Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
6. 11. 2016,
16.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Natisni članek

Marijan Pušnik Hajduk Split Dalmacija Rijeka Matjaž Kek Hrvaška Dinamo Zagreb

Nedelja, 6. 11. 2016, 16.29

6 let, 6 mesecev

Prvi Slovenec na klopi splitskega velikana

Pušnik: Nogomet igramo zaradi Torcide

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Marijan Pušnik | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Marijan Pušnik je poleti postal trener Hajduka in se vpisal v zgodovino kot prvi Slovenec na čelu slavnega splitskega kluba. Po slabih petih mesecih je z opravljenim zadovoljen le delno. Bil bi veliko boljše volje, če njegovi izbranci na jadranskem derbiju v soboto ne bi naivno dovolili Kekovi Rijeki, da jim po preobratu zada nov boleč poraz (1:2).

''Ni lahko biti trener v Splitu, kjer vsi živijo za klub. Pritisk je velik,'' so stavki, ki jih slovenski strateg Marijan Pušnik ponavlja iz tedna v teden. Odkar je prevzel splitskega velikana, ki je v zadnjih letih zaradi finančne krize izgubil stik z Dinamom in Rijeko, je na lastni koži začutil, kako je biti odgovoren za klub, za katerega stiska pesti vsa Dalmacija.  

''Za Hajduk se ne navija, ampak živi,'' nas je popravil 56-letni Korošec, ki je izpolnil cilj, ki si ga je zadal na začetku trenerske poti v Splitu, ko je zaupal željo, da bi treniral Hajduk tudi v dolgih rokavih.

Pod noge so mu vrgli veliko polen

S tem je dal vedeti, da želi preživeti stresno poletje in ostati na odgovornem stolčku tudi v manj toplih, a bolj vetrovnih mesecih. ''Tista izjava je bila malce bolj metaforična. Na začetku sem doživel veliko nasprotovanj, veliko polen je bilo vrženih pod moje noge. Zato je bila tista izjava nalašč vržena v medije.''

Vrhunci jadranskega derbija na Reki:

Krizne trenutke je zdržal, vodstvo kluba mu je oprostilo domačo razprodajo ugleda, ko je sredi avgusta v enem tednu izgubil na Poljudu z Dinamom (0:4) in Kekovo Rijeko (2:4). Po porazu na Reki z 1:2 za vrhom zaostaja že 13 točk.

Obdrži se lahko le z dobrim delom in rezultati

Pred tekmo je bil dobre volje, nato pa je doživel poraz proti vodilni Rijeki. | Foto: Vid Ponikvar Pred tekmo je bil dobre volje, nato pa je doživel poraz proti vodilni Rijeki. Foto: Vid Ponikvar ''Vem, da so v Splitu pomembni le rezultati. Kritikov pa je vedno veliko. Do 30. leta so vsi nogometaši, potem pa postanejo vsi trenerji. Tako se reče (smeh). Ker pa se za Hajduk ne navija, ampak živi, so tudi velika pričakovanja in pritiski. Edino, kar me bo obdržalo v Splitu, so dobro delo in rezultati. Drugih iluzij nimam,'' se točno zaveda, s čim bi si zagotovil zaupanje klubskega vodstva.

Če bo preživel viharno jesen v Splitu, bo izkusil nenavadno izkušnjo. Na Hrvaškem je šele na četrtem mestu, lani pa je bil v Slovenijo z Olimpijo jesenski prvak, kar ni zadoščalo za nadaljevanje sodelovanja z ljubljanskim klubom.

Po dvoboju na Reki je bil potrt. Najbolj so ga razočarale napake branilcev, ki so kršili dogovor, sprejet pred tekmo, in zaplavali v dveh akcijah, v katerih je Rijeka dosegla dva zadetka in preobrnila rezultat v končno zmago z 2:1.

''Nismo bili pravi. Igrati znamo boljše, naivno smo zapravili vodstvo. Odločila je zrelost Rijeke,'' ni bil zadovoljen z odzivom igralcem po prejetih zadetkih.

Hajduk ni konkurenčen Rijeki in Dinamu

Zaradi slabega finančnega stanja splitskega kluba za razliko od Matjaža Keka ne more v Split pripeljati vseh igralskih želja. | Foto: Vid Ponikvar Zaradi slabega finančnega stanja splitskega kluba za razliko od Matjaža Keka ne more v Split pripeljati vseh igralskih želja. Foto: Vid Ponikvar V reprezentančnem premoru želi izbrance, ki bodo ostali na Poljudu, dobro pripraviti na nadaljevanje sezone. Če bo kot trener Hajduka vstopil tudi v leto 2017, bo aktiven tudi v zimskem prestopnem roku. Velja podobno kot pri Matjažu Keku, za katerega je še v vsaki sezoni igral nogometaš s slovenskim potnim listom, pričakovati kmalu kakšnega Slovenca tudi v dresu Hajduka?

 ''Želje so bile že v poletnem prestopnem roku. Govoril sem z nekaj igralci, tako nekdanjimi kot zdajšnjimi reprezentanti, a Hajduk v tem trenutku po plačah in ostalem ni konkurenčen Rijeki ali pa zagrebškemu Dinamu. Težko je pripeljati Slovenca z odškodnino in visoko plačo v Split,'' si Pušnik ne dela utvar. Zaradi omejenega klubskega proračuna ne more v Dalmacijo pripeljati mnogih igralcev, ki bi jih drugače rad vodil na Poljudu.

Bo Marijan Pušnik ostal trener Hajduka do konca sezone?

  • Da
    78,64 %
    243 glasov
  • Ne
    18,12 %
    56 glasov
  • Moral bi voditi slovenski, ne pa hrvaški klub.
    3,24 %
    10 glasov
Oddanih 309 glasov

Torcida poglavje zase v hrvaškem nogometu

Na štadion Rujevica je v 13. minuti vstopilo nekaj sto pripadnikov navijaške skupine Torcida, oblečenih v oranžne kombinezone, ki so zaradi strogo zavarovane južne tribune namerno spominjali na zaporniške uniforme. | Foto: Vid Ponikvar Na štadion Rujevica je v 13. minuti vstopilo nekaj sto pripadnikov navijaške skupine Torcida, oblečenih v oranžne kombinezone, ki so zaradi strogo zavarovane južne tribune namerno spominjali na zaporniške uniforme. Foto: Vid Ponikvar Na Reki je pohvalil pripravljenost igrišča na modernem objektu Rujevica, ki je kljub neprestanim padavinam omogočalo dobre pogoje za igro. Domači gledalci so lahko uživali le v rezultatu, saj sta jih dež in veter med srečanjem spravljala v težave.

Na svojevrsten način so vremenske neprijetnosti skušali odpraviti navijači Hajduka. Navijaška skupina Torcida je prispela na Reko v oranžnih kombinezonih, ki so spominjali na zaporniške uniforme v zloglasnem ameriškem zaporu Guantanamo.

''Torcida je poglavje zase v hrvaškem nogometu. Vse čestitke za zvestobo. So zelo bučni navijači, vedno hodijo z nami, podpirajo nas na Poljudu in gostovanjih. Zaradi njih se igra nogomet,'' se je zahvalil navijačem za podporo, ki jo nudijo zvesti navijači. Pušnik je prepričan, da se igra nogomet zaradi njih. Od njih, pri Hajduku imajo navijači posebno moč, je po svoje odvisna tudi njegova usoda.

Prvenstvo je še dolgo

Rijeka si je po mnenju 56-letnega Korošca zaslužila prvo mesto. | Foto: Vid Ponikvar Rijeka si je po mnenju 56-letnega Korošca zaslužila prvo mesto. Foto: Vid Ponikvar Če bi mu navijači obrnili hrbet, bi se znašel v silovitih težavah. Za zdaj razen nekaj izpostavljenih internetnih kritikov, ki jih na hrvaških športnih straneh ne manjka, ni bilo zaznati javnega nezadovoljstva nad delom izkušenega slovenskega trenerja.

''Rijeka si je zaslužila prvo mesto, a je prvenstvo še dolgo. Matjaževi fantje so favoriti, a ne smemo pozabiti tudi na Dinamo in Hajduk,'' drzno sporoča Pušnik v trenutkih, ko Hajduk za Kekovim klubom zaostaja že ''nesrečnih'' 13 točk.

''Prvenstvo je še dolgo,'' trmasto vztraja pri svoji trditvi Korošec, ki se bo po porazu na jadranskem derbiju soočal z novimi pritiski. Ker je trener Hajduka že skoraj pet mesecev, jih je vedno bolj vajen. ''V čast in zadovoljstvo mi je voditi takšen klub,'' izžareva srečo in ponos, ko govori o splitskem klubu. Zato ne skriva želje, da bi na vročem stolčku vztrajal tako dolgo kot le malokdo pred njim. O takšnem podvigu bi mu lahko marsikaj lepega povedal prijatelj Kek ...

Hrvaško prvenstvo, trenutna lestvica:

1. Rijeka 41 točk (15 tekem)
2. Dinamo Zagreb 35 (15)
3. Osijek 30 (15)
4. Hajduk Split 28 (15)
5. Inter Zaprešić 15 (15)
...
Ne spreglejte