Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
16. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

2

Natisni članek

Nogometna zveza Slovenije Radenko Mijatović Matjaž Nemec Aleksander Čeferin Milan Jarc Bojan Prašnikar Brdo pri Kranju

Petek, 16. 12. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Odmevi po volilni skupščini NZS

Vrniti ugled NZS in nadaljevati po Čeferinovo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

2

NZS Matjaž Nemec Radenko Mijatović | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Po volitvah za novega predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS), na katerih je prepričljivo s 23:7 slavil Radenko Mijatović, na Brdu pri Kranju skoraj ni bilo mogoče uzreti nezadovoljnega obraza. Dobro voljo je širil celo poraženec Matjaž Nemec, vesel, da bo vodstvo zveze prisluhnilo nekaterim njegovim idejam.

Sprava, povezovanje, sodelovanje, napredek. Četrtkov popoldan v prostorih Nacionalnega nogometnega centra (NNC) Brdo, namenjen volitvam novega predsednika, v nasprotju z nizkimi udarci v predvolilnem boju ni postregel z obtoževanjem.

Novi predsednik NZS Radenko Mijatović:

Čeferin bo popestril novoletni praznik NZS

Aleksander Čeferin se bo 20. decembra mudil na službenem obisku v Zagrebu, dva dni pozneje pa bo prisoten na novoletni prireditvi na Gorenjskem. | Foto: Vid Ponikvar Aleksander Čeferin se bo 20. decembra mudil na službenem obisku v Zagrebu, dva dni pozneje pa bo prisoten na novoletni prireditvi na Gorenjskem. Foto: Vid Ponikvar Minil je v spravljivih tonih, ob izrekanju čestitk in splošnem mnenju, da strategija nogometnega razvoja do leta 2020, ki jo je začrtalo prejšnjo vodstvo krovne zveze na čelu z Aleksandrom Čeferinom, prinaša tako dobre rezultate, da bi jo bilo nesmiselno radikalno spreminjati.

"Delegati so izkazali zaupanje dozdajšnjemu delu nogometne zveze in postavljeni strategiji," je sijal nasmešek na obrazu 53-letnega Radenka Mijatovića. Ta bo prihodnji teden, kot vse kaže, poklepetal s svojim predhodnikom.

Obstaja velika verjetnost, da se bo Čeferin, zdajšnji predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), 22. decembra udeležil tradicionalnega novoletnega srečanja NZS na Brdu pri Kranju in pozdravil nekdanjega sodelavca v novi vlogi.

Tako je to v Sloveniji, če se vtika politika

Mijatović si je zadal cilj, da si krovna zveza z velikim proračunom in največjim številom registriranih igralcev v Sloveniji povrne ugled po vseh dogodkih, ki so jo v predvolilnem boju predstavljali v negativni luči, ter nadaljuje pot po Čeferinovo. Složno, brez notranjih pretresov.

Od leve proti desni: Danilo Kacijan, Radenko Mijatović, Milan Jarc in Franci Zavrl. Trije podpredsedniki in predsednik NZS. Četrti podpredsednik bo znan šele čez štiri mesece. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Od leve proti desni: Danilo Kacijan, Radenko Mijatović, Milan Jarc in Franci Zavrl. Trije podpredsedniki in predsednik NZS. Četrti podpredsednik bo znan šele čez štiri mesece. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Izpostavilo se je, da negativne kampanje oziroma posamezne aktivnosti, ki niso usmerjene v dobro nogometa, ne prinašajo rezultata, poudarjanje vrednot in vztrajanje pri resnici pa jih vedno," je novi predsednik proslavljal dvojno zmago.

Prvo, ker je premagal tekmeca s 23:7, drugo, ker je večina delegatov ostala na njegovi strani tudi po obtožbah o povezanosti s sodniškim lobijem.

Milan Jarc je na trenutke neokusno kampanjo za predsednika NZS primerjal z najnovejšim zapletom okrog Tine Maze. | Foto: Sportida Milan Jarc je na trenutke neokusno kampanjo za predsednika NZS primerjal z najnovejšim zapletom okrog Tine Maze. Foto: Sportida "Radenko je bil v prejšnjem mandatu moj tesen sodelavec, zato smo ga podprli. Dosegel je prepričljivo zmago kljub tej grdi kampanji, ki si ne zasluži mesta v športu, saj ni bilo poštene igre … Tako je to v Sloveniji, če se vtika politika. Poglejte si podoben primer s Tino Maze. Spet delamo neke cirkuse, vse je nekorektno. Zelo mi je žal, da je tako in da tako deluje naša Slovenija," so podpredsedniku Milanu Jarcu na nogometnih volitvah uhajale misli k Tini Maze in najnovejšemu zapletu, ki je razdelil Slovenijo.

Bližata se Zlata lisica in nastop Tine

"V Mariboru je vedno veliko zanimanje za nogomet. To je šport št. 1, je pa tudi res, da je Zlata lisica naša že 53 let. Ko sem se odločil, da podprem Tino in jo pripeljem nazaj v smučanje, je bila naša prva zmaga na Zlati lisici pred 25 tisoč ljudi prekrasna izkušnja. Upam, da bo tudi letos tako. Da bodo glave razgrete in da bo SZS dobro razmislila, kaj bo naredila. Konec koncev se poslavlja tekmovalka, največja slovenska športnica v tem trenutku," si Jarc, predsednik MNZ Maribor in podpredsednik NZS, drugače pa zvest sponzorski sodelavec Mazejeve, želi lepega slovesa Črnjanke.

Nemcu ni zmanjkalo idej in poguma

Nekdanji mladinec Gorice, danes pa vedno bolj uveljavljen politik je prepričan, da bi dosegel več na volitvah, če bi bil volilni sistem drugačen. Na tem je glasovalo 30 delegatov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nekdanji mladinec Gorice, danes pa vedno bolj uveljavljen politik je prepričan, da bi dosegel več na volitvah, če bi bil volilni sistem drugačen. Na tem je glasovalo 30 delegatov. Foto: Žiga Zupan/Sportida Volitve za predsednika NZS niso razdelile Slovenije. Poraženec Matjaž Nemec je športno čestital zmagovalcu ter sporočil, da ostaja prvi navijač slovenske nogometne reprezentance in vselej na razpolago.

"Zanimiva izkušnja in zanimiv rezultat. Potrudil sem se po najboljših močeh. V enem mesecu kampanje sem nagovarjal delegate, ki so zaradi volilnega sistema, ki resnici na ljubo ni najbolj demokratičen, zelo specifični predstavniki. Idej in poguma ni zmanjkalo. Nasprotniki priznavajo, da smo znali predstaviti od dve do tri vsebine, ki bi jih rad implementirali," je 36-letni Primorec volilno areno zapušča z dvignjeno glavo, saj je vodstvu zveze pomagal do nekaterih svežih idej.

Matjaž Nemec po volitvah:

Prepričljiv poraz (7:23) mu je dal vedeti, da je bil njegov optimizem grajen na majavih temeljih, saj Mijatović pri delegatih, s katerimi sodeluje ogromno let, uživa veliko zaupanje.

Prašnikar: Moramo si naliti čistega vina

Bojanu Prašnikarju ni manjkalo veliko do tega, da bi postal podpredsednik NZS. Upanje še ostaja. | Foto: Vid Ponikvar Bojanu Prašnikarju ni manjkalo veliko do tega, da bi postal podpredsednik NZS. Upanje še ostaja. Foto: Vid Ponikvar Eden redkih, ki ni izžareval pretirano pozitivne energije, je bil Bojan Prašnikar. Prvič v karieri je kandidiral za podpredsedniški položaj pri krovni zvezi. V prvem krogu si je delil četrto mesto s Stankom Glažarjem (oba sta prejela 14 glasov), zmagovalca pa ni odredil niti drugi krog (15:15).  Tako je bila sprejeta rešitev, da se bo o četrtem podpredsedniku odločalo na aprilski skupščini NZS.

"Stroka bi si zaslužila mesto zraven, ampak se očitno slabo prepoznava v tej zadevi," je s kislim obrazom dejal nekdanji slovenski selektor, ki ga je za volitve predlagala trenerska organizacija. "Če bi mi pred volitvami rekli, da bom prejel 15 glasov, bi bil zadovoljen, v tem trenutku pa nisem."

Če se mu bo izšlo v tretje, bo skušal sodelavce opozoriti na nekaj ključnih težav, s katerimi se spopada slovenski nogomet. "Moramo si naliti čistega vina. Marsikaj je treba nadgraditi, ne samo nadaljevati programa Čeferina. Ostaja veliko odprtih vprašanj. Ključna zadeva v nogometu je, da se tisto, kar je za gledalce zanimivo, dogaja na igrišču. Baza igralcev se manjša, krči," je opozoril na manjše število slovenskih nogometašev in vedno večje število tujcev.

Ni denarja za majhne klube

Danilo Kacijan po besedah predsednika MNZ Maribor odlično pozna problematiko manjših klubov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Danilo Kacijan po besedah predsednika MNZ Maribor odlično pozna problematiko manjših klubov. Foto: Žiga Zupan/Sportida Podobno razmišlja tudi Jarc. "Mladi slovenski igralci bi morali imeti prednost pri igranju v prvi in drugi ligi. Morali bi dati priložnost našim igralcem, ki odhajajo v tujino. V Sloveniji ne igrajo, drugje pa," ugotavlja Štajerec. To zanj ni največja težava, s katero se v tem trenutku spopada slovenski nogomet. Je še večja, povezana s siromašnimi klubskimi blagajnami. Zlasti klubov, ki ne igrajo v najmočnejših tekmovanjih.

"Največja težava je, da v Sloveniji ni dovolj denarja za majhne klube. Morali bi jih zaščititi. To je naša osnovna naloga, če hočemo preživeti," sporoča Jarc, ki pri reševanju te problematike pričakuje veliko od podpredsednika Danila Kacijana.

Predsednik MNZ Murska Sobota je v njegovih očeh nogometni delavec, ki prihaja iz baze in odlično pozna vsakdan manjših klubov. "Bolj kot preostali ve, kaj teži majhne klube. To bo pomemben korak naprej."

Kdo lahko nadomesti Zavrla?

Aleš Zavrl je bil v prejšnjem mandatu tesen sodelavec Aleksandra Čeferina. Obstaja možnost, da bi skupaj nadaljevala pot pod okriljem Uefe. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Aleš Zavrl je bil v prejšnjem mandatu tesen sodelavec Aleksandra Čeferina. Obstaja možnost, da bi skupaj nadaljevala pot pod okriljem Uefe. Foto: Žiga Zupan/Sportida Novi predsednik Mijatović se zaveda, da bi lahko kmalu naletel še na eno težavo. Generalni sekretar Aleš Zavrl, ki v nasprotju s predsednikom pri NZS opravlja profesionalno, plačljivo funkcijo, je blizu odhodu, povezanem s selitvijo na sedež Uefe.

"Če bo zapustil NZS, mi bo iskreno žal. Ne bo lahko najti kakovostne zamenjave. Težko bo, saj bomo iskali natanko tak profil človeka," ni ovinkaril Čeferinov naslednik. Danes bo dan začel z intervjujem, ki ga bo dal reviji NZS, nato pa bo odšel na delo k celjskemu podjetju Cetis.

Tako bo vstopil v štiriletno obdobje, ko bo opravljal vlogo prvega moža slovenskega nogometa.

 

Ne spreglejte