SiolNET. Sportal Nogomet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Platini za oblikovanje evropske športne policije

4

termometer

Prvi mož evropske nogometne družine Michel Platini se je na kongresu Evropske nogometne zveze (Uefa) znova zavzel za oblikovanje posebne vseevropske športne policije.

Slednja bi preganjala in se borila proti nezakonitim poslom v nogometu, vključno z ilegalnimi športnimi stavami, zlorabami nezakonitih poživil ter vedno žgočim vprašanjem huliganstva. "Že pred časom sem vsem političnim dejavnikom v Evropi poslal poziv, naj skušajo čim prej urediti omenjeno zadevo. Do danes se v zvezi s tem ni premaknilo nič. Ker je moja pritožba zbledela in se politiki očitno ne zavedajo vseh razsežnosti tega vprašanja, sem se odločil, da bom znova obnovil svoj poziv," je poudaril Platini ob nagovoru udeležencem kongresa v Londonu, kjer je vse znamenju finala liga prvakov, v katerem se bodo v soboto za prestižno lovoriko pomerili nogometaši moštev Borussia Dortmund in Bayern München.

Delegate je pozval, naj prek svoj nacionalnih vlad vplivajo na oblikovanje zakonodajne pobude, s katero bi pospešili ureditev tega vprašanja. "Če na evropski ravni ni posluha, pozivam vsako od držav, naj sprejme ustrezne ukrepe v svojih nacionalnih zakonih, s katerimi bomo lahko ostro kaznovali vse nogometne prevarante, ki se okoriščajo z nelegalnimi stavami in mečejo slabo luč na ves šport," je poudaril Platini, ki je med največjimi odkloni omenil prirejanje izidov tekem zaradi nezakonitih stav, rasizem in vse bolj skrb vzbujajoči finančni položaj nekaterih klubov po Evropi.

Kongres Uefe je soglasno sprejel strožjo kaznovalno politiko na področju rasističnih izpadov na nogometnih stadionih. Igralci ali nogometni funkcionarji bodo za rasistične izpade na evropskih nogometnih tekmah kaznovani z najmanj desetimi tekmami prepovedi, morebitni navijaški rasistični izpadi na tekmah pa bodo za nogometne klube pomenili, da bodo na naslednjih tekmah igrali pred za občinstvo delno ali v celoti zaprtim stadionom v skladu s težo prekrška ter denarno kazen v višini 50.000 evrov za vsako posamezno ugotovljeno kršitev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin