Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
24. 9. 2018,
11.35

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

1

Natisni članek

Luka Modrić FIFA Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Mohamed Salah

Ponedeljek, 24. 9. 2018, 11.35

5 let, 7 mesecev

Najboljši nogometaš na svetu 2018

Ronalda ne bo v London! Bo Modrić znova razjezil tabor Portugalca?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

1

Modrić Ronaldo Salah | Za naslov najboljšega nogometaša na svetu po izboru Fife kandidirajo Luka Modrić, Cristiano Ronaldo in Mohamed Salah. | Foto Reuters

Za naslov najboljšega nogometaša na svetu po izboru Fife kandidirajo Luka Modrić, Cristiano Ronaldo in Mohamed Salah.

Foto: Reuters

Ponavadi je najboljšega nogometaša na svetu Mednarodna nogometna zveza (Fifa) izbrala v začetku leta v Švici, v zadnjem času pa se uveljavlja drugačna praksa. Najboljši nogometaš na svetu bo znan že danes v Londonu, prvič po 12 letih pa med tremi kandidati ni Lionela Messija. Za prestižno priznanje se potegujejo lanski zmagovalec Cristiano Ronaldo, Luka Modrić in Mohamed Salah.

Kdo je najboljši na svetu? To je postalo zahtevno vprašanje, saj o tem ne odločala le današnja nagrada, ki jo bodo v poznih popoldanskih urah podelili v londonski dvorani Royal Festival Hall. Odkar sta se poti Mednarodne nogometne zveze (Fifa) in francoske revije France Football razšli, je nastala zmeda. Do leta 2016 sta nagrado za najboljšega nogometaša na svetu podeljevali skupaj. Nagrada se je imenovala Fifina zlata žoga.

Najprej Fifa Best, šele nato zlata žoga

Lani je Ronaldo osvojil naslov pred Lionelom Messijem in Neymarjem. | Foto: Reuters Lani je Ronaldo osvojil naslov pred Lionelom Messijem in Neymarjem. Foto: Reuters Pred dvema letoma pa sta se projekta ločila, tako da o najboljšem igralcu odločata dva različna izbora. Fifa podeljuje priznanje za nogometaša leta Fifa Best, podelitev bo danes že drugič zapored v zvezdniškem blišču potekala v Londonu, veliko manj pompozna pa bo prireditev ob podelitvi zlate žoge, ki jo bo v Parizu podelil France Football.

Današnjega zmagovalca bodo pod okriljem Fife določili navijači, kapetani izbranih vrst, selektorji reprezentanc in predstavniki sedme sile iz več kot 200 držav, ko bodo podeljevali zlato žogo, pa bodo šteli zgolj glasovi izbranih novinarjev. V tem je glavna razlika.

Lani sta obe lovoriki pristali v rokah Cristiana Ronalda, portugalskega superzvezdnika, ki ima priložnost, da se ponovno znajde v središču pozornosti in tokrat prvič prevzame nagrado kot nogometaš Juventusa. Obstaja pa tudi možnost, da prvič po letu 2007 (Kaka) najboljši nogometaš na svetu ne bo Ronaldo oziroma Lionel Messi, ki ga prvič po letu 2006 ni med tremi kandidati za priznanje.

Kdo si najbolj zasluži priznanje za najboljšega nogometaša sveta Fifa Best v letu 2018?

  • Luka Modrić
    43,69 %
    225 glasov
  • Cristiano Ronaldo
    37,67 %
    194 glasov
  • Mohamed Salah
    18,64 %
    96 glasov
Oddanih 515 glasov

V začetku meseca se je seznam desetih kandidatov skrčil na tri imena. Izpadli so Argentinec Messi, Francozi Antoine Griezmann, Kylian Mbappe in Raphael Varane, Belgijca Kevin De Bruyne in Eden Hazard ter Anglež Harry Kane.

Kdo kandidira za naslov najboljšega?

Kralj strelcev v ligi prvakov

Cristiano Ronaldo je po zadnjem evropskem naslovu z Realom namignil, da bo zapustil Madrid, nato pa nekaj mesecev pozneje resnično sklenil pogodbo z Juventusom. | Foto: Getty Images Cristiano Ronaldo je po zadnjem evropskem naslovu z Realom namignil, da bo zapustil Madrid, nato pa nekaj mesecev pozneje resnično sklenil pogodbo z Juventusom. Foto: Getty Images Portugalec Cristiano Ronaldo je bil za najboljšega izbran že petkrat (2008, 2013, 2014, 2016, 2017). Od zadnjih petih lovorik je prejel kar štiri, letos pa si bo skušal prislužiti novo zlasti po zaslugi imenitnih predstav v ligi prvakov. V najmočnejšem klubskem tekmovanju na svetu je v sezoni 2017/18 dosegel 15 zadetkov in se z madridskim Realom že petič povzpel na evropski nogometni Olimp.

Najboljši strelec lige prvakov je postal že šestič zapored. V dresu madridskega Reala je dosegel 44 zadetkov, od tega kar 18 na zadnjih desetih tekmah španskega prvenstva. Na svetovnem prvenstvu v Rusiji je za Portugalsko dosegel štiri zadetke in izpadel v osmini finala.

Poleti se je 33-letni napadalec, rojen na otoku Madeira, preselil v Torino in oblekel dres Juventusa, za katerega je v serie A dosegel tri zadetke. Zaradi obveznosti v italijanskem prvenstvu, saj je imel v nedeljo zvečer dvoboj pri Frosinoneju (2:0, Ronaldo se je vpisal med strelce), v sredo pa ga čaka nova tekma, se po poročanju španskega športnega dnevnika Marca ne bo udeležil prireditve v Londonu.

S tem je na socialnih omrežjih sprožil plaz objav, v katerih se ljubitelji nogometa sprašujejo, ali ga v resnici ne bo zaradi tega, ker ne bo proglašen za najboljšega.

Cristiano Ronaldo
Sportal Besede Ronaldove sestre, ki bodo dale misliti Čeferinu

Najboljši nogometaš SP 2018

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je poleti podelil Luki Modriću nagrado za najboljšega igralca evropskih tekmovanj. | Foto: Reuters Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je poleti podelil Luki Modriću nagrado za najboljšega igralca evropskih tekmovanj. Foto: Reuters Hrvat Luka Modrić je v pestrem letu, ko je bil v središču pozornosti tako na igrišču kot tudi na sodnih razpravah, dosegel reprezentančni uspeh kariere. S Hrvaško je bil na svetovnem prvenstvu v Rusiji slabši le od Francije.

Slovenski sosedi so z uvrstitvijo v finale presegli vse optimistične napovedi, Modrić pa je bil izbran za najboljšega igralca turnirja. Na ruskih zelenicah je dosegel dva zadetka in prispeval podajo, s hrvaško izbrano vrsto pa je bil po vrnitvi s SP 2018 deležen nepozabnega sprejema, ki je napolnil zagrebške ulice.

33-letni Dalmatinec ni blestel le v državnem dresu. Z madridskim Realom je že tretjič zapored osvojil ligo prvakov, pred kratkim pa je bil izbran za najboljšega igralca evropskih tekmovanj v sezoni 2017/18. Nagrado mu je podelila Uefa, v taboru njegovega nekdanjega soigralca Ronalda pa niso skrivali razočaranja.

Cristiano Ronaldo
Sportal Ronaldo jezen, ker iz rok Čeferina ni dobil nagrade. "To je sramota!"

Vladar angleških zelenic

Mohamed Salah je v prejšnji sezoni blestel kot še nikoli. | Foto: Reuters Mohamed Salah je v prejšnji sezoni blestel kot še nikoli. Foto: Reuters Egipčan Mohamed Salah je bil v prejšnji sezoni v življenjski formi. Zadetke je dosegal z neverjetno lahkoto, kar so na lastni koži občutili tudi nogometaši Maribora v ligi prvakov. V 52 nastopih je za Liverpool zabil kar 44 zadetkov in bil najboljši strelec angleškega prvenstva.

Idilično zgodbo, v kateri je postal tudi najboljši afriški nogometaš leta, je prekinila poškodba v finalu lige prvakov. Na največji tekmi kariere mu je z ostrim posredovanjem načrte pokvaril kapetan Reala Sergio Ramos.

Salah je ostal brez evropskega naslova, na svetovnem prvenstvu v Rusiji pa je z Egiptom nastopil brez resnejših priprav. Dvakrat je zadel v polno, a izostal je pravi rezultat. Ko je povsem odpravil zdravstvene težave, je ponovno postal ogromna nevarnost za tekmece. V tej sezoni z Liverpoolom ne pozna poraza in vodi v angleškem prvenstvu.

Liverpool
Sportal Nenavadna poteza Salaha, ki dviguje prah in čudi navijače Liverpoola

V igri še številne nagrade

Med kandidati za najboljšega trenerja leta je tudi svetovni prvak Didier Deschamps. | Foto: Reuters Med kandidati za najboljšega trenerja leta je tudi svetovni prvak Didier Deschamps. Foto: Reuters Na današnjem slavnostnem večeru v Londonu, ki se bo začel ob 18. uri, bodo razglašeni tudi najboljši vratar (v igri za nagrado so Belgijec Thibaut Courtois, Francoz Hugo Lloris in nekoliko presenetljivo Danec Kasper Schmeichel), najboljši trener (hrvaški selektor Zlatko Dalić, francoski selektor Didier Deschamps in nekdanji strateg Reala Zinedine Zidane), najboljša nogometašica na svetu (Norvežanka Ada Hegerberg, Nemka Dzsenifer Marozsan in Brazilka Marta) in najboljši trener oz. najboljša trenerka v ženskem nogometu (Francoz Reynald Pedros, Japonka Asako Takakura in Nizozemka Sarina Wiegeman).

Izbran bo najlepši gol leta in deležen nagrade puškaš, podeljena bo tudi posebna navijaška nagrada Fifa Fan Award, izbrana pa bo tudi idealna enajsterica sezone 2017/18, ki so jo pod okriljem mednarodnega sindikata FIFPro izbrali profesionalni nogometaši z vsega sveta. Med 55 kandidati ni najboljšega slovenskega nogometaša Jana Oblaka, ki ga stanovski kolegi niso uvrstili med pet najboljših vratarjev na svetu.  

Drugo prestižno nagrado za najboljšega nogometaša leta, zlato žogo, bodo pri francoskem nogometnem tedniku France Football podelili konec leta.

Vsi nogometaši leta po izboru Fife (1991–2009 in 2016–17):

Leto Nogometaš Klub Država
1991 Lothar Mätthaus Inter Nemčija
1992 Marco van Basten Milan Nizozemska
1993 Roberto Baggio Juventus Italija
1994 Romario Barcelona Brazilija
1995 George Weah Milan Liberija
1996 Ronaldo Barcelona Brazilija
1997 Ronaldo Inter Brazilija
1998 Zinedine Zidane Juventus Francija
1999 Rivaldo Barcelona Brazilija
2000 Zinedine Zidane Juventus Francija
2001 Luis Figo Real Madrid Portugalska
2002 Ronaldo Real Madrid Brazilija
2003 Zinedine Zidane Real Madrid Francija
2004 Ronaldinho Barcelona Brazilija
2005 Ronaldinho Barcelona Brazilija
2006 Fabio Cannavaro Real Madrid Italija
2007 Kaka Milan Brazilija
2008 Lionel Messi Barcelona Argentina
2009 Lionel Messi Barcelona Argentina
2016 Cristiano Ronaldo Real Madrid Portugalska
2017 Cristiano Ronaldo Real Madrid Portugalska

Vsi nogometaši po izboru Fifa zlata žoga (2010–2015):

Leto Nogometaš Klub Država
2010 Lionel Messi Barcelona Argentina
2011 Lionel Messi Barcelona Argentina
2012 Lionel Messi Barcelona Argentina
2013 Cristiano Ronaldo Real Madrid Portugalska
2014 Cristiano Ronaldo Real Madrid Portugalska
2015 Lionel Messi Barcelona Argentina

Vsi dobitniki zlate žoge (1956–2009 in 2016–2017):

Leto Nogometaš Klub Država
1956 Stanley Matthews Blackpool Anglija
1957 Alfredo Di Stefano Real Madrid Španija
1958 Raymond Kopa Real Madrid Francija
1959 Alfredo Di Stefano Real Madrid Španija
1960 Luis Suarez Barcelona Španija
1961 Omar Sivori Juventus Italija
1962 Josef Masopust Dukla Praga Češkoslovaška
1963 Lev Jašin Dinamo Moskva Sovjetska zveza
1964 Denis Law Manchester United Škotska
1965 Eusebio Benfica Portugalska
1966 Bobby Charlton Manchester United Anglija
1967 Florian Albert Ferencvaroš Madžarska
1968 George Best Manchester United Severna Irska
1969 Gianni rivera Milan Italija
1970 Gerd Müller Bayern München Zahodna Nemčija
1971 Johan Cruyff Ajax Amsterdam Nizozemska
1972 Franz Beckenbauer Bayern München Zahodna Nemčija
1973 Johan Cruyff Barcelona Nizozemska
1974 Johan Cruyff Barcelona Nizozemska
1975 Oleg Blohin Dinamo Kijev Sovjetska zveza
1976 Franz Beckenbauer Bayern München Zahodna Nemčija
1977 Allan Simonsen Borussia Mönchengladbach Danska
1978 Kevin Keegan HSV Anglija
1979 Kevin Keegan HSV Anglija
1980 Karl-Heinz Rummenigge Bayern München Zahodna Nemčija
1981 Karl-Heinz Rummenigge Bayern München Zahodna Nemčija
1982 Paolo Rossi Juventus Italija
1983 Michel Platini Juventus Francija
1984 Michel Platini Juventus Francija
1985 Michel Platini Juventus Francija
1986 Igor Belanov Dinamo Kijev Sovjetska zveza
1987 Ruud Gullit Milan Nizozemska
1988 Marco van Basten Milan Nizozemska
1989 Marco van Basten Milan Nizozemska
1990 Lotthar Matthäus Inter Nemčija
1991 Jean-Pierre Papin Marseille Francija
1992 Marco van Basten Milan Nizozemska
1993 Roberto Baggio Juventus Italija
1994 Hristo Stoičkov Barcelona Bolgarija
1995 George Weah Milan Liberija
1996 Mattthias Sammer Borussia Dortmund Nemčija
1997 Ronaldo Inter Brazilija
1998 Zinedine Zidane Juventus Francija
1999 Rivaldo Barcelona Brazilija
2000 Luis Figo Real Madrid Portugalska
2001 Michael Owen Liverpool Anglija
2002 Ronaldo Real Madrid Brazilija
2003 Pavel Nedved Juventus Češka
2004 Andrij Ševčenko Milan Ukrajina
2005 Ronaldinho Barcelona Brazilija
2006 Fabio Cannavaro Real Madrid Italija
2007 Kaka Milan Brazilija
2008 Cristiano Ronaldo Manchester United Portugalska
2009 Lionel Messi Barcelona Argentina
2016 Cristiano Ronaldo Real Madrid Portugalska
2017 Cristiano Ronaldo Real Madrid Portugalska
Ne spreglejte