Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
15. 12. 2016,
19.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

5

Natisni članek

Nogometna zveza Slovenije Radenko Mijatović

Četrtek, 15. 12. 2016, 19.26

6 let, 6 mesecev

Portret Radenka Mijatovića

Predsednik, ki je začel kot fizični delavec v proizvodnji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

5

Radenko Mijatović | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Novi predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović je z najbolj postransko stvarjo na svetu povezan že od mladih let. Nekdanji nogometaš in sodnik ima bogate izkušnje z opravljanjem odgovornih položajev v gospodarstvu. V zadnjih mandatih je opravljal vlogo podpredsednika NZS, zdaj je na vročem stolčku nasledil Aleksandra Čeferina. 

Novi predsednik NZS Radenko Mijatović se je rodil 16. novembra 1963 v BiH. Otroštvo je preživel v Kneževem v okolici Banjaluke, v Ljubljano pa se je preselil kot najstnik in zaigral za številne nogometne klube iz slovenske prestolnice in njene okolice. Oblekel je dres Slovana, Ilirije, Svobode in Litije, nekaj sezon pa se je dokazoval tudi pri avstrijskih nižjeligaških klubih.

Tesno vpet v nogometno dogajanje

Ko je Aleksander Čeferin postal predsednik Uefe, je Mijatović prevzel vlogo začasnega predsednika NZS. | Foto: Vid Ponikvar Ko je Aleksander Čeferin postal predsednik Uefe, je Mijatović prevzel vlogo začasnega predsednika NZS. Foto: Vid Ponikvar Strast do nogometa ga je popeljala do tega, da je postal sodnik. Pravico je delil tudi v prvoligaškem tekmovanju. Pri tem se ni ustavil, ampak se preizkusil tudi kot kontrolor sojenja in delegat. To vlogo opravlja še danes, saj je inštruktor pri izobraževalnih programih nogometnih sodnikov.

V zadnjih dveh mandatih je opravljal vlogo podpredsednika NZS. Kot predstavnik sodniške organizacije (ZNSS oz. Zveza nogometnih sodnikov Slovenije), pri kateri že vrsto let sodeluje s predsednikom Vladom Šajnom, je znan po številnih javnih nastopih, največkrat na televizijskih zaslonih, ko je pojasnjeval sporne sodniške odločitve.

Ko je Aleksander Čeferin postal predsednik Evropske nogometne zveze in 8. oktobra odstopil z mesta predsednika slovenske krovne organizacije, je Mijatović postal vršilec dolžnosti. Sprva ni načrtoval, da bi se potegoval za predsednika, a so ga predstavniki Medobčinskih nogometnih zvez (MNZ) le prepričali, da bi bil pravšnji kandidat za nadaljevanje programa in nogometne politike, ki jo je v strategiji razvoja nogometa do leta 2020 oziroma leta 2030 začrtal njegov predhodnik Čeferin. Z njim je v vlogi podpredsednika sodeloval zgledno.

Ostro zavrača kritike, da predstavlja del sodniškega lobija, s katerim želi prevzeli popoln nadzor nad slovenskim nogometom. Kot predsednik želi povečati vrednost blagovnih znamk Prve lige Telekom Slovenije in članske reprezentance, ki ji kaže dobro v boju za nastop na SP 2018 v Rusiji, veliko skrbi pa posveča tudi delu z mladimi nogometaši.

Radenko Mijatović volitve NZS | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nekdanji direktor Valkartona in član uprave Cetisa

Že več kot tri desetletja je predan delavec v gospodarskih panogah. Njegova zgodba spominja na povzpetniške s srečnim koncem, ki jih ne manjka na ameriških filmskih platnih. Denar si je začel služiti kot fizični delavec v proizvodnji, nato pa napredoval stopničko za stopničko in postal del vodstva velikih podjetij.

Dolga leta je bil direktor podjetja Valkarton iz Logatca, danes pa je član uprave celjskega Cetisa. Leta 2009 je opravil magisterij, njegov mentor je bil nekdanji slovenski minister za gospodarstvo Matej Lahovnik

 

Ne spreglejte