Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 7. 2023,
20.45

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Granit Xhaka RB Leipzig špansko prvenstvo La Liga 1. SNL NK Radomlje Real Madrid Arda Güler Benfica Lizbona Angel Di Maria nogometna tržnica Luis Openda

Četrtek, 6. 7. 2023, 20.45

10 mesecev

nogometna tržnica, 6. julij

Arsenal izgubil Xhako, Real dobil turškega talenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Arsenal  Granit Xhaka | Granit Xhaka | Foto Reuters

Granit Xhaka

Foto: Reuters

No nogometni tržnici je pestro. Kdo se seli, kdo je podaljšal sodelovanje?

Žan Vipotnik
Sportal Vipotnik že v Bordeauxu: "Dobrodošel Žan!"

Švicarski nogometni reprezentant Granit Xhaka se je iz Arsenala preselil v Bayer Leverkusen. V Nemčijo se vrača za naslednjih pet let. Tridesetletni Xhaka se je v Arsenal preselil 2016 in je imel z londonskim klubom še enoletno pogodbo. Leverkusen je moral za njegov prestop odšteti 25 milijonov evrov.

Xhaka je kariero začel v domačem Baslu, v bundesligi pa je igral med leti 2012 in 2016, in sicer za Borussio Moenchengladbach. "Nemško prvenstvo dobro poznam, saj sem ga spremljal tudi, ko sem igral za Arsenal. Bayer 04 je klub z izjemno zgodovino in visokimi ambicijami," je za spletno stran novega kluba dejal Xhaka.

Di Maria spet pri Benfici

Argentinski nogometni reprezentant Angel Di Maria, ki je z izbrano vrsto lani postal svetovni prvak, bo spet igral za Benfico iz Lizbone. Pri tem portugalskem klubu je zdaj 35-letni Argentinec pred 16 leti začel svojo poklicno pot na evropskih tleh.

Di Maria je v Benfico prišel kot prost igralec po izteku pogodbe z Juventusom, kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, je podpisal enoletno pogodbo. Argentinec je leta 2007 kot 19-letnik prišel k Benfici iz Rosaria ter bil v Lizboni do leta 2010. Nato se je preselil k madridskemu Realu (ta naj bi danes podpisal pogodbo z obetavnim 18-letnim Turkom Ardo Gülerjem), leta 2014 pa k Manchester Unitedu. Zatem je oblekel še dres Paris Saint-Germaina.

Güler podpisal z Realom Madridom

Arda Güler | Foto: Guliverimage Arda Güler Foto: Guliverimage Real Madrid je v svoje vrste zvabil nadarjenega, 18-letnega turškega reprezentanta Arda Gülerja, ki je bil želja mnogih klubov, med drugimi Barcelone, Milana, Arsenala, Ajaxa in Seville. V španski prestolnici bo ostal do 2029. Real bo moral njegovemu dosedanjemu delodajalcu, Fenerbahčeju, plačati 20 milijonov evrov, ki lahko z bonusi v naslednjih sezonah narastejo na 30 milijonov.

Levičar, ki se dobro znajde na sredini igrišča ali desni strani napada, si bo moral še izboriti mesto v ekipi. Z Realom bo šel na poletne priprave v ZDA, verjetno pa ga bo nato klub za eno leto posodil. Güler je kariero začel v ekipi Genclerbirligi iz Ankare, v Fenerbahče pa se je preselil s štirinajstimi leti. Za prvo ekipo je prvič zaigral pri šestnajstih letih in pol, v minuli sezoni pa je že nosil dres s številko 10.

Škriniar in Asensio uradno pri PSG

Milan Škriniar | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Milan Škriniar Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Luis Enrique, ki je v sredo uradno prevzel francoskega prvaka Paris Saint-Germain, je dobil prvi okrepitvi. V klubu so najprej uradno potrdili prihod slovaškega branilca Milana Škriniarja, nato pa še španskega napadalno usmerjenega igralca Marca Asensia

Sedemindvajsetletni Asensio je bil zadnjih sedem let član madridskega Reala, v Pariz, kjer bo ob letni plači 10 milijonov evrov ostal do leta 2026, pa prihaja kot prost igralec. V zadnji sezoni je na 50 tekmah dosegel 12 golov in osem podaj. Skupno je v Madridu osvojil 17 lovorik, tudi tri naslove v ligi prvakov in tri naslove španskega prvaka.

Še pred tem so Parižani potrdili že dlje časa dogovorjen prihod 28-letnega Škriniarja, ki je v PSG prav tako prišel brez odškodnine. Parižani so se zanj zanimali že lani poleti, vendar je takrat Slovakov prejšnji delodajalec Inter iz Milana zanj zahteval 80 milijonov evrov. Škriniar je bil pri Interju šest let in z njim med drugim osvojil naslov državnega prvaka.

Radomljani podaljšali s trojico

Pri NK Radomlje so sporočili, da so sodelovanje podaljšali s trojico obrambnih igralcev. Del prvoligaškega kluba tudi v prihodnji sezoni ostajajo Rok Jazbec, Uroš Korun in Stipe Marković.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NK Radomlje (@nkradomlje)

Žan Vipotnik
Sportal Prestopna bomba v Mariboru

Openda v Leipzig

Slovenski reprezentančni napadalec Benjamin Šeško bo v Leipzigu dobil novega soigralca. Kot je poročal Leipziger Volkszeitung, bo nemškega pokalnega prvaka okrepil 23-letni belgijski napadalec Luis Openda, njegov dosedanji klub, francoski Lens, pa bo zanj dobil precej več kot 30 milijonov evrov odškodnine. Openda, ki je v zadnji sezoni za Lens na 38 tekmah dosegel 21 golov, je že dlje časa na seznamu želja Leipziga, ki v Belgijcu vidi možnega naslednika Christopherja Nkunkuja. Ta je za 60 milijonov evrov odšel k Chelseaju.

Luis Openda | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Poleg Nkunkuja je Leipzig kot prost igralec zapustil Konrad Laimer, ki je odšel v Bayern München, Dominika Szoboszlaija pa je klub za 70 milijonov evrov prodal Liverpoolu. Ob tem se Leipzigu, dosedanjemu klubu nekdanjega slovenskega reprezentanta Kevina Kampla, obeta še velik posel s hrvaškim branilcem Joškom Gvardiolom, njega naj bi za več kot 100 milijonov evrov kupil zmagovalec lige prvakov Manchester City.

Jakšić nič več za Bravo

Slovenski nogometni prvoligaš Bravo je na družbenih omrežjih sporočil, da je končal sodelovanje z branilcem Nemanjo Jakšićem. Sedemindvajsetletnemu srbskemu branilcu se je konec junija iztekla pogodba s Šiškarji.

Slovenski nogometni prvoligaš Bravo je na družbenih omrežjih sporočil, da je končal sodelovanje z branilcem Nemanjo Jakšićem. | Foto: Nik Moder/Sportida Slovenski nogometni prvoligaš Bravo je na družbenih omrežjih sporočil, da je končal sodelovanje z branilcem Nemanjo Jakšićem. Foto: Nik Moder/Sportida

"Po 74 tekmah v Prvi ligi Telemach, šestih tekmah v pokalnem tekmovanju in 5876 minutah v rumeno-modrem dresu na zelenici se naša skupna pot z Nemanjo Jakšićem zaključuje. Jakša, hvala in vso srečo na tvoji nadaljnji poti," so zapisali pri Bravu. Jakšić je v Sloveniji igral še za Zavrč in Aluminij.

Pri Bravu so v poletnem prestopnem roku zadržani, za zdaj so se okrepili z Matejem Poplatnikom in Jakoslavom Stankovićem.

Mason Mount
Sportal Nogometni otrok Chelseaja postal rdeči vrag
Ne spreglejte