Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
13. 2. 2019,
8.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

Erik ten Hag Santiago Solari Ajax Amsterdam Real Madrid UEFA liga prvakov

Sreda, 13. 2. 2019, 8.00

1 leto

Pred tekmo osmine finale lige prvakov v Amsterdamu

Prebujeni Real pri otroškem vrtcu, ki je bil včasih velikan

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Ajax Amsterdam | Ajax bo skušal danes pokvariti načrte branilcem evropskega naslova. | Foto Reuters

Ajax bo skušal danes pokvariti načrte branilcem evropskega naslova.

Foto: Reuters

Danes se bosta v Amsterdamu udarila štirikratni evropski prvak Ajax in Real Madrid, ki se lahko pohvali s 13 naslovi evropskega prvaka, od katerih je kar štiri osvojil v zadnjih petih sezonah. Nekdanji velikan evropskega nogometa, ki se je v izločilnih delih elitnega evropskega tekmovanja znašel prvič po več kot desetletju, je pred tekmo z Madridčani, ki so se v zadnjih tednih po slabem začetku sezone prebudili, v izrazito podrejenem položaju.

Jan Oblak
Sportal Oblak in Atleti nedotaknjeni v Madridu, lepa prednost za Manchester City

Ajax je zadnjega od štirih naslovov evropskega prvaka osvojil leta 1995, ko je za lovoriko z golom v finalu na Dunaju poskrbel Patrick Kluivert, ki zdaj počasi odšteva leta, ko bo postal dedek. To so bili drugi časi, ko v nogometnem svetu glavne besede ni igral samo denar. Odkar so šli finančni vložki v svetovnem nogometu v višave, se v Amsterdamu evropskemu vrhu niso niti približali.

Pravzaprav so se Nizozemci letos sploh prvič po sezoni 2005/06 znašli v izločilnih delih lige prvakov, medtem ko je pri Realu, klubu z največ evropskimi lovorikami, zgodba povsem nasprotna. V zadnjem obdobju Madridčani preživljajo najlepše trenutke v klubski zgodovini, vsaj kar zadeva nastope zunaj španskih meja. Kar štirikrat v zadnjih petih letih so postali evropski prvaki, to jim je uspelo tudi v zadnji sezoni. V zadnjih osmih sezonah v ligi prvakov so vselej prišli vsaj do polfinala, pogumni so tudi, ko se zazrejo v preteklost in ugotovijo, da so v zadnjih devetih obračunih izločilnih delov elitnega evropskega klubskega tekmovanja vselej napredovali.

Ajax prvič po 13 letih, Real v zadnjih 23 letih ni manjkal niti enkrat

Moskovski CSKA Jake Bijola je v skupinskem delu presenetljivo dvakrat premagal bele baletnike, a vseeno zasedel zadnje mesto in izpadel. | Foto: Reuters Moskovski CSKA Jake Bijola je v skupinskem delu presenetljivo dvakrat premagal bele baletnike, a vseeno zasedel zadnje mesto in izpadel. Foto: Reuters Tudi dejstvo, da so od zadnjih 14 evropskih tekem, ki so jih odigrali proti Špancem, nogometašem Ajaxa ne vliva prav veliko upanja. Kot tudi ne to, da so proti Realu v zadnjih šestih tekmah, ki so jih proti Madridčanom odigrali, šestkrat izgubili. Ob tem so zabili le dva gola, prejeli so jih kar 20.

Nazadnje kar štiri, ko so v skupinskem delu lige prvakov v sezoni 2012/13 v zadnji tekmi proti Realu izgubili z 1:4. Da je Real ovira, ki jo bo zelo težko preskočiti, potrjuje tudi podatek, da so se Madridčani v zadnjih 23 sezonah prav vselej uvrstili v izločilne dele.

To jim je, čeprav so presenetljivo izgubili obe tekmi proti moskovskemu CSKA slovenskega reprezentanta Jake Bijola, brez težav uspelo tudi letos. V skupini, v kateri sta bila še Roma in Viktoria Plzen, so osvojili prvo mesto. Ajax je bil drugi v skupini, v kateri se je za napredovanje meril z Bayernom Münchnom, Benfico in atenskim AEK.

Ajax v krizi, Real v odlični formi

Real je v soboto v velikem madridskem derbiju v gosteh odpravil Oblakov Atletico s 3:1. | Foto: Reuters Real je v soboto v velikem madridskem derbiju v gosteh odpravil Oblakov Atletico s 3:1. Foto: Reuters Prav dobre volje pri Ajaxu niso niti ob pogledu na to, kaj so dosegli v zadnjih tednih. V prvenstvu so v zadnjih štirih tekmah doživeli dva poraza in osvojili le štiri točke, s tem pa izgubili stik z vodilnim PSV iz Eindhovna, za katerim zdaj zaostajajo za šest točk. Zelo boleč je bil predvsem poraz proti skromnemu Heraclesu z 0:1, ki so ga pred domačimi navijači doživeli v soboto.

Z Realom je ravno obratno. Po slabšem začetku sezone so v španskem prvenstvu v zadnjih petih tekmah vselej zmagali in prednost vodilne Barcelone z desetih zmanjšali na šest točk. Vmes so opravili dobro delo tudi na prvem polčasu pokalnega el clasica, sredi prejšnjega tedna so v Barceloni v prvi tekmi polfinala remizirali z 1:1. Da o tem, kakšnja injekcija za samozavest je bila zmaga na štadionu Wanda Metropolitano pri Atleticu Jana Oblaka na madridskem derbiju s 3:1, do katere so prišli pretekli konec tedna, niti ne pišemo.

Nizozemci so mladi in zelo učinkoviti

Mladi nizozemski as Frenkie de Jong bo po koncu sezone zapustil Amsterdam in se preselil v Katalonijo. | Foto: Getty Images Mladi nizozemski as Frenkie de Jong bo po koncu sezone zapustil Amsterdam in se preselil v Katalonijo. Foto: Getty Images Ajax je sicer zelo mlada ekipa, v kateri je nekaj nogometašev, ki bodo v prihodnosti poskrbeli za odmevne, bogate prestope. No, enemu od njih je to že uspelo. Frenkie de Jong se po koncu sezone za kar 75 milijonov evrov seli v Barcelono. Enaindvajsetletni vezist, čigar nastop proti Realu je bil zaradi v poškodbe vprašljiv, naj bi danes zagotovo igral.

To je vsekakor dobra novica za otroški nogometni vrtec iz Amsterdama (napovedana začetna enajsterica Ajaxa za tokratno tekmo je v povprečju stara 23,8 leta, gostujoča pa 26,9 leta), kot tudi pogled na učinkovitost, ki jo ta v tej sezoni kaže. V prvenstvu je Ajax na 21 tekmah zabil kar golov, v skupinskem delu lige prvakov jih je zmogel 11.

Učinkovit je predvsem Dušan Tadić. Izkušeni srbski napadalec, ki je v zadnjih 12 tekmah, ki jih je odigral, zabil kar 11 golov. Skupaj jih je v tej sezoni zmogel 22, dodal pa je še 11 asistenc. Za učinkovitost sicer skrbijo še drugi napadalci. Kasper Dolberg, Hakim Ziyech in veteran Klaas-Jan Huntelaar so jih skupaj zabili že 38. Pod drobnogledom bo seveda tudi komaj 19-letni kapetan Mathijs de Ligt. Branilec, ki je naslednji v vrsti za bombastičen prestop.

Zvezdnika Reala bosta tudi v Amsterdamu grela klop

Karim Benzema je v vedno boljši strelski formi. | Foto: Reuters Karim Benzema je v vedno boljši strelski formi. Foto: Reuters Real? V zadnjem času blesti Karim Benzema, ki je koristni ekipni igri dodal še zadetke. Ob zlati žogi Luki Modriću, najbolj učinkovitem branilcu na svetu Sergiu Ramosu in vedno zanesljivem Toniju Kroosu si veliko obeta predvsem od mladega, komaj 18-letnega Brazilca Viniciusa Juniorja, ki iz tekme v tekmo navdušuje. Če bo tako dobro igral še naprej, bodo na Santiagu Bernabeu na Cristiana Ronalda pozabili precej hitro.

Pri Realu je ob ne preveč pomembnem Marcosu Llorenteju poškodovan še Isco, ki si bo tekmo ogledal le prek televizijskega zaslona. Nekoliko bližje, a še vedno ne na igrišču, naj bi bila tudi tokrat dva zvezdnika Madridčanov. Gareth Bale, ta je v španskem prvenstvu od prve minute nazadnje igral v začetku decembra lani, bo tudi tokrat gledal, kako njegovo delo opravlja Lucas Vazquez. Marcelo, ki je bil v zadnjem desetletju nezamenljiv na levi strani obrambe Reala, si bo od blizu na delu ogledal mladega Sergia Reguilona.

Kaj pravita trenerja?

Santiago Solari želi na seznamu zmagovalcev lige prvakov naslediti trenerskega predhodnika Zinedina Zidana. | Foto: Reuters Santiago Solari želi na seznamu zmagovalcev lige prvakov naslediti trenerskega predhodnika Zinedina Zidana. Foto: Reuters "Frenkie de Jong je zdrav in pripravljen na tekmo. Nadvse si želi, da bi prišel do dobrega rezultata. Verjamem, da bo še toliko bolj motiviran, ker po koncu sezone odhaja v Barcelono," je to, da bo lahko proti Realu igral tudi glavni zvezdnik kluba, dan pred tekmo potrdil Erik ten Haag. "Nismo v najboljši formi, a v nogometu moraš pač tudi izgubljati. Zdaj nas čaka nova tekma in nova priložnost za dokazovanje," je nadaljeval. "Mi smo Ajax, tako se tudi vedemo. Vedno merimo na zmago in verjamemo, da do nje lahko pridemo tudi tokrat. Narediti moramo vse, da nam to uspe. Real je odlična ekipa s sijajnim sistemom igre, ki je za nameček v dobri formi, a je premagljiva. Verjamem, da bomo to jutri tudi dokazali," je še povedal trener Ajaxa.

"Ko zmaguješ, je vse lepo. Ko izgubljaš, je ravno obratno. Pred nami je pomembna tekma, razmišljamo le o njej," pa pred tekmo pravi Santiago Solari, ki je na klop Reala sedel novembra lani. "Ajax ima dobro ekipo, ki igra odličen nogomet in ima sijajne nogometaše. Zelo ga spoštujemo. Upam na čim boljši rezultat in dobro igro," je še povedal trener Reala, ki je v Amsterdamu v majici Madridčanov že zaigral. "Na ta štadion imam lepe spomine. Upam, da bo tako ostalo tudi po jutrišnji tekmi," je še povedal Argentinec.

Ajax Amsterdam - Real Madrid (danes ob 21. uri)

Verjetni začetni postavi:
Ajax (4-3-3): Onana; Tagliafico, Blidnd, Ligt, Mazraoui; Schöne, Jong, Beek; Tadić, Dolberg, Ziyech. Trener: Erik Ten Haag.
Real Madrid (4-3-3): Courtois; Reguilon; Ramos, Varane, Carvajal; Kroos, Casemiro, Modrić; Junior, Benzema, Vazquez. Trener: Santiago Solari.
Ne spreglejte