Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
19. 12. 2018,
10.25

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

Natisni članek

angleško prvenstvo Manchester United Ole Gunnar Solksjaer

Sreda, 19. 12. 2018, 10.25

5 let, 4 mesece

Ole Gunnar Solskjaer novi trener Man Utd

Uradno: Manchester United bo reševal junak iz leta 1999!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77
Ole Gunnar Solskjaer | Ole Gunnar Solskjaer se vrača na Otok. Nazadnje je v premier league vodil Cardiff City. | Foto Reuters

Ole Gunnar Solskjaer se vrača na Otok. Nazadnje je v premier league vodil Cardiff City.

Foto: Reuters

Angleški klubski velikan Manchester United, ki je v torek ostal brez prvega trenerja, saj je zaradi skromnih rezultatov v angleškem prvenstvu odpustil Joseja Mourinha, je izbral njegovega naslednika. Na vroči stolček, o katerem sanjajo številni strategi, je sedel Ole Gunnar Solskjaer. Norvežan je pred 19 leti poskrbel za enega najlepših trenutkov v zgodovini kluba.

Otoškim medijem ni ušel torkov pripetljaj na uradni strani Manchester Uniteda, iz katerega ni bilo težko sklepati, da bo novi trener rdečih vragov Ole Gunnar Solskjaer.

Jose Mourinho
Sportal Pretres v Man Unitedu. Mourinho ni več trener!

Čeprav se je po odhodu Joseja Mourinha, ki je klub v premier league zapustil na šestem mestu, velikim zaostankom za vodilnim Liverpoolom (-19), četrtouvrščenim Chelseajem (-11) in, milo rečeno, neidealnim odnosom z nekaterimi zvezdniki veliko razpredalo o možnosti, da bi na Old Trafford prišla Francoza Zinedine Zidane oziroma Laurent Blanc, se je vodstvo kluba odločilo za nekdanjega napadalca, ki se je v srca navijačev zapisal z zlatimi črkami. To je 45-letni Norvežan.

Novica, ki je bila na uradni strani Manchester Uniteda kmalu izbrisana. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Novica, ki je bila na uradni strani Manchester Uniteda kmalu izbrisana. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

"Solskjaer je 20 sezon po tem, ko je Manchester Unitedu z zadetkom na štadionu Camp Nou zagotovil trojno krono, postal naš začasni trener,'' so v torek zvečer zapisali na uradni strani Uniteda. Novica je bila kmalu izbrisana. Izkazalo se je, da je bila preuranjena. Uradni termin, namenjen predstavitvi Mourinhovega naslednika, so prehiteli le za nekaj ur.

V sredo dopoldan je bil le uradno predstavljen in potrjen kot začasni trener, ki naj bi vodil United vsaj do konca sezone 2018/19. Njegov pomočnik bo Mike Phelan, dolgoletna desna roka Sira Alexa Fergusona, pri delu bosta Norvežanu pomagala tudi Michael Carrick in Kieran McKenna.

"Manchester United je globoko zapisan v mojem srcu. Fantastično se je vrniti v takšni vlogi. Veselim se dela z zelo obetavnim moštvom, ki ga imamo na razpolago, s sodelavci in vsemi klubskimi delavci," ne skriva sreče Solskjaer, ki ga čaka prva tekma že konec tedna. Usoda je hotela, da bo gostoval ravno v Cardiffu, kjer je pred leti nabiral trenerske izkušnje.

Podpredsednik kluba: Ole lahko združi igralce in navijače

''Ole je klubska legenda. Premore veliko izkušenj, tako z igrišča kot tudi trenerskega stolčka. Ve, kako klub živi in diha. Vsi v klubu smo navdušeni, da se vračata skupaj z Mikom Phelanom. Prepričani smo, da bosta pred vstopom v drugi del sezone združila igralce in navijače,'' je optimističen izvršni podpredsednik kluba Ed Woodward, ki je Skandinavcu izrazil prisrčno dobrodošlico.

Z Moldejem norveški podprvak

V zadnji sezoni norveškega prvenstva je z Moldejem osvojil drugo mesto. | Foto: Reuters V zadnji sezoni norveškega prvenstva je z Moldejem osvojil drugo mesto. Foto: Reuters Solskjaer, nekdanji napadalec Manchester Uniteda, je za rdeče vrage odigral 366 tekem in dosegel 122 zadetkov. Najpomembnejšega je dal 26. maja 1999, ko je v enem izmed najbolj znamenitih preobratov na velikih tekmah odločil zmagovalca v finalu lige prvakov (2:1).

Mrežo Bayerna je zatresel v tretji minuti sodnikovega podaljška, njegov soigralec Teddy Sheringham pa je izenačil na 1:1 le dve minuti pred tem. Bavarci so bili šokirani, rdeči vragi pa v sedmih nebesih, saj so sezono 1998/99 zaznamovali kar s trojno krono!

Leta 1999 je v finalu lige prvakov v Barceloni strl srca navijačem Bayerna. | Foto: Reuters Leta 1999 je v finalu lige prvakov v Barceloni strl srca navijačem Bayerna. Foto: Reuters

Norvežan je začel opozarjati nase v dresu Moldeja, od koder se je leta 1996 preselil na Otok. Le štiri leta po koncu igralne kariere (2007) je prevzel Molde, z njim osvojil dva naslova norveških prvakov, nato pa ga je na svoj stolček privabil Cardiff City. Z Valižani ni bil tako prepričljiv. Izpadel je iz premier league, najbolje mu ni šlo od rok niti v tekmovanju championship.

Nekdanji norveški reprezentant, na 67 tekmah je dosegel 23 zadetkov, je velik ljubljenec navijačev rdečih vragov. | Foto: Reuters Nekdanji norveški reprezentant, na 67 tekmah je dosegel 23 zadetkov, je velik ljubljenec navijačev rdečih vragov. Foto: Reuters

Leta 2015 se je vrnil k Moldeju, s katerim je v nedavno končani sezoni osvojil drugo mesto. Zaostal je le za prvakom Rosenborgom. Nova sezona na Norveškem se bo začela marca, Molde, pri katerem je del kariere prebil tudi nekdanji slovenski reprezentant Matej Mavrič Rožič, pa jo bo začel z novim strategom.

Da je Solskjaer novi trener Uniteda, je bila že v torek prepričana tudi norveška predsednica vlade Erna Solberg, ki mu je čestitala prek družbenih omrežij, nato pa v izogib dodatnim nevšečnostim izbrisala tvit.

Jose Mourinho
Sportal Razpad sistema pri Man Utd. "Stvari so ušle izpod nadzora!"

Po uradni potrditvi angleškega klubskega velikana so ji lahko sledili številni navijači rdečih vragov, ki so v ponedeljek na žrebu osmine finala lige prvakov izvedeli, da se bodo njihovi ljubljenci za četrtfinale udarili s francoskim PSG. Solskjaeru se torej že čez nekaj mesecev obeta ogromen evropski izziv, v katerem bo reševal sezono Uniteda.

Jan Oblak
Sportal Žreb: Oblak za evropsko slavo proti Ronaldu, Liverpool proti Bayernu! #infografika
Ne spreglejte