domžalami so odigrali zelo dobro. Očitno so ujeli dobro raven forme v najboljšem mogočem trenutku. Tako bo sobotni derbi še en izziv za nas, da vidimo, kaj lahko storimo proti tako kakovostni ekipi. Poznamo jih, oni poznajo nas, tako da, vsaj kar zadeva igralce, ne bi smelo biti presenečenj,'' sporoča 39-letni Hrvat na trenerskem stolčku Olimpije.

Oduwa na dodatnih pregledih srca

Nathan Oduwa je začel dvoboj z Ankaranom na igrišču, nato pa odšel na pregled v bolnišnico. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nathan Oduwa je začel dvoboj z Ankaranom na igrišču, nato pa odšel na pregled v bolnišnico. Foto: Žiga Zupan/Sportida V vrstah ga moti neučinkovitost napadalcev. Ravno tisto, česar v soboto ni bilo mogoče zaznati v vrstah Maribora. Bišćan potrebuje rojenega in hladnokrvnega strelca v napadu, zato mu zdravstvene težave nekaterih napadalcev ne delajo prav nikakršne usluge.

Argentinec s slovenskim srcem Andres Vombergar še ni okreval po poškodbi mišice, tako da bo v soboto le navijač. Pod vprašajem je Nathan Oduwa.

''Zaradi težav s srcem bo opravil še nekaj pregledov. Do sobote bomo vedeli, pri čem smo. Kar pa zadeva Abbasa, v soboto še ne bo zmožen igrati vso tekmo. Videli bomo, ali bo začel od prve minute ali ne,'' je odvrnil Bišćan in s tem dal vedeti, da so preostali kandidati pripravljeni za sobotni spektakel.

Goran Brkić se vrača

Goran Brkić je odpravil zdravstene težave. | Foto: Vid Ponikvar Goran Brkić je odpravil zdravstene težave. Foto: Vid Ponikvar Zveznemu igralcu, ki je v začetku sezone opozoril nase z dvema izjemnima zadetkoma s prostih strelov, je boginja sreče obrnila hrbet. Soigralcem ni mogel pomagati večji del sezone, saj je pristal na seznamu poškodovanih. Najprej mu je nagajala ahilova tetiva, nato še gleženj.

Trdo delo in močna volja sta mu pomagala do okrevanja, tako da bo v soboto končno kandidiral za nastop.

''Izpustil sem pomemben del jesenskega dela. Moj cilj je, da učvrstim nogo in se psihično ter fizično stabiliziram. Hočem biti konkurenčen,'' je 26-letni Srb, ki je v prejšnji sezoni igral v prvenstvu BiH, predstavil prvi cilj. 

Enajsterica, ki je igrala proti Ankaranu, bo deležna nekaterih sprememb. Priložnost bodo prejeli tudi nekateri, ki so v zadnjem času igrali manj, o konkretnih imenih pa ni želel govoriti.

Maribor v Evropi ni prednost za Olimpijo 

Maribor je v ligi prvakov odigral štiri tekme in osvojil točko. | Foto: Reuters Maribor je v ligi prvakov odigral štiri tekme in osvojil točko. Foto: Reuters Zaveda se, da v pokalu v primerjavi s prvenstvom, ki zaradi 36 krogov spominja na maraton, ni popravnega izpita. Zato doživlja pokalna spopada z Mariborom s posebno pozornostjo.

''V pokalu ni popravnega izpita, a se vseeno igrata dve tekmi, zato je treba ostati pameten. Ker bom igrali doma, bo na tej tekmi nekoliko lažje priti do pozitivnega rezultata. Morali bomo zaigrati malce bolj agresivno, a biti tudi pametni. Nočemo si napraviti dodatnih težav pred povratno tekmo, vseeno pa moramo iskati pot do zmage,'' je razkril cilj pred sobotnim derbijem, ko se bosta pomerila trenutno vodilni prvoligaški klub in udeleženec lige prvakov.

Zadnji večni derbi v Stožicah se je konec avgusta končal brez zadetkov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zadnji večni derbi v Stožicah se je konec avgusta končal brez zadetkov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Bišćan je prepričan, da igranje Maribora na treh frontah – prvenstvu, pokalu in Evropi – ni voda na mlin ljubljanskega kluba. ''Maribor igra skoraj vsak drugi teden v ligi prvakov. To jim je lahko le dodatna motivacija. Njihova forma raste. Zaradi tega, ker igrajo v Evropi, nam ne bo prav nič lažje. Na njihovi igri se prav nič ne opazi, da bi jih motilo igranje na treh frontah,'' v tem, da bi si Olimpija jeseni na račun mariborske obremenjenosti zaradi evropskih izzivov priigrala prednost pred vijolicami, ne vidi posebne računice.

V soboto si želi rezultata, ki bi Olimpijo približal napredovanju v polfinale pokala Slovenije. Računa na pomoč domačega občinstva, ki želi pozdraviti prvo zmago nad Mariborom v tej sezoni. Prvi dvoboj, ki je štel za točke, se je poleti v Stožicah končal brez zadetkov (0:0).

Mariborčanom 650 vstopnic

Vstop na štadion Stožice bo mogoč le s personalizacijo vstopnic, zato obiskovalci ne smejo pozabiti na osebne dokumente. V Ljubljano bo prišlo tudi veliko navijačev Maribora. Na voljo imajo 650 vstopnic, od tega 400 za južno tribuno, kjer bodo zbrani privrženci navijaške skupine Viole. Dvoboj se bo začel ob 17.20.

Pet najlepših zadetkov 15. kroga: 

Ne spreglejte