Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 8. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

4

Natisni članek

Nemanja Mitrović Luka Zahović Aleks Pihler Issah Abass Darko Milanič Igor Bišćan večni derbi Stožice infografika naj gol Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija

Nedelja, 27. 8. 2017, 8.00

6 let, 6 mesecev

Statistična primerjava Olimpije in Maribora (infografika)

V čem je Olimpija boljša od Maribora?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

4

NK Olimpija Ljubljana | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Tako različna, a spet tako podobna. Najboljša slovenska nogometna kluba Olimpija in Maribor, oba sta v uvodnih šestih krogih Prve lige Telekom Slovenije zbrala 16 točk, bosta danes v Stožicah ob 20.20 poskrbela za večni derbi. Kaj ju razlikuje, kaj pa združuje? Preverite v infografiki.

Ko se za prvoligaške točke pomerita Olimpija in Maribor, je to največji praznik, kar ga premore slovenski klubski nogomet. Imata največjo navijaško bazo v Sloveniji, ambiciji klubov pa sta striktno vezani na osvojitev naslova prvaka. Zeleno-beli imajo v svojih vrstah več tujcev, "evropski" vijoličasti pa posvečajo več pozornosti mlajšim nogometašem.

Najdražji Mariborčan počiva

Luka Zahović, ki je že tresel mrežo Olimpije v Stožicah, danes ne bo konkuriral za derbi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Luka Zahović, ki je že tresel mrežo Olimpije v Stožicah, danes ne bo konkuriral za derbi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Vrednost mariborske ekipe je vrednejša od Olimpije. Ker bodo vijolice letos nastopile še šestkrat v ligi prvakov, bi lahko vrednost njihovih igralcev še dodatno zrasla, saj bodo v elitnem evropskem tekmovanju pod velikim drobnogledom.

Usoda je hotela, da bo najdražji nogometaš Maribora v tem trenutku, mladi napadalec Luka Zahović, zaradi poškodbe ključnice zamudil uvodni del pestre evropske sezone. Če bi sin športnega direktorja NK Maribor Zlatka Zahovića nastopil na današnjem derbiju, bi bil najbolj vreden posameznik dvoboja. Od Nemanje Mitrovića, najdražjega nogometaša Olimpije, je dražji za skoraj pol milijona evrov.

 

Milanič prvič proti nekdanjemu asu Liverpoola

Rok Vodišek je dvakrat mlajši od prvega vratarja Maribora Jasmina Handanovića. | Foto: Vid Ponikvar Rok Vodišek je dvakrat mlajši od prvega vratarja Maribora Jasmina Handanovića. Foto: Vid Ponikvar Povprečna starost večnih rivalov je zelo podobna. Oba imata v obrambni vrsti zelo izkušena posameznika. Branko Ilić in Marko Šuler sta bila dolgoletna slovenska reprezentanta.

Na njunih izkušnjah bo danes zvečer v Stožicah slonelo marsikaj, bo pa zanimivo spremljati tudi obračun vratarjev, kjer bo najstnik Rok Vodišek, vskočil naj bi namesto poškodovanega Nejca Vidmarja, imel opravka z dvakrat starejšim mladostnim veteranom Jasminom Handanovićem.

Strateg Darko Milanič, ki je prvič kot trener popeljal Maribor v skupinski del lige prvakov, se v večnem derbiju še ni pomeril s hrvaškim strategom na klopi Olimpije. Danes se bo. Na drugi strani ga bo skušal prelisičiti nekdanji hrvaški reprezentant Igor Bišćan.

Kdo bo v nedeljo zmagal na večnem derbiju?

  • Olimpija.
    38,34 %
    429 glasov
  • Maribor.
    54,42 %
    609 glasov
  • Ne bo zmagovalca.
    7,24 %
    81 glasov
Oddanih 1119 glasov

Pogled na prvoligaško lestvico razodeva, da sta večna tekmeca v tem trenutku razred zase v domačem prvenstvu. Dobro jima gre. Kluba iz največjih slovenskih mest sta osvojila 16 od možnih 18 točk ter občutneje pobegnila tekmecem. Tudi Domžalam, ki jih je zdelal zgoščen urnik, posledica uspešnih evropskih predstav, s katerimi so si slavo in bogastvo zagotovili izbranci Milaniča.

Jeklena obramba Olimpije

Issah Abass je s petimi zadetki drugi strelec 1. SNL. | Foto: NK Olimpija Ljubljana Issah Abass je s petimi zadetki drugi strelec 1. SNL. Foto: NK Olimpija Ljubljana Največ zadetkov je v taborih obeh klubov prispeval mladi Ganec Abbas Issah (pet), pri bodočih udeležencih lige prvakov pa med strelci najbolj izstopa Aleks Pihler. Pri podajalcih je položaj obraten, tam se lahko z najbolj razigranim posameznikom pohvali Maribor, ki je v poleti iz Mostarja pripeljal Jasmina Mešanovića, ta pa je prispeval že štiri podaje za zadetek.

Pri obeh klubih se je v tej sezoni 1. SNL med strelce vpisalo osem različnih nogometašev, večkrat pa so mrežo tekmecev zatresli zmaji. Olimpija se lahko pohvali z učinkovitim napadom kot tudi jekleno obrambo, saj je v šestih nastopih prejela le dva zadetka. Zmaji izkoristijo več priložnosti. Na tekmo sprožita kluba skoraj identično število strelov na vrata, ne razlikujeta pa se veliko tudi v številu natančih podaj na tekmo.

Vijolice imajo v Stožicah, kjer so prvič gostovali leta 2010, dobre izkušnje z Olimpijo. | Foto: Vid Ponikvar Vijolice imajo v Stožicah, kjer so prvič gostovali leta 2010, dobre izkušnje z Olimpijo. Foto: Vid Ponikvar  Danes bosta Olimpija in Maribor v medsebojnem spektaklu odločila, kdo bo zasedal vrh po 7. krogu Prve lige Telekom Slovenije. Ljubljančanom zaradi zdajšnje boljše razlike v zadetkih za ohranitev vodilnega položaja zadošča že neodločeni rezultat. Računali bodo na prednost domačega igrišča, a so jim vijolice v Stožicah že tolikokrat prekrižale načrte, da so statistično gledano bližje zmagi Mariborčani.

V času slovenske samostojnosti sta Olimpija in Maribor v 1. SNL odigrala 73 večnih derbijev, Ljubljančani pa so dočakali le 15 zmag. Njihovi strelci so dosegli kar 30 zadetkov manj od mariborskih. V prejšnji sezoni niso niti enkrat premagali največjih tekmecev, ki so nato osvojili 14. naslov slovenskih prvakov, uresničen cilj pa oplemenitili še z evropskim podvigom, prebojem v skupinski del lige prvakov.
Ne spreglejte