Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
5. 11. 2016,
19.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

1

Natisni članek

Hrvaška Rijeka Hajduk Split Marijan Pušnik Matjaž Kek

Sobota, 5. 11. 2016, 19.10

6 let, 6 mesecev

Slovenski trenerski spopad na Hrvaškem

Kek boljši od Pušnika: Vsaka evforija je trapasta

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

1

Rijeka Hajduk | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek je z Rijeko v hrvaškem derbiju premagal Hajduk, ki ga vodi njegov rojak in prijatelj Marijan Pušnik. Rečani so bili v slabih vremenskih pogojih boljši z 2:1 in se zasidrali na vrhu lestvice, veselo občinstvo na štadionu Rujevica pa je po vedno sladki zmagi nad Splitčani igralce pospremilo v slačilnice z vzkliki ''Šampioni, šampioni''.

Nogometni klub Rijeka ni bil še nikoli prvak. Niti v nekdanji državi Jugoslaviji niti na Hrvaškem. Pod vodstvom Matjaža Keka, ki je nedavno postal trener z najdaljšim stažem na Reki in podrl vse rekorde, mu v tej sezoni kaže imenitno.

Takole so veliko zmago proslavili na Reki:

Po zmagi v jadranskem derbiju nad Hajdukom, ki jo je zaznamovalo nevšečno vreme, so Rečani prednost pred zagrebškim Dinamom, ki je odigral tekmo manj, povišali na ogromnih devet točk.

Noče delati cirkusa

Rijeka je v jadranskem derbiju izgubljala z 0:1, a se vrnila in vknjižila novo dragoceno zmago v boju za naslov. | Foto: Vid Ponikvar Rijeka je v jadranskem derbiju izgubljala z 0:1, a se vrnila in vknjižila novo dragoceno zmago v boju za naslov. Foto: Vid Ponikvar V Kvarnerju je čutiti nogometno evforijo na vsakem koraku. Izogiba se ji le tisti, ki je vse skupaj zakuhal. To je Mariborčan, ki vztrajno ponavlja, da želi ostati na realnih tleh.

''Kaj drugega mi niti ne preostane. Naj iz tega delam cirkus, evforijo, čez tri tedne pa doživim negativen rezultat in gre vse po novem? Tako kot po tem, če se rezultat ne izteče po tvojih željah, ni potrebno delati tragedij, velja podobno tudi za zmage. Vsaka evforija je nepotrebna in trapasta. Pogled na lestvico je lep, a od tega ne moreš živeti,'' razmišlja samozavesten trener Rijeke, ki se zaveda, da na Hrvaškem poteka šele 15. krog.

Še malo slavja z Reke:

Do konca prvenstva jih bodo njegovi izbranci, med katerimi je slovenski reprezentant Matic Črnic ponovno ostal brez priložnosti in dvoboj spremljal na klopi, odigrali še 21!

Pušnik: Velika čast je voditi Hajduk

Dvoboj na štadionu Rujevica je potekal v silovitem dežju ob močnih vetrovnih sunkih. | Foto: Vid Ponikvar Dvoboj na štadionu Rujevica je potekal v silovitem dežju ob močnih vetrovnih sunkih. Foto: Vid Ponikvar Rijeka v tej sezoni sploh še ni izgubila. Niti na Hrvaškem niti v Evropi. V prvenstvu premočno vodi, v pokalu se je uvrstila med osem najboljših. Zmage nad Hajdukom, proti kateremu ni Kek izgubil niti enkrat v 15 jadranskih derbijih, so postale že nekaj vsakdanjega.

''To sploh ni več derbi. Jadranski derbi je že dolgočasen,'' so se šalili domači novinarji, ki pogrešajo boljši in konkurenčnejši Hajduk. ''Nismo bili pravi. Znamo igrati boljše, je pa res, da je Rijeka pokazala večjo zrelost. Zaradi tega je osvojila vse točke,'' je bil nezadovoljen Marijan Pušnik, ki je pred začetkom sezone presenetil s sklenitvijo sodelovanja z dalmatinskim velikanom.

V tej sezoni je proti Keku izgubil oba prvenstvena dvoboja (2:4 in 1:2), med njima pa navdušil z nizom neporaženosti na 12 tekmah. ''Velika čast in privilegij je voditi Hajduk. To je velika odgovornost, stalno si pod pritiskom,'' je dejal prvi Slovenec, ki je v 105-letni klubski zgodovini vodil Hajduk.

Kek: Ni lahko biti trener Hajduka

Marijan Pušnik je bil po srečanju jezen na neodgovorne posameznike v obrambi. | Foto: Vid Ponikvar Marijan Pušnik je bil po srečanju jezen na neodgovorne posameznike v obrambi. Foto: Vid Ponikvar Podobno razmišlja tudi njegov stanovski kolega Kek: ''Ni lahko biti trener Hajduka. Prišel je v izjemno težkem trenutku, nato pa Hajduk ni izgubil vse od zadnje naše tekme. V takšnih okoliščinah je stresno delati. Velik izziv je ostati vsak dan trener na Hrvaškem, oba skušava napraviti vse najboljše,'' je pojasnil Kek, ki v svoji karieri sploh še ni izgubil proti Hajduku, ki ga je kot najstnik oboževal in zanj stiskal pesti, ko se je kot mladinec Maribora nahajal v prestolnici Dalmacije.

Pušnik, ki je v trenerskem spopadu Slovencev na Hrvaškem potegnil krajšo, je bil najbolj jezen nad njegovimi branilci, ki so dvakrat zaspali v obrambi in Rijeki omogočili, da je v 15 minutah od zaostanka z 0:1 prišla do preobrata in končne zmage z 2:1.

''Točk nas je stala neodgovornost v obrambi. Dvakrat smo se slabo odzvali ob prekinitvah. Te napake moramo odpraviti. Stojimo bolje na igrišču kot v prvih dveh mesecih, a to še ne zadošča za vrh,'' je nekdanji trener Olimpije prepričan, da bo moral še izboljšati igro, če bo želel resneje konkurirati za položaj tik pod vrhom. ''Res je, zaostajamo 13 točk za Rijeko, a prvenstvo je še dolgo,'' še goji optimizem, da bi se lahko vmešal v boj za najvišja mesta.

Igralci so lačni uspeha

Nekdanji slovenski selektor je trener Rijeke že več kot tri leta in pol. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji slovenski selektor je trener Rijeke že več kot tri leta in pol. Foto: Vid Ponikvar Rijeka počasi, a zanesljivo hiti k naslovu jesenskega prvaka. ''Zasluženo smo zmagali. Bili so težki pogoji, a je bila zelenica fantastično pripravljena za tako nevšečno vreme. Bil je pravi derbi. V prvem polčasu, v katerem smo pokazali, da si zaslužimo prvo mesto, smo zapravili preveč priložnosti, bili nato kaznovani, a je odločila želja mojih igralcev. Bili so lačni uspeha. Vrnili smo na zelo avtoritativen način. Ta zmaga bo lep impulz za nadaljevanje sezone,'' je še sporočil trener Rijeke.

Na jadranskem derbiju ga je z dvema zadetkoma (v znak spoštovanja do Hajduka ju ni proslavljal) osrečil mladi branilec Josip Elez, nekdanji up splitskega tekmeca, ki se je kot najstnik odpravil v Rim k Laziu, nato pa se vrnil v domovino. Kek je imel dober nos, saj je zastonj pripeljal branilca, ki je dvakrat zatresel gostujoča vrata in utišal nekaj sto premočenih pripadnikov navijaške skupine Torcida.

Ti so ponovno prejeli boleč udarec, saj je Rijeka dobila nov jadranski derbi, na koncu pa so morali spremljati še ognjemet, ki so ga gostitelji pripravili v čast zmagovalcem. Če bi Hajduk zadržal prednost, ki jo je v 60. minuti priigral Madžar Marko Futacs, bi bilo drugače.

Rijeka ima priložnost, da v tej sezoni izpolni sanje navijačev in prvič v zgodovini osvoji naslov državnega prvaka. | Foto: Vid Ponikvar Rijeka ima priložnost, da v tej sezoni izpolni sanje navijačev in prvič v zgodovini osvoji naslov državnega prvaka. Foto: Vid Ponikvar

''Bili smo preveč naivni,'' je potožil Pušnik in napovedal, da čaka njegove izbrance med reprezentančnim premorom veliko dela. Podobne naloge čakajo tudi Keka, ki pa bo za začetek v nedeljo obiskal mamo. Priznal je, da se najbolj veseli njenega ocvrtega piščanca. Navijači Rijeke mu želijo dober tek in obilico užitkov.

Ne spreglejte