Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
25. 7. 2014,
15.22

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miran Burgič NK Olimpija NK Olimpija Milan Anđelković Prva liga Telekom Slovenije

Petek, 25. 7. 2014, 15.22

3 leta, 8 mesecev

Nekdanji reprezentant v Ljubljano ni prišel na počitnice

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav je v zmajevem gnezdu ogromno napadalcev, to Mirana Burgiča ni motilo, da se ne bi pridružil Olimpiji. Meni, da lahko pokaže še veliko in pomaga k temu, da bi se na tribune vrnili gledalci.

Ko je Olimpija na uvodni preizkušnji sezone premagala Krko, je Miran Burgič vpisal prvi nastop za zmaje. V igro je vstopil šele v 77. minuti in za kratek čas občutil utrip Prve lige Telekom Slovenije. Pogrešal jo je kar osem let. Pred tem je zadnjič v 1. SNL nastopil 3. junija 2006, ko je z Gorico nadigral velenjske knape (4:0) in se vpisal med strelce.

Rad bi vrnil navijače na tribune

Kdaj se bo prvič v dresu Olimpije in zakaj se je odločil za prihod v Ljubljano? "Olimpija je klub z imenom v slovenskem okolju. Vsak, ki se malce spozna na nogomet, se zaveda, da ima Olimpijo veliko ime. Klub se ne gradi pet ali deset let, ampak skozi zgodovino. Olimpija pa ima 100-letno zgodovino, ki jo je treba upoštevati. Predstavlja mi veliko motivacijo, da dosežemo rezultat in da klubu vrnemo, ne bom rekel staro slavo, ampak vsaj navijače na tribune. Želimo obrniti pozitiven trend, saj vemo, da je bilo v prejšnji sezoni ogromno težav," razmišlja 29-letni napadalec, ki se je že kmalu iz Zagorja preselil v Novo Gorico. Mesto vrtnic ga je navdušilo, tam si je ustvaril dom.

Leta 2006 ga je zapustil, saj je krenil s trebuhom za kruhom v tujino, zdaj pa se vrača domov. Veliko bližje Zasavju, kjer je preživel mladost. "Še vedno sem v stiku z nekaterimi prijatelji. Lani sem si tudi ogledal zasavski derbi med Zagorjem in Rudarjem iz Trbovelj. Bilo je krasno obujati spomine," je dejal nekdanji napadalec slovenske reprezentance, za katero je zbral pet nastopov.

V širši konkurenci je bil tudi za dvoboj med Slovenijo in Avstralijo, s katerim je bil leta 2010 slavnostno prerezan rdeči trak na novem ljubljanskem štadionu. Takrat mu selektor Matjaž Kek ni dal možnosti, tako da je dvoboj spremljal v vlogi gledalca. Zdaj spoznava objekt, ki leži tik ob severni ljubljanski obvoznici, z zeleno-belimi očmi. Kot član Olimpije, ki se bo potrudila, da ne ponovi bledega vtisa iz prejšnje sezone.

Skuša pozabiti na težave s poškodbami

To, da je zamenjal vroči Ciper za pozimi zelo hladno Ljubljano, ga ne moti. "Morate vedeti, da sem kar nekaj časa igral tudi na Švedskem. Tam pa je, kar zadeva vreme, dosti slabše kot v Ljubljani," se je nasmejal Zasavec s primorskim srcem, ki odločno zatrjuje, da v svetu nogometa še ni rekel zadnje besede.

"Star sem komaj 29 let. Saj jih nimam še niti 30 … Glede tega ne bi smel imeti težav. V nogometu o karieri odloča veliko dejavnikov. Sam se imel na začetku v tujini veliko težav s poškodbami, zato si želim le dobrega zdravja. Potem se ne bojim niti zase niti za Olimpijo," je poudaril napadalec in priznal, da je v prejšnji sezoni morda stopil korak nazaj, ko se je odločil za selitev na Ciper.

"Mogoče sem povlekel napačno potezo. Zdaj sem prišel v Ljubljano. Nisem prišel na počitnice, ampak z namenom, da pokažem, da znam še vedno igrati nogomet."

Ljudje v Ljubljani imajo radi nogomet

Želja, da bi kariero nadaljeval v Ljubljani, je postala še bolj vroča zaradi prijateljstva, ki ga je na Cipru stkal z Milanom Anđelkovićem. Z nekdanjim branilcem Olimpije sta si delila slačilnico pri Ethnikosu.

"V zadnjih letih je imel več stika s slovensko ligo, kot sem ga imel sam. Pripomogel je k temu, da sem se odločil za Olimpijo. Dejal mi je, da so bile težave v klubu in da so še, a da imajo ljudje v Ljubljani radi šport in nogomet, zato jih je treba pritegniti z dobrimi rezultati. Če je ekipa sedma, to seveda nobenega ne zanima. To je logično," se je postavil v vlogo navijača in ljubitelja nogometa v Ljubljani.

Po kratkem krstnem nastopu proti Krki ga na nedeljskem spektaklu proti Chelseaju verjetno čaka večja minutaža. Njegove izkušnje bodo zmajem prišle še kako prav, v napadu bo lahko spet sodeloval z nekdanjim soigralcem pri Gorici Aleksandrom Rodićem. "Chelsea je revijalna tekma. Z rezultatskega vidika ni pomembna, je pa tako, da navijači bolj pričakujejo to tekmo kot kakšno drugo našo v prvenstvu. Žal je tako," se zaveda tega, da je prihod Mourinhovih zvezdnikov tudi ob malce dražjih vstopnicah bolj mikaven od tekem Prve lige Telekom Slovenije.

Zmaga nad Krko šteje enako kot nad Mariborom

Odkar je zapustil Slovenijo, je 1. SNL dobila novega kralja. To je postal Maribor. "Pred osmimi leti še ni bil tako močan, nato pa je vsako leto napredoval. To, kar je dosegel in gradil iz sezone v sezono, se ni zgodilo čez noč," pravi Miran, ki ima pri vijolicah kar nekaj prijateljev, eden izmed njih bi lahko bil celo njegov bodoči sorodnik, saj je omrežil srce njegove sestre.

Pri Olimpiji je dobil občutek, da se zmaji ne obremenjujejo preveč z Mariborom. "V tej fazi, v kateri smo, se ni najbolj pametno primerjati z Mariborom. Moramo dobro začeti sezono, iti iz tekme v tekmo in ne razmišljati o tem, kje bomo končali. Moramo premagovati v narekovajih manjše ekipe. Lani je imela Olimpija težave s Krko in Triglavom. Zmaga nad Krko šteje tri točke, tako kot tudi nad Mariborom. To moramo upoštevati," je dejal Burgič, ki mu najbolj ustreza položaj samostojnega napadalca, je pa v tujini igral tudi na drugih položajih v napadu. Števila zadetkov v prvi sezoni pri Olimpiji noče napovedovati, najbolj ga zanimajo rezultati ekipe. Te so za zdaj zelo zadovoljivi, tako da že veselo pričakuje nove izzive.

Ne spreglejte