Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
21. 7. 2014,
21.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović Mitja Viler Aleš Mejač statistika

Ponedeljek, 21. 7. 2014, 21.13

8 let

Odkar je prišel Zahović, Maribor na teh tekmah blesti

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometaši Maribora bodo v sredo pred domačim občinstvom vstopili že v 21. evropsko sezono. Ko prvič igrajo doma, so v evropskih tekmovanjih skoraj nepremagljivi. Edini poraz so doživeli pred 13 leti.

Nogometaše Zrinjskega v sredo na Štajerskem ne čaka nič dobrega. V Maribor prihajajo z vedno nepredvidljivo popotnico, saj so na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti slovenskim prvakom iztržili remi brez zadetkov (0:0). Tako imajo nekaj prednosti, saj bi se z doseženim zadetkom v Ljudskem vrtu hitro znašli v izdatni prednosti. Vijolice bi morale za napredovanje zadeti kar dvakrat, zato ne preseneča previdnost, ki se je po srečanju v Hercegovini trdno zasidrala v mariborski slačilnici.

Statistika pravi, da vijolicam ni treba pretirano skrbeti. Pogled na prve evropske tekme v sezoni, odigrane pred domačim občinstvom, ponuja razkožno razmerje zmag in porazov. Mariborčani so tako odigrali 20 domačih uvodov v evropsko sezono, na kar 17 pa se veselili zmage. Izgubili so le enkrat, daljnega leta 2001, ko jih je s 3:0 nadigral klub Glasgow Rangers. Takrat je škotski velikan spadal še med evropsko elito, nato pa so se stvari zasukale v drugo smer. To so vijolice dokazale devet let pozneje, ko so ga izločile in si zagotovile zgodovinski preboj v skupinski del lige Europa.

Skupna razlika v zadetkih znaša neverjetnih 53:10

Mariborčani so v 20 domačih uvodih v evropsko sezono nanizali 17 zmag, najvišja je bila tista izpred 20 let, ko je moral ponižani vratar estonske Norme po žogo v svojo mrežo kar desetkrat. Malce pred letom 2008, ko v Ljudskem vrtu ni gostovala Evropa, se je v mariborskem taboru pripetila pomembna sprememba, ki je močno vplivala na razvoj kluba.

V mesto ob Dravi se je vrnil Zlatko Zahović ter kot športni direktor začrtal novo pot. Uspehi so začeli deževati drug za drugim, z njimi vred pa tudi odlične predstave na uvodnih evropskih srečanjih na domačem štadionu. Vijolice so v zadnjih petih sezonah odigrale pet domačih uvodov in petkrat ugnale tekmeca. Nikoli ga niso odpravile z manj kot dvema zadetkoma razlike, skupna razlika v golih pa znaša 13:2.

Še bolj impresivne so številke, če upoštevamo statistiko vsega obdobja evropskih premier mariborskega kluba na štadionu pod Kalvarijo. Dvajset srečanj, kar 17 zmag, le dva remija in že prej omenjeni poraz z Glasgowčani. Treba pa je omeniti še razliko v zadetkih, ki znaša neverjetnih 53:10 za gostitelje. Če bi obveljalo pri takšnem povprečju, bi Zrinjski v sredo prejel vsaj dva zadetka, njegovi napadalci pa bi morda, to je tudi največ, dosegli le gol. S tem bi bil potnik v tretji predkrog lige prvakov odločen. Napredoval bi Maribor, tam pa bi se najverjetneje srečal z Maccabijem iz Tel Aviva.

Mitja Viler: Mesto se bo zanimiralo

Evropske premiere pred domačim občinstvom so vedno najslajše. Žreb jih običajno nagradi z lažjim tekmecem, saj se igrajo uvodni krogi evropskih klubskih tekmovanj, nogometaši pa se po poletnem premoru toliko bolj potrudijo, da se pred prijatelji in navijači predstavijo v dobri luči. Mariborčani so v soboto v domačem uvodu v Prvo ligo Telekom Slovenije stežka, a zasluženo odpravili velenjski Rudar (1:0).

Kako pomembna je zmaga za samozavest vijolic pred evropskim nastopom v sredo, je razmišljal strelec odločilnega zadetka Mitja Viler. ''Za nas ima ta zmaga dvojni pomen, saj prinaša tudi dodatno samozavest ekipe pred tekmo v sredo. Smo v dobrem stanju, mesto nas bo spodbujalo. In storili bomo vse, kar zmoremo, da jih izločimo,'' sporoča vedno zgovoren Primorec z mariborskim srcem.

O povratni tekmi s prvakom BiH, ki v primerjavi z Mariborom še ni začel prvenstvenih bojev, je spregovoril tudi njegov soigralec Aleš Mejač. Na vprašanje, ali je sobotna tekma primerljiva s tem, kar sledi v sredo, je občasni reprezentant dejal: ''Vsaka tekma je zgodba zase. Nedvomno bo naboj večji, večja bo tudi podpora s tribun. Vsaka evropska tekma je negotova. Nasprotnika smo zdaj že dobro spoznali, po prihodnjih dneh za sklepne priprave bomo v sredo spet v tisti pravi podobi in verjamem, da bo zmaga ostala doma." Tako je za klubsko stran poudaril še eden izmed številnih nekdanjih kanarčkov, ki so nogometno srečo našli na Štajerskem.

Dvoboj med Mariborom in Zrinjskim se bo v sredo začel ob 20. uri.

Ne spreglejte