Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
14. 3. 2019,
9.50

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,14

2

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Gerard Pique Ernesto Valverde Lyon Barcelona UEFA liga prvakov Ousmane Dembele Bruno Genesio Luis Suarez

Četrtek, 14. 3. 2019, 9.50

1 leto

Odmevi po zmagi Barcelone nad Lyonom

To, kar dela Messi, ni več normalno

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,14

2

Barcelona Lyon | Lionel Messi je bil najboljši igralec povratnega dvoboja osmine finala lige prvakov, na katerem je Barcelona premagala Lyon s 5:1 in s skupnim rezultatom 5:1 izločila Francoze. | Foto Reuters

Lionel Messi je bil najboljši igralec povratnega dvoboja osmine finala lige prvakov, na katerem je Barcelona premagala Lyon s 5:1 in s skupnim rezultatom 5:1 izločila Francoze.

Foto: Reuters

V torek je v ligi prvakov izstopal Cristiano Ronaldo, dan pozneje se je na naslovnicah znašel Lionel Messi. Velika tekmeca, ki sta zaznamovala zadnje desetletje kot največja nogometna zvezdnika, lani pa si privoščila ''premor'', prekinitev neverjetnega niza osvajanj prestižnih individualnih lovorik, sta znova v središču pozornosti. Po veliki zmagi Barcelone nad Lyonom (5:1) se je Argentinec naposlušal pohval, nekaj prahu pa je dvignila 11-metrovka. Zlasti po priznanju Luisa Suareza …

Bayern Liverpool
Sportal Poslovil se je še bavarski velikan, v četrtfinale tudi Barcelona

Kdo bi si mislil, da bodo Katalonci, ki so se še pred kratkim zaradi napetega političnega položaja srečevali z vprašanji, kje bodo v bodoče igrali prvenstvene tekme, v tej sezoni reševali čast španskega nogometa. A ga. La liga ima v četrtfinalu lige prvakov le še enega predstavnika. To je aktualni španski prvak Barcelona. Madridska velikana, branilec evropskega naslova Real in Oblakov Atletico, sta izpadla v osmini finala. Barcelona ni.

Genij, ki lahko dela stvari, ki jih drugi ne morejo

Prvič, odkar igra ligo prvakov, je na eni tekmi prispeval dve podaji in dva zadetka. | Foto: Reuters Prvič, odkar igra ligo prvakov, je na eni tekmi prispeval dve podaji in dva zadetka. Foto: Reuters Nalogo proti Lyonu, enemu najboljših francoskih klubov, je izpolnila z odliko, k visoki zmagi s 5:1 pa ji je najbolj pomagal Lionel Messi. Kdo drug, kot najboljši strelec in kapetan, ki je v torek podiral nove mejnike. Prispeval je kar dva zadetka in dve podaji. Prvič, odkar igra v ligi prvakov, tekmovanju, kjer je dosegel že krepko nad sto zadetkov, se je lahko pohvalil s takšnim izkupičkom in dokazal, da še vedno spada med najboljše, kar lahko ponudi svetovni nogomet.

''Messi je preklopil na stopnjo lige prvakov. Je genij in lahko dela stvari, ki jih ne more noben drug na svetu. Na trenutke je povsem nezaustavljiv,'' je argentinskega napadalca pohvalil Bruno Genesio. Trener Lyona je na povratno tekmo osmine finala lige prvakov v Barcelono prišel z optimističnim načrtom, da lahko Olympique Lyonnais preseneti favorita.

Bruno Genesio je moral čestitati stanovskemu kolegu Ernestu Valverde za napredovanje v četrtfinale. | Foto: Reuters Bruno Genesio je moral čestitati stanovskemu kolegu Ernestu Valverde za napredovanje v četrtfinale. Foto: Reuters

Po presenečenju je še najbolj zadišalo, ko je v drugem polčasu znižal zaostanek na 1:2, a je nato Messi z novo mojstrovino poskrbel, da se je Barcelona ponovno umaknila na varno razdaljo. ''Kakovost Barcelone nas je prisilila, da smo se pomaknili nazaj. Pri 1:2 smo verjeli, da je vse možno, a smo nato prejeli tretji gol, ravno po izgubljeni žogi v zvezni vrsti, in ostali brez možnosti,'' je priznal 52-letni francoski strateg.

Je sodnik storil prav, ko je po padcu Suareza pokazal na belo točko?

  • Da.
    62,94 %
    637 glasov
  • Ne.
    37,06 %
    375 glasov
Oddanih 1012 glasov

Sporna 11-metrovka: Suarez priznal, da je pohodil branilca Lyona

Luis Suarez je omogočil Lionelu Messiju odprto pot do prvega zadetka. | Foto: Reuters Luis Suarez je omogočil Lionelu Messiju odprto pot do prvega zadetka. Foto: Reuters Barcelona je proti Lyonu povedla v 18. minuti, ko je Lionel Messi zadel v polno z bele točke. Poraja pa se vprašanje, ali bi poljski sodnik Szymon Marciniak sploh moral pokazati na belo točko. Počasni posnetek je namreč pokazal, kako je Luis Suarez pri prodoru najprej stopil na stopalo Jasona Denayerja, šele nato pa padel v kazenskem prostoru gostov.

''Nenamenoma sem stopil na nogo tekmeca, takrat pa sem izgubil ravnotežje in padel. Sodnik pa je tisti, ki to lahko sodi, ali pa ne,'' je priznal 32-letni Urugvajec, ki v tej evropski sezoni še čaka na prvi zadetek.

Navijači Lyona so bili besni, saj so bili prepričani, da bo sodnik s pomočjo VAR ocenil, da je Suarez pred padcem pohodil branilca Lyona. A Poljak ni spremenil odločitve, Barcelona pa je prišla do velike priložnosti, po kateri je Messi s panenko zadel za 1:0 in spravil goste v težave.

Ljubljenca Camp Noua je pohvalil tudi njegov trener Ernesto Valverde. ''Ko je liga prvakov, smo vsi še dodatno motivirani. Tudi Leo. Odlično je igral, bil je neverjeten,'' se je Messi naposlušal čestitk tudi s strani svojega stratega.

Mrežo Lyona je načel s priljubljeno panenko, ko je v visokem loku poslal žogo po sredini vrat. | Foto: Reuters Mrežo Lyona je načel s priljubljeno panenko, ko je v visokem loku poslal žogo po sredini vrat. Foto: Reuters

''Ko imaš v ekipi takšnega igralca, kot je on, se lahko lotevaš izzivov povsem miren in sproščen. To, kar dela, ni več normalno. Odlično je odigral tekmo. Dal je dva gola, dve podaji, enega od njegovih strelov pa so ustavili na golovi črti,'' je kapetana pohvalil obrambni steber Gerard Pique, ki se je vpisal med strelce prav po zaslugi izjemne asistence razigranega velemojstra iz Rosaria.

Razočaran nad Atleticom in navdušen nad Ronaldom

Predstava Cristiana Ronalda proti Atleticu je navdušila tudi kapetana Barcelone. | Foto: Reuters Predstava Cristiana Ronalda proti Atleticu je navdušila tudi kapetana Barcelone. Foto: Reuters Varovanci Genesia niso znali ustaviti naletov kapetana Barcelone, ki je pri 31 letih lačen evropske lovorike bolj kot kdajkoli. Katalonci niso bili evropski prvaki vse od leta 2015, od takrat dalje pa spremljali veselja največjega tekmeca madridskega Reala, ki je osvajal naslove s pomočjo Cristiana Ronalda.

Portugalec, po novem napadalec Juventusa, je v torek navdušil nogometno javnost s tremi zadetki v mreži Jana Oblaka in preobratom italijanskega prvaka. Izjemna predstava CR7 ni ušla niti Messiju. ''Bilo je impresivno, tako s strani Juventusa kot Ronalda. To je bilo presenečenje. Pričakoval sem močnejši Atletico, a je imel Ronaldo čaroben večer,'' je Argentinec pohvalil zvezdnika, s katerim je v zadnjem desetletju ustvaril izjemno rivalstvo.

Cristiano Ronaldo
Sportal Kdo je boljši od Cristiana Ronalda? Besede, ki povedo vse.

Juventus je eden izmed sedmih možnih tekmecev Barcelone v četrtfinalu. Ponos Katalonije se je med najboljših osem v ligi prvakov uvrstil že 12. zapored. V zadnjih 11 sezonah je trikrat osvojil naslov prvaka, v zadnjih štirih sezonah pa mu ni šlo najbolje, saj je vedno izpadel v četrtfinalu. V prejšnji sezoni proti Romi, pred tem pa proti Juventusu. Bi se lahko ponovila zgodovina? ''Vsi tekmeci so zahtevni. Manchester City, Juventus, Liverpool … Ajax, denimo, je dokazal, da je ekipa mladih igralcev, ki se ne bojijo nikogar. Čaka nas zahtevna naloga,'' je Messi razmišljal o žrebu, ki bo potekal v petek v Nyonu.

Kdo je boljši nogometaš?

  • Lionel Messi
    77,44 %
    1840 glasov
  • Cristiano Ronaldo
    14,86 %
    353 glasov
  • Oba sta tako dobra, da je to nemogoče izbrati.
    7,70 %
    183 glasov
Oddanih 2376 glasov

Dembele v bolečinah

Ousmane Dembele bo danes opravil podroben zdravstveni pregled. | Foto: Reuters Ousmane Dembele bo danes opravil podroben zdravstveni pregled. Foto: Reuters Za edino slabo novico ob visoki zmagi Barcelone nad Lyonom je poskrbel Ousmane Dembele. Zmagal je s 5:1, Francoz, strelec zadnjega zadetka na tekmi, pa je potožil po bolečini v stegenski mišici. Danes bo opravil zdravstveni pregled, ki bo razkril, kakšno je njegovo stanje.

Vprašanje je, če bo lahko v bližajočem se reprezentančnem premoru igral za Francijo, še bolj je vprašljiv nastop na nedeljskem spopadu španskega prvenstva proti Betisu. Dembele je vstopil v igro v 70. minuti namesto Philippeja Coutinha. Čeprav ni bil stoodstotno pripravljen, je trener Valverde tvegal, saj se je takrat Lyon nevarno približal na 1:2. Poteza se mu je obrestovala, Barcelona je na koncu zmagala kar s 5:1.

Skočil na vrh najboljših strelcev

Argentinec je v tej sezoni dosegel že osem zadetkov. | Foto: Reuters Argentinec je v tej sezoni dosegel že osem zadetkov. Foto: Reuters Kaj pa je po srečanju povedal najboljši igralec? ''Ko je Lyon znižal na 1:2, smo nekaj časa trpeli in si otežili delo, nato pa smo na srečo povedli s 3:1, tako da se je v naše vrste ponovno naselila mirnost. Spet smo nadzorovali tekmo,'' je dejal Messi. Ko je skromno pripomnil, da je Barcelona na srečo povedla s 3:1, ni želel javno izpostavljati najlepše akcije večera, v kateri je ponižal obrambo Lyona, se atraktivno otresel dveh nogometašev Lyona, nato pa zatresel mrežo francoskega velikana. To je bil že njegov drugi zadetek na tej tekmi.

Prvega je dosegel z bele točke, ko je s priljubljeno panenko, ki predstavlja tvegano potezo, popeljal Katalonce v vodstvo z 1:0. Po zadetku za 3:1 se ni ustavil, ampak dvignil navijače na noge še z dvema dovršenima asistencama. Najprej je omogočil zadetke Gerardu Piqueju, ki se je priključil protinapadu Barcelone. To ni ušlo Messiju, ki ga je opazil in mu podal žogo, nato je zaposlil še Ousmaneja Dembeleja. Še nikoli, odkar igra v ligi prvakov, ni na eni tekmi ob dveh zadetkih prispeval še dveh podaj.

Messi je po novem prvi strelec lige prvakov v tej sezoni. Na vrhu se je izenačil z najboljšim strelcem Bayerna Robertom Lewandowskim, a bo za razliko od Poljaka v tej sezoni odigral vsaj še dve tekmi ...

Najboljši strelci lige prvakov v tej sezoni:

8 – Lionel Messi (Barcelona), Robert Lewandowski (Bayern)
6 – Dušan Tadić (Ajax), Moussa Marega (Porto)
5 – Sergio Agüero (Manchester City), Paulo Dybala (Juventus), Edin Džeko (Roma), Harry Kane (Tottenham), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Neymar (PSG), Leroy Sane (Manchester City)

Atletico Madrid Antoine Griezmann
Sportal Griezmann izustil grdo besedo, Simeone bo prodajal melone
Josep Guardiola
Sportal Guardiola ni pozabil Bayerna, Schalke se je po sramoti opravičil
Neymar
Sportal Neymarju zaradi žaljenja slovenskih sodnikov grozi kazen
Ne spreglejte