Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
17. 8. 2017,
12.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

3

Natisni članek

Marijan Pušnik Liga Europa UEFA liga prvakov Partizan Beograd Dinamo Zagreb Darko Milanič Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 17. 8. 2017, 12.00

12 mesecev

Statistični pogled v preteklost

Rezultat, ki Mariboru ni prinesel nič dobrega

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

3

Darko Milanič | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Z rezultatom nismo zadovoljni, a nas ohranja v igri," je po porazu z 1:2 v Izraelu sporočil trener Maribora Darko Milanič. Zaveda se, da bi vijolice v tako želeni skupinski del lige prvakov prihodnji torek v Ljudskem vrtu popeljala že zmaga z 1:0. Mariboru ne gre na roko statistika. V takšnem položaju se je v Evropi znašel že trikrat, a vselej ostal praznih rok.

Liga prvakov, play-off kvalifikacij, prve tekme

Najboljši slovenski klub, ki je v skupinskem delu lige prvakov zaigral že dvakrat (1999/2000 in 2014/15), zdaj pa je od njega oddaljen le še en korak, se je v pestri evropski zgodovini naigral pomembnih dvobojev. V položaju, ko bi v izločilnem delu na prvi tekmi v gosteh izgubil z 1:2, se je znašel trikrat.

Bo Mariboru pred domačimi gledalci uspelo nadoknaditi zaostanek in se še tretjič uvrstiti v skupinski del lige prvakov?

  • Da.
    73,08 %
    798 glasov
  • Ne.
    26,92 %
    294 glasov
Oddanih 1092 glasov

Čeprav so navijači širili optimizem, saj so vedeli, da bi njihovim ljubljencem v Ljudskem vrtu ob že pregovorno bučni podpori za napredovanje zadoščala že tesna zmaga z 1:0, so vselej objokovali zapravljeno priložnost. Štadion pod Kalvarijo je bil trikrat priča neuspehu NK Maribor. Najprej proti beograjskemu Partizanu, nato proti izraelskemu Maccabiju iz Haife, nazadnje pa pred petimi leti proti zagrebškemu Dinamu. Poraz v gosteh z 1:2 je prerasel v rezultat, ki Mariboru ne prinaša nič dobrega. Za zdaj.

Darko Milanič po porazu v Izraelu

Partizan ohranil prednost

Pred 11 leti so Mariborčani navduševali v Evropi. Najprej so šli do konca v pokalu Intertoto in v zadnjem krogu šokirali španskega velikana. Villarreal, ki je bil le nekaj mesecev poprej polfinalist lige prvakov, je moral seči v roko Pušnikovi četi, ki je pred polnim Ljudskim vrtom proslavljala eno najslajših napredovanj v Evropi.

Rene Mihelič je na gostovanju v Beogradu priigral tesen poraz z 1:2, nato pa se je povratna tekma v Mariboru končala brez zmagovalca (1:1). | Foto: Vid Ponikvar Rene Mihelič je na gostovanju v Beogradu priigral tesen poraz z 1:2, nato pa se je povratna tekma v Mariboru končala brez zmagovalca (1:1). Foto: Vid Ponikvar

Sledila je nagrada, play-off kvalifikacij za nastop v ligi Europa. Ples kroglic je Mariboru namenil tekmeca iz Srbije. Vijolice so se udarile z nekdanjim velikanom jugoslovanskega nogometa, beograjskim Partizanom. Maribor je v srbski prestolnici izgubljal z 0:2. Oba zadetka je za črno-bele dosegel Nigerijec Odita Obiora, ki še vedno nastopa v srbskem prvenstvu, nato pa je Mariboru večer polepšal nekdanji kapetan Rene Mihelič.

Vijolice so doma skušale nadoknaditi zaostanek, a so bile neuspešne. Najprej je Bojan Zajić Partizan popeljal v vodstvo, gostiteljem pa kaj več kot od izenačenja, zanj je poskrbel nekdanji veliki up slovenskega nogometa Gorazd Zajc, ni uspelo. Maribor je potegnil kratko.

V Ljudskem vrtu so se veselili Izraelci

Zgodovina se je ponovila v sezoni 2011/12. Maribor se je skušal prebiti v ligo prvakov. V tretjem krogu kvalifikacij je naletel na takratnega izraelskega prvaka. Maccabi je v Haifi izkoristil prednost domačega igrišča in zmagal z 2:1. Takrat je zadetek za Maribor dosegel klubski rekorder Marcos Tavares, ki je v sveti deželi zadel v polno tudi v sredo (1:2 pri Hapoelu Be'er Shevi). Brazilec s štajerskim srcem je izenačil na 1:1, a so Mariborčani v nadaljevanju prejeli še en gol.

Klubski rekorder Marcos Magno Morales Tavares je pred petimi leti dvakrat zatresel mrežo izraelskega prvaka Maccabija, a to Mariboru ni pomagalo k napredovanju. | Foto: Vid Ponikvar Klubski rekorder Marcos Magno Morales Tavares je pred petimi leti dvakrat zatresel mrežo izraelskega prvaka Maccabija, a to Mariboru ni pomagalo k napredovanju. Foto: Vid Ponikvar

Na povratni tekmi so Izraelcem nameravali vrniti milo za drago, a so kmalu doživeli hladno prho. Maccabi je povedel že v deseti minuti, borbeni kapetan Tavares pa je še v prvem polčasu izenačil. Ostalo je pri 1:1 in izbranci Darka Milaniča so evropsko pot nadaljevali v play-offu kvalifikacij za evropsko ligo.

Tam so se pomerili s škotskim velikanom Glasgow Rangers in se vpisali v zgodovino. Doma so Škote premagali z 2:1, v gosteh remizirali in si priigrali krstni nastop v skupinskem delu evropske lige. Če bodo prihodnji torek neuspešni proti Hapoelu, bodo za tolažilno nagrado deležni nastopa v skupinskem delu lige Europa.

Bodoči trener Maribora ustavil vijoličasti vlak

Neuspešna statistika po gostujočem porazu z 1:2 se je nadaljevala v sezoni 2012/13. Maribor se je udaril s hrvaškim prvakom Dinamom. Sosedski obračun je najprej ponudil poslastico v Zagrebu, ki pa je le delno osrečila slovenske prvake. Vijolice so pod vodstvom Milaniča na štadionu Maksimir izgubile z 1:2. Zanimivo je, da je takrat Dinamo vodil Ante Čačić, zdajšnji hrvaški selektor, ki je naslednje leto na vročem mariborskem stolčku nasledil prav Milaniča.

Veselje Anteja Čačića po uvrstitvi zagrebškega Dinama v ligo prvakov. Hrvaški prvak je povratno tekmo v Ljudskem vrtu dobil z 1:0. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Veselje Anteja Čačića po uvrstitvi zagrebškega Dinama v ligo prvakov. Hrvaški prvak je povratno tekmo v Ljudskem vrtu dobil z 1:0. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zagrebčani so zmagali z 2:1. Zadetka sta dosegla Duje Čop in Milan Badelj, Maribor pa je v dobro voljo spravil Robert Berić, čeprav je pozneje njegov zadetek obveljal kot avtogol Badelja, danes enega izmed nosilcev igre Fiorentine.

Mariborčani so v štajerskem navijaškem kotlu, ki ga je predstavljal razprodani Ljudski vrt, načrtovali sladko napredovanje in igranje v ligi prvakov. Želja se jim ni uresničila. Ponovno se je povratna tekma pred domačim občinstvom izkazala za prevelik pritisk. Dinamo je povedel že v 12. minuti z zadetokom Portugalca Tonela. Pri tem je tudi ostalo. Zagrebčani so si zagotovili dragoceno vstopnico, Maribor pa se je preselil v skupinski del evropske lige, kjer se je srečal z zelo atraktivnimi tekmeci (Tottenham, Lazio in Panathinaikos).

Tradicije so za to, da se jih ruši

Mariboru se torej ni izšlo niti v tretje. Nesojeno pravilo ni obveljalo. Bi mu lahko uspelo v četrto? V športu so tradicije za to, da se jih ruši. In skoraj vse se enkrat končajo. Če se bo tudi ta, bo nogometna Slovenija v sedmih nebesih, saj bo prvak Maribor od torka del evropske elite, v njegovi blagajni pa se bo bohotilo vsaj 15 milijonov evrov denarne nagrade.

Bo športni direktor Zlatko Zahović, ki letos ne sme več sedeti na klopi NK Maribor na evropskih tekmah, zaploskal tretjemu preboju vijolic med bogato evropsko elito? | Foto: Grega Valančič/Sportida Bo športni direktor Zlatko Zahović, ki letos ne sme več sedeti na klopi NK Maribor na evropskih tekmah, zaploskal tretjemu preboju vijolic med bogato evropsko elito? Foto: Grega Valančič/Sportida

Pred izbranci Darka Milaniča je velika priložnost. "Z rezultatom nismo zadovoljni, a nas ohranja v igri," je po porazu z 2:1 v Berševi poudaril strateg vijolic, ki bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da mesto ob Dravi v torek, 22. avgusta, poskakuje v ritmu evforije in zaploska novemu podvigu, že tretji uvrstitvi med najboljše v ligi prvakov! Če so se Mariborčani kaj naučili iz prejšnjih prigod …

Ne spreglejte