Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
16. 11. 2017,
11.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

Natisni članek

FIFA SP 2018 Lestvica FIFA slovenska nogometna reprezentanca Brazilija kvalifikacije za SP 2018

Četrtek, 16. 11. 2017, 11.00

6 let, 5 mesecev

Konec kvalifikacij za SP 2018

Ruska ruleta pokopala kar nekaj zvezdnikov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95
Peru | Foto Reuters

Foto: Reuters

Konec je. Po dveh letih in osmih mesecih, 872 kvalifikacijskih tekmah, v katerih je sodelovalo 210 reprezentanc, je znanih vseh 32 udeležencev svetovnega prvenstva v Rusiji. Žal med njimi ni Slovenije, ki se lahko tolaži z mislijo, da bo na SP 2018 manjkalo kar nekaj velikanov. Izstopajo zlasti Čile, Italija in Nizozemska.

Pisana druščina udeležencev SP 2018 v Rusiji prinaša dva debitanta. Prihodnje leto bosta prvič na največjem tekmovanju, kar ga pozna nogomet, nastopili dve izbrani vrsti. To sta Islandija, ki je po odmevnem preboju v četrtfinale Eura 2016 nadaljevala postavljanje novih mejnikov in dokazala svetu, da njeni uspehi niso naključni, vedno manj pa tudi senzacionalni, ter Panama.

Kanal, džungla, davčna oaza ... In nogometni junaki!

Roman Torres je dosegel odločilni zadetek za zmago nad Kostariko in preboj Paname na SP 2018. | Foto: Reuters Roman Torres je dosegel odločilni zadetek za zmago nad Kostariko in preboj Paname na SP 2018. Foto: Reuters Državica v Srednji Ameriki jo je v kvalifikacijah zagodla številnim favoritom, tudi ZDA, ki so prvič po letu 1990 ostale brez druženja z najboljšimi. Kako velik uspeh je dosegla dežela, znana predvsem po kanalu, elegantni bližnjici med Atlantskim in Tihim oceanom, džungli in davčnih oazah, priča vrednost njene ekipe. Znaša komaj pet milijonov evrov! Vseh nogometašev skupaj!

Njen uspeh je živ dokaz, kako o vrhunskih dosežkih v nogometu ne odloča le denar, ampak tudi drugi dejavniki. Panama se je izkazala z velikim moštvenim duhom in srčnostjo, 10. oktobra pa se je vsem štirim milijonom prebivalcev po odločilni zmagi nad Kostariko (2:1), zmagoviti zadetek je padel v izdihljajih srečanja, zmešalo od sreče.  

Azzurri edini, ki so že osvojili naslov, a bodo ostali doma

Le nekaj minut po katastrofi, ki se je pripetila Italiji, saj je prvič po letu 1958 ostala brez SP, je reprezentančno pot končal kapetan Gianluigi Buffon. | Foto: Reuters Le nekaj minut po katastrofi, ki se je pripetila Italiji, saj je prvič po letu 1958 ostala brez SP, je reprezentančno pot končal kapetan Gianluigi Buffon. Foto: Reuters Američani so razočarali svoje navijače, še večjo žalost pa so občutile nogometne velesile, ki so vajena osvajanja najvišjih mest. V Evropi sta tako brez vozovnice za ruski spektakel ostali Italija in Nizozemska, na drugi strani sveta pa Čile, dvakratni zaporedni južnoameriški prvak.

V Rusiji ne bo njihovih zvezdnikov, ki so svojo priložnost zakockali v kvalifikacijah. Za Azzurre in Tulipane je bila usodna Švedska, Čilu pa je vrata pred nosom zaloputnil sosed Peru, zadnji potnik na SP 2018.

Italija je edina država, ki je v bogati zgodovini že postala svetovna prvakinja, a je ne bo v Rusiji. Vsi preostali nekdanji zmagovalci, vključno z aktualnimi prvaki Nemci (2014), so bili kos kvalifikacijski nalogi. Nekaterim je šlo dolgo časa za nohte, zlasti Argentini, ki se je reševala v zadnjem krogu skupinskega dela in po zaslugi trikratnega strelca Lionela Messija na gostovanju pri Ekvadorju le ujela vozovnico, preostali pa so brez večjih težav upravičili vlogo favorita.

Brazilija se je izkazala v južnoameriških kvalifikacijah. Prihodnje leto bo nastopila na svetovnem prvenstvu že 21. Manjkala ni niti na enem! | Foto: Reuters Brazilija se je izkazala v južnoameriških kvalifikacijah. Prihodnje leto bo nastopila na svetovnem prvenstvu že 21. Manjkala ni niti na enem! Foto: Reuters

Brazilija, ki je kot edina nastopila na vseh svetovnih prvenstvih, tradicijo pa bo nadaljevala tudi v Rusiji, je blestela v Južni Ameriki, Nemčija pa v Evropi, kjer je kot edina zbrala maksimalnih 30 točk. V Rusiji bodo kot nekdanji svetovni prvaki nastopili še Urugvaj, Anglija, Francija in Španija, ki je bila v skupini prehud zalogaj za ranjeno Italijo.

Začelo se je 12. marca 2015 v Vzhodnem Timorju

Ko je Peru v sklepnem dejanju kvalifikacij za SP 2018 doma odpravil Novo Zelandijo, se je končal 30-mesečni ciklus, v katerem je bilo po vsem svetu odigranih kar 872 tekem. Kvalifikacije so se začele 12. marca 2015 v Diliju, prestolnici Vzhodnega Timorja.

 

Azijci so prebili led. Kvalifikacije so začeli takrat, ko se je Evropa spraševala o tem, kdo bo nastopil na Euru 2016 v Franciji. Sloveniji se ni posrečilo. V dodatnih kvalifikacijah je potegnila krajšo proti Ukrajini, v naslednjem ciklusu pa ostala še brez SP 2018, saj je v skupini zaostala za Anglijo, Slovaško in Škotsko.

Slovenija bi prehitela deset udeležencev

Vrednost Jana Oblaka je višja od celotne reprezentance Peruja. | Foto: Reuters Vrednost Jana Oblaka je višja od celotne reprezentance Peruja. Foto: Reuters Na koncu je ostala še brez selektorja, saj je vroči stolček zapustil Srečko Katanec. Varovance je na svetovni jakostni lestvici Fifa, ki ji ni pripisoval resnejše vrednosti, zapustil na 68. mestu.

Vseh 32 udeležencev SP 2018 je uvrščenih višje. Sloveniji sta še najbližje Južna Koreja (62.) in Savdska Arabija (63.). Če pa se primerja vrednost ekipe, bi imela Slovenija, če bi se uvrstila na SP 2018, višjo kar od desetih udeležencev.

V Evropi ima na primer nižjo tudi Islandija. Precej skromno ima Peru, zadnji južnoameriški predstavnik, ki si je zagotovil nastop na SP 2018. Znaša 32,6 milijona evrov, kar znaša po podatkih Transfermarkt.de manj od vrednosti prvega vratarja slovenske izbrane vrste Jana Oblaka (40 milijonov evrov).

Hrvaška z osmo najdražjo ekipo

Hrvaška je edina slovenska soseda, ki bo nastopila na SP 2018 v Rusiji. | Foto: Reuters Hrvaška je edina slovenska soseda, ki bo nastopila na SP 2018 v Rusiji. Foto: Reuters Najdražjo ekipo ima Brazilija, s petimi naslovi tudi rekorderka svetovnih prvenstev, zelo blizu pa so evropske velesile Španija, Francija in Nemčija.

Več kot pol milijarde evrov sta vredni tudi reprezentanci Argentine in Belgije, nato pa napoči čas že za slovensko znanko v kvalifikacijah, Anglijo, ter južno slovensko sosedo Hrvaško.

Evropska prvakinja Portugalska ima po zaslugi najboljšega nogometaša na svetu Cristiana Ronalda deveto skupno vrednost, krog najdražje deseterice pa končuje Poljska.

Prvega decembra bodo plesale kroglice v Moskvi  

Žreb skupinskega dela bo 1. decembra v moskovski palači Kremelj. Znane so jakostne skupine, ki jih je dala uvrstitev na lestvici Fife z manjšim dodatkom, da si je Rusija kot gostiteljica kljub slabši uvrstitvi na lestvici prislužila mesto v prvem, najmočnejšem bobnu.

Prihodnje leto bo največji nogometni dogodek na svetu prvič v zgodovini gostila Rusija. | Foto: Reuters Prihodnje leto bo največji nogometni dogodek na svetu prvič v zgodovini gostila Rusija. Foto: Reuters

Rusija je ena izmed številnih držav, ki si lastijo tudi uspehe predhodnic, v njenem primeru Sovjetske zveze. Podobno velja za Srbijo, ki je prevzela zgodovinske uspehe Jugoslavije, Nemčija pa je nadaljevala bogato pot Elfa iz obdobja Zvezne Republike Nemčije.

Jakostne skupine pred žrebom:

Prvi boben: Rusija, Nemčija, Brazilija, Portugalska, Argentina, Belgija, Poljska, Francija
Drugi boben: Španija, Peru, Švica, Anglija, Kolumbija, Mehika, Urugvaj, Hrvaška
Tretji boben: Danska, Islandija, Kostarika, Švedska, Tunizija, Egipt, Senegal, Iran
Četrti boben: Srbija, Nigerija, Avstralija, Japonska, Maroko, Panama, Južna Koreja, Savdska Arabija

Ne spreglejte