Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
20. 8. 2015,
21.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Atletico Madrid Real Madrid Barcelona Sevilla Valencia Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Lionel Messi Lionel Messi Jan Oblak Jan Oblak Rene Krhin Bojan Jokić

Četrtek, 20. 8. 2015, 21.54

8 let

Lahko Jan Oblak ustavi Lea Messija in Cristiana Ronalda?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes se začenja nova sezona elitne španske nogometne lige, v kateri igrata najboljša nogometaša na svetu zadnjih let. V njej bodo svoj delež tudi tokrat prispevali Slovenci.

Tako kot skorajda vedno, predvsem v zadnjem obdobju, sta favorita za končni naslov le dva. Barcelona, branilka naslova, in Real Madrid. Le enkrat v zadnjih enajstih letih, v predpretekli sezoni, se je zgodilo, da prvak ni prišel iz dveh gigantov španskega nogometa. Takrat je bil prvak Atletico Madrid. Edini klub, ki ima nekaj možnosti, da štrene povsem pri vrhu pomeša tudi tokrat.

Barcelona do januarja brez pomoči okrepitev

Prvi favorit za naslov je najverjetneje kar Barcelona. V rokah ima naslove državnega, pokalnega, evropskega superpokalnega in seveda predvsem evropskega prvaka, zato ji tak status preprosto mora pripasti. Luis Enrique v prvi sezoni na katalonski klopi ni diplomiral, ampak kar doktoriral, če se malce pošalimo. Res je, da bo sijajno sezono težko ponoviti. Tudi zato, ker je odšel Xavi Hernandez, in zato, ker bodo zaradi kazni pri Barceloni na okrepitve Ardo Turana, Aleixa Vidala in druge lahko računali šele v prihodnjem letu. A ne pozabimo, tudi Luis Suarez je v prejšnji sezoni začel igrati z zapoznitvijo, pa se to ni poznalo. Zdaj je Urugvajec v ognju že od začetka, potem so tukaj še Neymar, Andres Iniesta in predvsem Lionel Messi.

Real spet z novim trenerjem, a brez zvezdniških okrepitev

Real Madrid, ki bo Katalonce skušal prikrajšati za veselje, v novo sezono, nič kaj presenetljivo, vstopa z novim trenerjem. Priljubljenega Carla Ancelottija je po sezoni brez najpomembnejših lovorik nasledil manj priljubljeni Rafael Benitez. Kaj novega bo prinesel, bomo še videli. Dejstvo je, da bo prva violina še vedno Cristiano Ronaldo, kot je jasno tudi to, da pri kraljevem klubu letos poleti, vsaj za zdaj, še niso nakupovali tako zvenečih zvezdnikov, kot so jih sicer. Hrvat Mateo Kovačić in Danilo nista bila poceni, a vseeno ne spadata v kategorijo Jamesa Rodrigueza, Garetha Bala in podobnih zvezdnikov, ki so v Madrid prihajali v prejšnjih letih.

Atletico je boljši, kot je bil

Na štartno mesto številka tri lahko postavimo Atletico Madrid. Ta se je po sezoni 2013/14, v kateri je presenetil, med drugim je igral tudi v finalu lige prvakov, vrnil tja, kamor spada. Na tretje mesto. Toda ni jih malo, ki so prepričani, da se bo moštvo Diega Simeoneja spet borilo za lovorike. Zato ker so pri Atleticu, razen turškega zvezdnika Turana in brazilskega branilca Mirande, ohranili vse nosilce iz prejšnje sezone in pripeljali zveneče okrepitve. Predvsem v napadu, v katerem so Antoinu Griezmannu in Fernandu Torresu priključili še kolumbijskega golgeterja Jacksona Martineza in komaj 20-letnega Argentinca Luciana Vietta, ki je v debitantski sezoni pri Villarrealu zabil kar 20 golov v vseh tekmovanjih. In ne pozabimo, iz Chelseaja se je vrnil tudi branilec Filipe Luis. Lahko Atletico spet šokira? Prav gotovo.

Kaj zmorejo preostali?

V četrti boben lahko uvrstimo naslednje tri ekipe. Valencio, ki je sicer izgubila stebra obrambe Nicolasa Otamendija, a pripeljala nekaj dobrih okrepitev, nekoliko pa ji bo nagajalo tudi igranje v Evropi. Sevillo, ki v zadnjih letih bolj kot španskemu prvenstvu prednost daje Evropi, tam je dvakrat zapored osvojila evropsko ligo in bo zdaj igrala v ligi prvakov. Andaluzijci so izgubili z naskokom najboljšega strelca Carlosa Bacco, a pripeljali nekaj zanimivih okrepitev.

Potem je tu še Athletic Bilbao, ki je pred dnevi v superpokalu šokiral Barcelono. Baski, ki imajo odlično mladinsko šolo, iz katere bodo črpali tudi tokrat, se zanašajo predvsem na veterana Aritza Aduriza, ki kljub 34 letom še vedno blesti v napadu, in mladega, 22-letnega, a po odigranih tekmah (skoraj 300 jih je že zbral med člani) zelo izkušenega vezista Ikerja Muniaina. Ta je v dresu Athletica debitiral, ko je bil star vsega 16 let.

Betis je spet poln elana

Kdo naj bi bil v sredini lestvice? Real Sociedad, ki je še pred tremi sezonami igral celo v ligi prvakov, bo s Škotom Davidom Moyesom na klopi skušal izboljšati preteklo sezono, ki jo je končal na 12. mestu. Villarreal je v zadnjih letih vseskozi pri vrhu, v zadnjih dveh sezonah je bil dvakrat šesti. Res je, da je ostal brez Giovannija dos Santosa, Vietta, Ikechukwuja Ucheja in Joela Campbella, a bi moral biti v zgornjem delu lestvice. Tudi zato, ker je iz londonskega Tottenhama pripeljal golgeterja Roberta Soldada, ki je na španskih zelenicah že navduševal.

Celta je v prejšnji sezoni z osmim mestom prijetno presenetila, z argentinskim trenerjem Eduardom Berizzom veliko pričakuje tudi zdaj. Malaga, pri kateri je šejk Abdulah bin Naser Al Thani priprl blagajno, je v finančni stiski, a vseeno dovolj dobra, Rayo Vallecano s Pacom Jemezom na klopi navdušuje z igro in pristopom, Getafe ima solidno ekipo in ne bi smel imeti težav, Espanyol ima pravzaprav abonma na sredini lestvice. V zadnjih desetih letih nikoli ni bil nižje od 15. in višje od osmega mesta.

Potem sta tu še dva povratnika med elito, ki se naj ne bi borila za obstanek. Sporting Gijon se je vrnil po dveh letih, Betis po enem. Moštvo iz Seville, z njim se seveda vrača tudi veliki mestni derbi, je pripeljalo nekaj zvenečih okrepitev (Rafael van der Vaart, Heiko Westermann, Juan Manuel Vargas) in si ob podpori navijačev, ki zagotovo ne bo manjkala, lahko obeta solidne, morda celo zelo dobre rezultate.

Kar nekaj je takšnih, ki naj bi trepetali do zadnjega

V boj za obstanek gre postaviti preostalih pet klubov. Deportivo je močnejši, kot je bil v pretekli sezoni, ko se je komajda rešil pred izpadom, a še vedno ne dovolj dober, da bi si lahko v novi sezoni obetal mirno plovbo. Majhna in skromna Granada, ki se je sicer nekoliko okrepila, štarta v peto zaporedno sezono med elito, Levante je skromen, morda celo največja kandidata za izpad pa sta Las Palmas in Eibar.

Prvi se je med elito vrnil po 13 letih in bo imel veliko dela, da tam ostane. Drugi je bil v prejšnji sezoni, ko je bil debitant med prvoligaši, po prvem delu celo senzacija. Bil je na sedmem mestu. Potem je padel v globoko krizo. Kar osem tekem zapored je izgubil, kar enajst tekem je čakal na zmago in se komajda izognil selitvi v drugo ligo. Mnogi so prepričani, da Baskom tokrat ne bo uspelo.

Lahko Jan Oblak ustavi velikana?

V novi sezoni bi morali pomembno vlogo v najboljšem, kar ponuja španski klubski nogomet, igrati tudi Slovenci. V prvi vrsti seveda Jan Oblak. Mladi vratar, ki je v drugi polovici pretekle sezone dobil bitko za mesto med vratnicama Atletica, bo očitno ostal v Madridu in skušal dokazati, zakaj je še vedno najdražji vratar v zgodovini španske lige. Škofjeločan, ki šteje vsega 22 let, se bo skušal s soigralci na prestol zriniti mimo Messijeve Barcelone in Ronaldovega Reala.

Rene Krhin je v pretekli sezoni v Cordobi pustil globok pečat, zdaj so ga v Granado pripeljali kot veliko okrepitev. Zagotovo bo eden izmed njenih pomembnejših mož.

Nekoliko slabši je status Bojana Jokića pri Villarrealu. Izkušeni slovenski reprezentant je v Španiji že dve leti, a je zaradi poškodbi igral bolj malo. Zdaj je zdrav, a se bo moral za mesto v prvi postavi boriti. Verjamemo, da bo uspešen. Tako kot tudi preostala dva.

Ne spreglejte