SiolNET. Sportal Nogomet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jürgen Klopp je k sebi zvabil Slovenca

3

termometer

 | Foto:
Jürgen Klopp bo v soboto Borussio Dortmund vodil v velikem finalu lige prvakov. Trenutno enega najbolj opevanih trenerjev na svetu dobro pozna Spasoje Bulajić.

Danes 45-letni trener je bil tisti, ki ga je leta 2002 iz Kölna zvabil v Mainz in se z njim dve leti pozneje prebil v prvo nemško ligo. "Ko sem zapuščal Köln, sem se sestal z Jürgnom in že po prvem razgovoru sklenil, da se bom preselil v Mainz. Z vizijo, ki mi jo je predstavil, me je hitro prepričal. Pozneje se je izkazalo, da sem se odločil pravilno," se dogajanja izpred dobrih desetih let danes spominja Spasoje Bulajić. "Takrat si je šele ustvarjal ime, a je hitro opozoril nase. Takoj sem ugotovil, da gre za človeka, ki dan in noč razmišlja o nogometu in predvsem o tem, kako bi bil uspešen. Bil je zelo dober motivator, vsi smo ga zelo spoštovali. Imel je avtoriteto, čeprav je bil še zelo mlad. Že v prvi sezoni smo bili zelo uspešni in le za gol zgrešili preboj med elito. V drugi nam je uspelo," se spominja nekdanji slovenski reprezentant. "Pri Mainzu so ga hitro si vzljubili. Nogometaši smo mu zaupali, navijači in uprava tudi. Že takrat je bilo čutiti, da bo zelo dober trener," pravi nekdanji slovenski nogometaš, ki ima o trenerju, ki bo vodil Borussio Dortmund v letošnjem finalu lige prvakov, zelo dobro mnenje. "Jürgen je zelo preprost človek, s katerim se lahko pogovarjaš o marsičem. Hkrati gre za trenerja, ki vseskozi preseneti. Z besedami, načinom dela … Z marsičem. Predvsem pa gre za trenerja, ki ekipo jemlje kot družino. Že v Mainzu je vseskozi skrbel, da smo se vsi počutili kot del družine. Ne glede na to, ali smo igrali manj ali več, smo se pri njem vseskozi počutili, da smo bili vsi pomembni. Pogosto se je pogovarjal tudi z družinami igralcev, organiziral različna druženja in skrbel, da je bilo vse tako, kot mora biti," je z zanimivim pogovorom o tvorcu dortmundskega čudeža nadaljeval nekdanji nogometaš, ki je danes pomočnik trenerja pri velenjskem Rudarju, in opozoril: "Jürgnov način dela je zelo uspešen, zato ne čudi, da v Nemčiji in tudi drugod po svetu pogosto predava in širi obzorja različnim ljudem, tudi podjetnikom."

Anekdot iz časov sodelovanja s Kloppom ne manjka

V dveh letih igranja pod vodstvom Kloppa je Bulajić doživel marsikaj zanimivega. Anekdote iz časa sodelovanja s trenerjem finalistov te sezone lige prvakov so iz njegovih ust kar deževale. "Ko smo igrali odločilno tekmo za preboj v prvo ligo, smo imeli v hotelu sestanek pred tekmo. Vzdušje je bilo napeto, vsi smo pričakovali, da nas čakata natančna analiza nasprotnika in razdelitev nalog med igralce. On pa je le prišel v konferenčno sobo, v roko vzel flomaster in na tablo napisal črko a na sto in en način, na koncu dodal še črko h in rekel: 'To je vrhunec in mi ga bomo danes dosegli!' Potem je odšel, nam pa je uspelo zmagati. Dal nam je občutek, da nam preprosto ne more spodleteti," je bil eden izmed pripetljajev, na katerega se je spomnil. Tudi drugi ni nič manj zanimiv. "Nikoli ne bom pozabil, kaj sem doživel ob prvem druženju, ko sem prišel v klub. Bili smo na neki kmetiji. Prisotni smo bili vsi. Takrat sem bil novinec, pričakoval sem marsikaj, a zagotovo ne tistega, kar sem doživel. Naložil nam je veliko nalog in ena izmed teh je bila, da smo morali pljuvati koščice v daljavo. Vsi, od predsednika kluba, uprave, nogometašev in do družin, smo pljuvali koščice in tekmovali v tem, kdo jih bo pljunil dlje. Prideš kot velik profesionalec, pričakuješ uglajeno druženje, potem pa tekmuješ v pljuvanju koščic. Res zanimiva anekdota, ki pa nas je vse skupaj zbližala. In to je bil seveda tudi njegov namen," je še povedal Bulajić in takoj nanizal še tretji dogodek, ki se mu je vtisnil v spomin. "Ko smo si na enem izmed treningov podajali dolge žoge, je soigralec slabo zadel žogo in od zadaj zadel Jürgna v glavo tako močno, da mu je z glave odletela kapa, sam pa je skorajda padel po tleh. Vsi smo obnemeli in pričakovali, da bo znorel. On pa je mirno pobral kapo, pristopil do tega igralca in mu rekel: 'Zadeni me še enkrat in plačam ti pico!' In takšnih dogodkov je bilo še veliko. Lahko bi naštel še marsikaj," je z opisovanjem trenerja, ki je bil dvakrat izbran za najboljšega v Nemčiji, nadaljeval Bulajić.

Prepričan, da bo ostal v Dortmundu

Dvakratni nemški prvak, ki je z Borussio osvojil tudi nemški pokal in superpokal, je v Dortmundu že pet let. Je človek, ki so ga mediji hitro vzljubili. Iz njegovih ust je pogosto slišati marsikatero pikro, zato ne manjka niti sovražnikov, ki si jih je v zadnjem času nabral. "Marsikomu gre njegov uspeh seveda v nos, a ne bi rekel, da je aroganten ali vzvišen. Je karizmatičen človek, a hkrati tudi zelo preprost. Tisti, ki ga spremljajo že nekaj časa, ga razumejo. Včasih je zaradi vsega pritiska, ki ga obkroža, seveda tudi 'nataknjen', sicer pa gre za trenerja, ki je zelo priljubljen in skromen. Takšnega sem ga spoznal tudi jaz," je še dejal Bulajić, ki s slovitim trenerjem ni več v stikih. "Ko sem odšel iz Mainza, sva se še nekajkrat slišala, zdaj se nič več. Pred dvema letoma, ko sem bil na obisku v Nemčiji, sem ga klical, a ga nisem dobil, kar je seveda razumljivo. Zdaj je tako na udaru, da kaj takega ni bilo pričakovati. Prepričan pa sem, da bi me, če bi se srečala na ulici, pozdravil in se pogovoril z menoj. Zagotovo danes ni prav nič vzvišen zaradi vsega, kar se mu dogaja," je prepričan danes 37-letni nekdanji reprezentant Slovenije.

Ker je Klopp zelo uspešen, ga snubijo nekateri velikani evropskega nogometa. Real Madrid, PSG in še nekateri klubi so tisti, ki so jih povezovali z uspešnim nemškim trenerjem. Kljub številnim natolcevanjem je Bulajić prepričan, da bo Klopp tudi v prihodnji sezoni ostal v Dortmundu. "Zelo zanimivo bi ga bilo videti na klopi kakšnega izmed angleških ali španskih velikanov, a sam imam občutek, da bo še naprej treniral Borussio. Še vsaj eno sezono zagotovo, morda celo dve. Pričakujem, da bo tako. Je pa dejstvo, da je tudi Borussia v zadnjih letih del evropske smetane. Tega ne smemo pozabiti," je sklenil Bulajič. Res je, Borussia Dortmund je del evropskega nogometnega vrha. Če bo zmagala tudi v soboto na Wembleyju, bo še drugič po letu 1997 osvojila najžlahtnejšo evropsko nogometno lovoriko in svoje mesto še bolj utrdila tudi v nogometni zgodovini. Predvsem po zaslugi Jürgna Kloppa, ki ste ga lahko s pomočjo ustrežljivega in uspešnega nekdanjega slovenskega nogometaša spoznali tudi v nekoliko drugačni luči.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin