Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 2. 2023,
10.10

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

Carlo Ancelotti Jürgen Klopp Real Madrid Liverpool UEFA liga prvakov liga prvakov liga prvakov

Torek, 21. 2. 2023, 10.10

1 leto

Pred osmino finala lige prvakov

Nemec prestal "pravo mučenje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Liverpool Jürgen Klopp | Jürgna Kloppa z Liverpoolom danes čaka obračun z Real Madridom. | Foto Reuters

Jürgna Kloppa z Liverpoolom danes čaka obračun z Real Madridom.

Foto: Reuters

Čeprav sta ekipi trenutno daleč od pripravljenosti, ki sta jo kazali v prejšnji sezoni, pa nogometni sladokusci kljub temu z nestrpnostjo pričakujejo še eno poslastico na tekmi osmine finala lige prvakov med Liverpoolom in Real Madridom.

Leipzig Joško Gvardiol
Sportal City veljal za velikega favorita, a mu je Hrvat pokvaril načrte

To bo ponovitev lanskega finala, na katerem je Liverpool v Parizu po zadetku Viniciusa Juniorja v 59. minuti in odlični predstavi vratarja Thibauta Courtoisa klonil z 0:1. V pripravi na ponovitev finala so si Redsi ogledali tudi posnetek obračuna v Parizu, za kar je strateg angleške ekipe Jürgen Klopp priznal, da je bilo "pravo mučenje." "Tekme nisem pogledal vse do tega konca tedna in zdaj sem se znova spomnil, zakaj je bilo tako. Bilo je pravo mučenje, ker smo odigrali dobro tekmo in bi lahko zmagali. Ravno to je tisto, lahko bi, pa nismo, ker so oni zadeli, mi pa ne," je dejal Klopp.

"Še enkrat smo videli izkušnje Reala in kako jih ne vznemirja dejstvo, če si druga ekipa priigra priložnosti. Niti za sekundo ne izgubijo samozavesti. Mislim, da te ekipe ne moreš spraviti v paniko. A kar nas je takrat malce držalo nazaj, je to, da smo igrali v finalu in nismo želeli tvegati. Preveč smo bili osredotočeni na varnost zaradi njihovih protinapadov," je finalno tekmo še komentiral Klopp.

Vinicius Jr. je odločil lanski finale. | Foto: Reuters Vinicius Jr. je odločil lanski finale. Foto: Reuters

Nemški trener verjame, da je njegova zasedba zdaj v veliko boljšem položaju kot pred tedni, v zasedbo so se po težavah s poškodbami začeli vračati tudi nekateri nosilci igre. Klopp je pri tem poudaril, da bo prav Real glavni pokazatelj, v kakšni formi je trenutno njegovo moštvo, ki je šele na osmem mestu premier lige, a kljub temu po številu točk blizu mestom, ki v naslednji sezoni zagotavljajo evropske nastope.

V zasedbi Redsov sicer visi vprašaj pri imenu Darwina Nuneza, ki je zadel na zadnji premierligaški tekmi Liverpoola, a nato tekmo zaradi poškodbe rame končal predčasno. "Obstaja možnost, da bo zaigral. Videli bomo, kako huda bo bolečina, in se odločili," je komentiral nemški trener.

"Kljub vsemu moramo ceniti te trenutke, to bo tekma Liverpoola in Reala, vsi smo jo sanjali, to se ne bo nikoli spremenilo in zagotovo bo posebna tekma. Pričakujem, da bodo navijači na Anfieldu v svojem elementu," je še dejal Klopp, ki je ob tem nanizal tudi nekaj hvalnic na račun Carla Ancelottija.

Carlo Ancelotti kljub težavam dveh svojih varovancev ni pretirano zaskrbljen. | Foto: Reuters Carlo Ancelotti kljub težavam dveh svojih varovancev ni pretirano zaskrbljen. Foto: Reuters

Ancelotti samozavesten

Kloppu bo nasproti stal najuspešnejši trener v zgodovini lige prvakov, saj jo je kot trener osvojil štirikrat. Italijan Liverpool pozna do potankosti, navsezadnje je leto in pol med epidemijo koronavirusa vodil tudi Liverpoolovega mestnega tekmeca Everton, v tistem času pa sta se trenerska velikana večkrat srečala. "Zame Liverpool nikoli ni izgubil svoje kakovosti. Pričakujemo napeto tekmo, zagotovo bomo veliko pod pritiskom in ne bomo imeli časa dihati. Vemo, kaj pričakovati, in dobro smo se pripravili na to," je dejal Ancelotti, ki z Realom v la ligi na drugem mestu osem točk zaostaja za vodilno Barcelono.

Ancelotii v Angliji ne bo mogel računati na Tonija Kroosa in Aurliena Tchouamenija, bo pa v zasedbi znova Karim Benzema. "Nisem zaskrbljen, ker imamo dovolj dolgo klop in igralce, ki lahko zapolnijo praznino ob njuni odsotnosti. Kdorkoli bo igral, verjamem, da bo zaigral samozavestno in bo svoje delo opravil z odliko. Stanje Benzemaja pa je videti dobro, obstaja velika možnost, da bo igral," je dejal strateg Reala, ki se je tako kot Klopp ozrl tudi proti lanskemu finalu. "Na ta finale imam lepe spomine, res je bila izenačena tekma. V večini se strinjam z mnenjem Kloppa, Liverpool je imel več posesti, mi pa smo bili odlični v obrambi. In če ti to uspe proti Liverpoolu, potem lahko dosežeš nekaj velikega."

Po tekmi premora se vrača Karim Benzema. | Foto: Reuters Po tekmi premora se vrača Karim Benzema. Foto: Reuters

Zelo samozavestno in z veliko optimizma pa srečanje pričakuje tudi hrvaški nogometaš Luka Modrić. "Pripravili smo se kot vedno, gledali smo tekme, videli, kako igrajo, sicer pa skoraj vse igralce že res dobro poznamo. Velikokrat smo si že stali nasproti in vemo, kaj lahko pričakujemo. Vemo, kaj radi počnejo in česa ne. Lahko smo povsem mirni. Pričakujemo težko tekmo na zgodovinskem stadionu z navijači, ki so res fantastični in bodo stali za svojo ekipo."

Real je na devetih medsebojnih obračunih do zdaj zmagal petkrat, Liverpool je bil boljši trikrat, enkrat pa sta se tekmeca razšla z remijem. Madridski klub je proti Redsem ostal neporažen na zadnjih šestih medsebojnih obračunih. Redsi so v zadnjih petih letih le enkrat izpadli v osmini finala, in sicer v sezoni 2019/20 proti Atletico Madridu z Janom Oblakom, na Anfieldu pa Liverpool v ligi prvakov ni izgubil na zadnjih sedmih tekmah. Real pa je s kar 14 naslovi daleč najtrofejnejša ekipa v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju.

Liga prvakov, osmina finala, prva tekma:

Torek, 21. februar, Anfield:
21.00 Liverpool – Real Madrid

Verjetni začetni postavi:
Liverpool: Alisson; Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson; Bajcetic, Fabinho, Henderson; Salah, Gakpo, Jota
Real Madrid: Courtois; Carvajal, Militao, Rudiger, Alaba; Ceballos, Camavinga, Modrić; Valverde, Benzema, Vinicius Jr.

Dozdajšnji obračuni Reala in Liverpoola:

Leto

Kraj tekme

Rezultat

Strelci

1981

Pariz

Liverpool 1:0 Real

Kennedy

2009

Madrid

Real 0:1 Liverpool

Benayoun

2009

Liverpool

Liverpool 4:0 Real

Torres, Gerrard x 2, Dossena

2014

Liverpool

Liverpool 0:3 Real

Ronaldo, Benzema x 2

2014

Madrid

Real 1:0 Liverpool

Benzema

2018

Kijev

Real 3:1 Liverpool

Benzema, Bale x 2; Mane

2021

Madrid

Real 3:1 Liverpool

Vinicius Jr. x 2, Asensio; Salah

2021

Liverpool

Liverpool 0:0 Real

 
2022 Pariz Liverpool 0:1 Real Vinicius Jr.

Preberite še:

Jan Oblak Atletico Madrid
Sportal Oblak zaklenil vrata, Barcelona znova zanesljiva
Manchester United
Sportal Rdeči vragi po gladki zmagi znova blizu vrha, uspešen tudi Tottenham
Ne spreglejte