Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 12. 2017,
16.57

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

doping svetovno prvenstvo Peru Paolo Guerrero

Petek, 8. 12. 2017, 16.57

6 let, 3 mesece

Paolo Guerrero kaznovan

Nogometni škandal v Peruju, kapetan zaradi kokaina ostal brez SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Paolo Guerrero | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kapetan in najboljši strelec v zgodovini Peruja, ki se je prvič po letu 1982 uvrstil na svetovno nogometno prvenstvo, Paolo Guerrero, je ostal brez nastopa v Rusiji. Zvezdniškega napadalca je krovna nogometna zveza kaznovala z enoletno prepovedjo igranja zaradi dopinškega prekrška.

Sredi novembra je Peru v dodatnih kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu 2018 v Rusiji premagal Novo Zelandijo in se petič, prvič po letu 1982, uvrstil na največje nogometno tekmovanje.

V tej državi na severozahodu Južne Amerike, ki ima nekaj več kot 30 milijonov prebivalcev, je zavladala velika nogometna evforija, ki pa jo je zdaj pošteno zmotil škandal, za katerega je poskrbel njihov največji nogometni junak.

Izpustil je že dodatne kvalifikacije

Z Borutom Semlerjem pri Bayernu | Foto: Getty Images Z Borutom Semlerjem pri Bayernu Foto: Getty Images Paolo Guerrero, s 32 zadetki v 82 nastopih najboljši strelec v zgodovini Peruja, je namreč zaradi dopinškega prekrška, ujeli so ga po tekmi proti Argentini v kvalifikacijah 5. oktobra letos (0:0), ostal brez nastopa na SP. V krvi 33-letnega največjega zvezdnika perujskega nogometa so našli sledi kokaina.

Zaradi tega prekrška je Guerrero izpustil tudi tekmi dodatnih kvalifikacij proti Novi Zelandiji, a takrat s Fife še niso sporočili, zakaj.

Zdaj je disciplinska komisija krovne nogometne svetovne organizacije pojasnila vse podrobnosti in napadalca brazilskega Flamenga kaznovala z enoletno prepovedjo igranja na vseh tekmah, tudi prijateljskih.

Kazen je začela veljati s 3. novembrom, kar seveda pomeni, da je Guerrero zamudil priložnost za igranje na svojeM prvem SP. Peru bo na SP 2018 igral v skupini C skupaj s Francijo, Avstralijo in Dansko.  

Navijači Peruja so protestirali pred sedežem Fife, a očitno niso bili uspešni. | Foto: Getty Images Navijači Peruja so protestirali pred sedežem Fife, a očitno niso bili uspešni. Foto: Getty Images

Med mladinci je navduševal skupaj z Borutom Semlerjem

Guerrero od leta 2012 igra v Braziliji, pred prihodom v Flamengo je bil tri leta član Corinthiansa in leta 2012 z njim osvojil tudi naslov svetovnega klubskega prvaka. Pred tem je desetletje prebil v Evropi.

Že kot mladinec je namreč iz Peruja prišel v Bayern München in v mladinski in amaterski selekciji bavarskega velikana navduševal skupaj z nekdanjim velikim upom slovenskega nogometa Borutom Semlerjem. Medtem ko nekdanjemu slovenskemu občasnemu reprezentantu do članske ekipe Bayerna ni uspelo priti, je Guerrero za Bayern v dveh letih odigral 45 tekem in zabil 13 golov.

Potem je leta 2006 pretopil v HSV in tam v štirih letih pustil globok pečat. Na 183 tekmah je zabil 51 golov.

Ker ima s Flamengom pogodbo do avgusta prihodnje leto, je prav mogoče, da je zadnjo tekmo že odigral. Za zdaj se zvezdnik Peruja, s katerim je bil na južnoameriškem pokalu dvakrat tretji (v letih 2011 in 2015, obakrat je bil najboljši strelec tekmovanja), ni oglasil, a kazen je tako ali tako dokončna.

 

Ne spreglejte