Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 12. 2016,
21.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Football Leaks Pepe Fabio Coentrao Real Madrid

Torek, 6. 12. 2016, 21.18

6 let, 7 mesecev

Football Leaks

Football Leaks: zvezdnika Reala skrila sedem milijonov evrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Pepe Fabio Coentrao | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Portugalska reprezentanta in člana madridskega Reala Pepe in Fabio Coentrao sta novi imeni na seznamu grešnikov, ki jih po podatkih Football Leaks razkrivata nemški Spiegel in španski El Mundo.

Kaj že vemo? 
- Dvanajst priznanih svetovnih medijev bo v prihodnjih treh tednih razkrivalo občutljive podatke o slavnih nogometaših in trenerjih.
- V dozdajšnjih razkritjih dokumentov so utaje davkov obtoženi številni zvezdniki, med njimi izstopajo Cristiano RonaldoJose Mourinho, Mesut Özil, Gonzalo HiguainLuka Modrić ...
- Pri preiskavi sodelujejo tudi novinarji Planet TV, ki obljubljajo vroča imena tudi v prihodnjih dneh, kar zadeva Slovenijo, pa naj bi projekt dosegel vrhunec konec tedna.


Omenjeni medijski hiši razkrivata, da sta zvezdnika Reala že več kot leto dni pod drobnogledom španske davkarije. Pepe, ki je član Reala od leta 2007, si je tri leta pozneje na Britanskih Deviških otokih odprl podjetje Weltex Capital in nanj prenesel pravice za trženje svojega imena. V prihodnjih treh letih se je na računu podjetja nabralo 3,7 milijonov evrov, španska davkarija pa meni, da bi moral za znesek prijaviti v Španiji in s tem plačati tudi davek na dobiček.

Podobno velja tudi za Coentraa, ki je član belega baleta od leta 2011. Ta je še isti dan v Panami odprl podjetje Roddin. Podobno kot Pepe je v treh letih zaslužil 3,5 milijona evrov.

Skupaj naj bi torej španski davkariji zamolčala več kot sedem milijonov evrov dobička.

Kaj sploh je Football Leaks?

Football Leaks je spletna stran, ki razkriva višine odškodnin, plače in druge informacije iz pogodb najslavnejših nogometašev. Gre za nogometno različico WikiLeaksa. Aktivnosti spletne strani, katere ustvarjalci niso znani, so se začele septembra 2015.

Stran je v preteklosti razkrivala različne občutljive informacije, trenutno pa je vroča tema utaja davkov številnih nogometašev in trenerjev.  
Ne spreglejte